Zwaarbevochten overwinn ing op Venlo (door Pim Eerens)

In Venlo heeft het eerste team gisteren na een spannende eindstrijd met 4,5 – 3,5 gewonnen.
Het team begon voortvarend,
Op bord 5 speelde Pim met wit tegen een sterke Duitse speler, maar in de opening gaf deze het initiatief aan de witspeler.
Pim kreeg het loperpaar in handen, waarna de stelling zich ( na een complex middenspel) opende en de aanval op gang kwam. Na een tactische combinatie ontstond een gewonnen eindspel.
Op bord 2 speelde Ludo een ingewikkelde Slavische partij, en op een gegeven moment hadden beide spelers nog maar zo’n 5 minuten; Ludo nam toen veiligheidshalve remise.
Op bord 4 speelde Andy een spannende pot, stond wat minder, maar in tijdnood had hij een mooi valletje wat hem een stuk opleverde en later de partij.
Op bord 8 won David vanuit de opening een pion, en speelde dit fraai af.
Voor de oplettende lezer tot nu toe: 3,5 – 0,5 voor De Pion.
Toen werd het echt spannend.
Robert had in een Siciliaan op b5 geofferd, en 3 pionnen voor het stuk met aanval. Zijn tegenstander verdedigde zich bekwaam, en in het eindspel bleek het stukkenspel van zwart dodelijk. 3,5 – 1,5
Peter speelde een Torre-achtige structuur ( pionnen c3,d4,e3,f4) waarin wit tegen de slechte zwarte witveldige loper speelt. Dit geeft wit vaak een klein voordeeltje, maar als zo vaak kan de stelling omslaan na wat onnauwkeurige zetten.
Helaas gebeurde dit in deze partij ook, de tegenstander kwam plots op de koningszijde binnen, en Peter ging mat. 3,5 – 2,5
Op bord 6 had Rogier zijn oude Wolga uit de kast gehaald. Zijn tegenstander weigerde het gambiet, en kwam gewonnen te staan. Op het andere nog spelende bord stond Stefan ook al moeilijk, en als Rogier zou verliezen konden we de pottenbak nog in gaan.
Maar Rogier rechtte zijn rug, verdedigde inventief naar een toren-ongelijke loper eindspel en hield vakkundig remise 4-3
Op bord 1 speelde Stefan als laatste nog, en leek te worden uitgemanoeuvreerd, maar Stefan vond een aantal goede, actieve verdedigingszetten, waarmee hij het felbegeerde halfje scoorde, en De Pion met 2 matchpunten weer naar huis kon.

Gedetailleerde uitslag:

1. Rainer Montignies – Stefan Colijn ½ – ½
2. Rudi van Gool – Ludo Tolhuizen ½ – ½
3. Joep Nabuurs- Robert Schuermans) 1 – 0
4. Henk van Gool – Andy Baert 0 – 1
5. Joachim Guddat – Pim Eerens 0 – 1
6. Christian Vogel- Rogier van Loon ½ – ½
7. Piet Boonen – Peter Dankers 1 – 0
8. Thijmen Smith- David Du Pont 0 – 1

Geef een reactie