Driemaal is scheepsrecht

Eindelijk! Weer een verslag van uw waardige geschiedschrijver. Tweemaal heeft de geschiedschrijver zijn nobele taak verzaakt, met goede redenen, vast en zeker. Maar tjonge, wat was de geschiedschrijver doodsbang voor de gortspaan na het verzaken. Gortspaan? Ah, u weet nog niet waar uw geschiedschrijver naar toe wil. Wel, tijdens het verzaken heeft uw geschiedschrijver onderzoek gedaan naar de herkomst van ‘driemaal is scheepsrecht’ en zie hier, een verslag op de derde maal.

De uitdrukking ‘driemaal is scheepsrecht’ heeft natuurlijk zoveel betekenis als de derde keer lukt het wel. Het getal drie heeft daarbij een bijzondere rol en Taaladvies geeft ons een aantal suggesties waar het vandaan kan komen. Voorbeelden uit oude rechtspraak worden gegeven, zoals “Wie haperde bij het afleggen van de eed, werd geacht de eed niet afgelegd te hebben, maar bij belangrijke zaken kreeg men drie kansen om de eed vloeiend af te leggen.” Maar denk ook aan het feit dat we de Heilige Drie-eenheid kennen. Drie is op meer plekken dan u denkt. Maar wat is toch dan scheepsrecht? Komt dat van het feit af dat ‘schouten en schepenen’ vroeger de rechtspraak deden? Nee, komt uw geschiedschrijver tot de conclusie. Zeker na de wedstrijd van De Pion 2 tegen Goes 2.

Onze captain, Koen Riemens, ook wel Kapitein genaamd, of als we wat meer in het diepe duiken, schipper (zie hier de connectie tussen een team en het scheepsrecht), moest het begin van de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan en gaf tweemaal een andere opstelling met ons mee.
Op de wedstrijddag zelf werd ons pas duidelijk dat onze Kapitein geen Kapitein zou zijn tijdens deze laatste vaart. Hij had de jongste teamcaptain van De Pion als vervanger geregeld. Marieke van Essen mocht de honneurs waarnemen. Kon zijn de matrozen in toom houden of zou er gemuit gaan worden?

Welnee, dat was niet nodig. Zeker niet bij het eerste bord van ons. Ivo Kok was daar gepositioneerd en de stuurman wist zijn honderd procent score vrij snel verder te zetten en heeft daarmee een boek in de wacht gesleept. De tegenstander van Ivo had al snel een stuk geofferd tegen onvoldoende compensatie.
Op bord 2 zat Ngo Hin Cheng, daar heeft uw geschiedschrijver weinig van gezien, maar winstpartijen van matroos Cheng kennende, was het een degelijke pot uit het boekje.
Op het derde bord zat Carlo Rens, een partij die in een diagram zou kunnen staan, ware het niet dat het schrijfgerei van uw geschiedschrijver heeft tegengewerkt en daardoor het verslag vertraagd is en partijen tijdelijk verloren zijn gegaan.
Carlo deed van zijn 1, 2, 3, in godsnaam, ik wil winnen. Schrok zich vervolgens een hoedje toen zijn tegenstander Dxf2 deed al vroeg in de partij, maar het was gelukkig maar een dameruil, zij het met combinatie. Na de ruil had Carlo de betere stelling met verbonden torens en de koning van de tegenstander in het midden. Goed uitgebuit.
Erik van Elven schijnt nog te balen van de partij. Zijn partij is te vinden op de website van Goes.
Eric van Loon kielhaalde zijn tegenstander in een zet of 16 vrij kansloos. Zijn tegenstander opende het centrum veel te vroeg waarna Eric perfect op de koning af ging.
Frank Lambregts, ook van hem had uw geschiedschrijver wat willen laten zien, maar nadat zet 104 ingevoerd was, hield ome Fritz er mee op. U leest het goed, zet 104. Frank had flink wat zetten nodig om een kwaliteit te winnen, kwam op +8, bleef met zijn koning in een penning staan, gaf een open lijn terug, zag een uitweg uit eeuwig schaak niet, koos het verkeerde plan, gaf een kwaliteit terug, had een eindspel met 2 pionnen meer, en maakte remise. Chapeau.
Marieke van Essen, wellicht had ze meer behaald als ze, zoals een goed kapitein dat betaamd, drie maaltijden aan de bemanning had gegeven, speelde een hele prima partij eigenlijk. Ze liet zich echter trucen en verloor zo een kwaliteit. Erg zonde.
Anthony Snijders was de sluitpost. Anthony, man met fatsoenlijk baardje, in tegenstelling tot, ‘ga je scheren Frank’, liet een stuk insluiten en verliet snel het zinkend schip.

Koen Riemens kwam overigens tijdens de middag nog langs, maar toen hadden we de zeeslag al wel gewonnen eigen. Geruchten gaan dat hij kwam darten, bewijzen zijn daar niet van.

Nadat afgelopen twee keren er van een echt overwinningsetentje niet echt sprake was natuurlijk, vorige keer was uw geschiedschrijver er niet bij immers, was het nu tijd om weer eens goed uit eten te gaan. Iets met driemaal is scheepsrecht. Dat zelfde hopen we ook komend seizoen in de derde klasse. Gaan we weer strijden om de overwinningen, nu een aantal van de onzen zich meer en meer weer te beginnen ontwikkelen?

Geschiedschrijver, waar zijn de namen van de tegenstanders? Waar zijn de diagrammen?!
Het spijt me waardige lezer, de inkt is op. Wellicht komend seizoen weer. Ziet u voor de statistieken, deze link.

Geef een reactie