De Pion 1 verliest in Venlo nipt!

Het was gisteren allemaal te doen in Café Apollo in Blerick onder de rook van Venlo. Door het afsluiten van de A67 en het hierdoor ontstane fileleed op de A2 was op de heenreis maar liefst 2,5 uur reistijd nodig om een afstand van ruim 200 kilometer te overbruggen. Sluiproutes, door een veelzijdige landschap met heuvels, weilanden, mergelgrotten, kronkelende riviertjes, schilderachtige dorpjes en kastelen, werden gevonden door via Nijmegen, door lang richting Maastricht of binnendoor via Helmond naar Venlo te rijden. Dat kwam neer op een fiks aantal extra kilometers.

Toen overigens het oponthoud zo groot werd dat de verwachting gewettigd was dat zelfs 2,5 uur reistijd onvoldoende zou kunnen zijn om op tijd te arriveren maar eens de arbiter van dienst gebeld. Die was onbereikbaar. Vervolgens de teamleider van Venlo maar gebeld, die wel bereikbaar was en direct de toezegging deed desnoods de match later te laten starten. Chapeau Henk van Gool! Gelukkig was een groot deel van de verkeersellende door iedereen voorzien en kwamen de laatste auto slechts een kwartier te laat. Na een korte speech kon de match kort vóór 12.30 uur beginnen.

Dirk van Dooren speelde  met wit op bord 1 tegen de Rus GM Andrey Orlov. Niet een heel spannende pot. Zijn pionoffer was naar eigen zeggen misschien toch te ambitieus voor de stelling. Tussen de zetten door deed Dirk zich te goed aan een broodje kroket. In de partij leken de verwikkelingen tot een eeuwige aanval te leiden en daarmee remise. Orlov werd daarmee effectief geneutraliseerd. Anthony Mitran speelde op bord 8 met zwart tegen de Duitser Carsten Fehmer. Heel de partij ging gelijk op. In het eindspel werd het snel remise. Tussenstand: 1 – 1. Cees IJzermans speelde met zwart op bord 6 tegen Frans Mertens. Cees won al vrij snel een pion, later in de partij nog twee pionnen. Na de winst van een licht stuk gaf Mertens op. Tussenstand: 1 – 2 in het voordeel van De Pion. Ludo Tolhuizen speelde met zwart op bord 10 tegen de Duitser Christian Busch.  Ludo kreeg een variant die in zijn openingsboek als ongevaarlijk wordt beschouwd. Dat was echter niet aan Ludo besteed, en al snel kwam hij in een mindere stelling zonder tegenspel terecht. Ludo wist zich enigszins los te werken, maar Busch bleef kleine problemen stellen. Nadat Ludo een ruil op het einde van een afwikkeling had overzien bleef hij met een machteloze loper tegen een prachtig paard zitten. Heel misschien te redden, maar zeer onplezierig, en in de praktijk was het een kansloze zaak. Tussenstand: 2 – 2. De kop is er af!

David Du Pont speelde met wit op bord 9 tegen de Duitser Thomas Neuer. David deed wat Anderlecht in de Champions League niet kon: scoren tegen Neuer! Na een rustige opening met een symmetrische pionnenstructuur counterde David en kreeg een pion van Neuer een rode kaart. Toen er vervolgens nog een rode kaart viel voor een pion van Neuer, tikte David de wedstrijd beheerst uit. Tussenstand: 2 – 3 in het voordeel van De Pion. Alik Tikranian speelde met zwart op bord 4 tegen Rudi van Gool. Die speelde de ruilvariant van het Damegambiet. Uiteindelijk kwam Alik in de hoofdvariant terecht, waarin hij iets slechter stond. Na een uur spelen was er sprake van een theoretisch stelling. Toen Alik zijn paard in het centrum zette, probeerde Van Gool door middel van Tb1-a3-b4 de damevleugel aan te vallen. Alik viel aan op de koningsvleugel met f5, g5 en f4, maar doordat Van Gool zijn paard op g3 had staan werd het lastiger voor Alik om een voordeeltje te behalen of er door heen te komen. In tijdnood probeerde Alik nog met schijnoffers en dreigingen Van Gool onder druk te zetten, maar die verdedigde goed genoeg en viel ook tegelijkertijd aan. Op de 41e zet was de tijdnood passé en was er sprake van gelijk materiaal met remise als logisch gevolg. Tussenstand: 2½ – 3½ in het voordeel van De Pion. 

Jan van Mechelen speelde met zwart op bord 2 tegen de Duitse IM Christoff Sielecki. Hierna het commentaar van Jan zelf op zijn partij. “Een scherpe Koningsindiër, zoals ik ze eigenlijk 35 jaar geleden speelde. Maar ik dacht dat het verstandiger was iets te spelen waarmee ik veel affiniteit heb dan iets dat er misschien gezonder uitziet. En ik kreeg een variant op het bord die ik in 1988 diep geanalyseerd had. Helaas ging Sielecki niet in op Kasparov’s kwaliteitsoffer, dat had ik destijds diep bekeken en stond me nog redelijk helder voor ogen. Gek dat je iets wat je lang geleden hebt bekeken beter onthoudt dan iets wat gisteren voorbij kwam: is dit een eerste teken van dementie? Het gaat erom op het juiste moment materiaal te geven voor dynamische compensatie. Dat lukte aardig: het was een rommelige stelling waarin zwart in ieder geval tegenspel had op de koningsvleugel voor slechts één pion. In de tijdnood werd ik wat duizelig van al het gereken maar gelukkig hielden twee van Marks voortreffelijke stroopwafels mij en mijn stelling recht. Na de tijdnood stond het min of meer gelijk. Ik bood remise aan (er waren nog zeven partijen bezig op dat moment), maar mijn tegenstander toonde zijn vechtlust door te zeggen dat hij wel moest doorspelen omdat zijn ploeg een puntje achterstond op dat moment. Vervolgens dacht hij lang na, offerde een pion om zijn vrijpion te activeren en, … bood zelf remise aan. Ik overlegde met mijn teamleider en we besloten het remiseaanbod aan te nemen. Het leek me griezelig, zo’n vrijpion op d6. Eén fout is voldoende voor verlies en ik zag niet goed hoe ik die pion ongevaarlijk kon maken. De computer geeft -0.61, wat volgens mijn gebrekkige kennis van dit fenomeen betekent dat wit compensatie voor zijn minuspion heeft. Een enerverende partij.”. Tussenstand: 3 – 4 in het voordeel van De Pion. 

Stefan Colijn speelde met wit op bord 3 tegen Joep Nabuurs. Stefan stond het grootste gedeelte van de partij prima maar miste een grapje, dit terwijl Nabuurs tot drie keer toe onder de 5 seconden kwam voor de eerste tijdcontrole. De aanval op de koning van Nabuurs had daarna geen kans van slagen meer. Uiteindelijk kwam er voor Stefan een verloren stelling op het bord. Tussenstand: 4 – 4. Robert Schuermans speelde met wit op bord 7 tegen Henk van Gool de teamleider van Venlo. Robert speelde een interessant koningsgambiet waar hij een pion – weliswaar een dubbelpion – voorkwam.  Het was voor hem een kwestie van al of niet zijn pluspion tot gelding te brengen. Het dient gezegd Van Gool speelde het zeer goed en correct in de verdediging. En plots na mijn 40° zet kreeg Robert naar eigen zeggen een enorm gevoel van vermoeidheid, hij leek leeg gespeeld en begon te sukkelen in het toreneindspel. Waarschijnlijk&nb
sp;nog niet volledig hersteld van zijn medische ogemakken van enkele weken geleden. Robert wist het nodige puzzelwerk remise te houden. Tussenstand: 4½ – 4½. Mark Smits speelde met wit op bord 5 tegen Thijmen Smith. Na wat verwikkelingen vanuit een Naidorf-variant kwam er een eindspel op het bord met ongelijke lopers en (ik) een dame tegen twee torens. Mark verkeerde in de veronderstelling dat hij beter stond. Computerevaluaties lijken te suggereren dat Smith een vesting heeft en bij normaal spel in ieder geval geen verliesgevaar te hebben. Uiteraard liep het weer behoorlijk uit de hand. Op het laatst dacht Mark af te wikkelen naar een gewonnen eindspel maar een ontzettend lullig tussenschaakje gooide roet in het eten en hij moest tandenknarsend opgeven. Eindstand: 5½ – 4½.

Individuele uitslagen VENLO 1 (2203) – DE PION 1 (2191): 5½ – 4½
 
1. GM Andrey Orlov (2489) – FM Dirk van Dooren (2336): ½ – ½
2. IM Christoff Sielecki (2436) – FM Jan van Mechelen (2235): ½ – ½
3. Joep Nabuurs (2301) – FM Stefan Colijn (2322): 1 – 0
4. Rudi van Gool (2223) – Alik Tikranian (2241): ½ – ½
5. Thijmen Smith (2255) – FM Mark Smits (2210): 1 – 0
6. Frans Mertens (1928) – Cees IJzermans (2183): 0 – 1
7. Henk van Gool (2133) – Robert Schuermans (2095): ½ – ½
8. Carsten Fehmer (2070) – Anthony Mitran (2109): ½ – ½
9. Thomas Neuer (2106)- David Du Pont (2051): 0 – 1
10. Christian Busch (2091) – Ludo Tolhuizen (2130): 1 – 0

De Pion verliest nipt met 5½ – 4½. Daarmee bezet De Pion 1 in klasse 1B de laatste stek en is, nog voor de helft van de competitie gespeeld is, in de degradatiezone aan gekomen. Klik hier voor het verslag van Venlo 1.

Op 16 december 2017 speelt De Pion 1 in Utrecht tegen Paul Keres. Duim voor ons!

Geef een reactie