Klein Plan (1)

We zijn gestart met een potje Marseilleschaak. Bij Marseilleschaak mag je twee zetten achter elkaar doen, behalve wit bij de start van de partij. Dat levert hele komische taferelen op. Je kunt zomaar ineens je dame verliezen door een loper die twee zetten achter elkaar mag doen bijvoorbeeld. Daarna hebben we even naarhet huiswerk gekeken (blz. 20). Het bleek een moeilijke bladzijde te zijn geweest. We moeten ook nog even wennen aan het noteren in plaats van pijlen trekken, maar dat gaan we echt doen.

Daarna hebben we samen gekeken naar de theorie van het Klein Plan. Met Klein Plein kun je denken aan bijvoorbeeld:

  • Hoe kan ik de activiteit van mijn eigen stukken verhogen?
  • Hoe kan ik mijn eigen kwetsbaarheid wegwerken?
  • Hoe kan ik activiteti van de tegenstander ongedaan maken?
  • Hoe kan ik de kwetsbaarheid van mijn tegenstander verhogen?

Het is een eerste stap naar goed positiespel. Zet je stukken op de goeie plek neer. Elke zet die je doet moet een bedoeling hebben. Hij moet je eigen stelling verbeteren of de stelling van de tegenstander verzwakken. Het gaat vaak om kleine dingetjes. Hoe kan ik een dubbelpion voorkomen? Hoe kan ik bij mijn tegenstander een dubbelpion maken? Hoe kan ik de structuur van mijn pionnen verbeteren?

Tenslotte hebben we gekeken naar drie partijtjes. Nynke kreeg na d4 ineens een pion in de aanbieding met de zet e5. Ze slaat niet maar speelt Pf3. Als je een pion in de aanbieding krijgt in de opening (een gambiet noemen we dat) dan kun je die gerust slaan! Ze moet proberen lichte stukken te ontwikkelen na enkele pionzetten. Er worden teveel pionnen gespeeld waardoor de koning kwetsbaar wordt. Bij haar wedstrijdje na de les paste ze het meteen toe en won ze!
Guus speelde weer heel actief en agressief in de opening.  Op de zevende zet raakte zijn tegenstander al in de war door met zijn paard teruf te springen naar g1. Na tien zetten had Guus vier stukken ontwikkeld en gerokeerd en zijn tegenstander had pas twee stukken ontwikkeld en nog niet gerokeerd. Na een paardvork op c2 was het eigenlijk al snel gedaan met de tegenstand. Knap gespeeld.
Donny en Yfke speelden zeven zetten een perfecte opening. Toen speelde Donny een paard naar de rand en de zet erna Df3 en dat heeft ie geweten. De dame kwam in de knel uiteraard. Ze werd ingesloten door een loper en een paard! Einde partij.

Sebastian en Nynke hebben hun werkboek ingeleverd om pagina’s na te laten kijken. Geen huiswerk deze keer.