Winst op SMB 2 in de slotronde

Voor de laatste wedstrijd van het seizoen toog het eerste team van De Pion naar het verre Nijmegen, alwaar het tweede team van Strijdt Met Beleid ons wachtte.
Op papier waren we favoriet maar het heeft wel enige moeite gekost om die rol waar te maken. Dat werd mede veroorzaakt door het gemis van onze derde- en vierdebordspeler Marc en Andy.
Het nieuws van de dag was natuurlijk dat Ivo Kok, nèt 14 jaar, zijn debuut in het eerste maakte en daarmee voorlopig op afstand de jongste speler ooit van De Pion I is.
De wedstrijd ging lange tijd min of meer gelijk op, doch gaandeweg werd het overwicht van De Pion zichtbaar in de score.
SMB 2 stond zelfs meteen voor, toen Jochem Aubel op bord 2 met wit Stefan Colijn in een gesloten Siciliaan met b3 met zoveel positionele averij opscheepte, dat zwart het niet meer droog kon houden.
De gelijkmaker kwam direct: op bord 5 gaf Pim Eerens zijn tegenstandster Martine Middelveld, Nederlands kampioene tot 20 jaar, een lesje positioneel schaak hetgeen uitmondde in kwaliteitswinst. Hoewel Martine het hem op het oog met het loperpaar nog lastig maakte, schoof Pim de stelling gedegen en snel naar winst.
En nóg een keer kwam SMB op voorsprong. Ivo Kok, wiens zwartrepertoire nog wel de nodige verbetering behoeft, herhaalde niet zijn nieuwtje op de tweede zet in de Siciliaan, doch kon het in een duidelijk onwennige Siciliaan niet bolwerken en ging ten onder.
Opnieuw werd het gelijk. Ludo Tolhuizen liep een beetje te mopperen over zijn stelling, doch toen ik hem wees op de magere score en relatief lage rating van zijn tegenstander Ivar Heine sprak hij de fraaie woorden: “oh, nu begrijp ik waarom sterke en zwakke zetten elkaar afwisselen.” Ludo ging er eens voor zitten maar zonder veel resultaat. In opkomende tijdnood gaf hij een pion weg, won die op stelling direct weer terug, en had toen het geluk dat zijn tegenstander na Lxc4 pion f7 flink überdeckte en de achteruitzet Lxe2 (waar een toren stond) overzag.
Daarna won Charles Kuijpers met wit op bord 7 van collega-teamleider Wouter Knoop. Na het creëren van het gebruikelijke microscopische voordeeltje won hij via een fraai stukoffer de zwarte dame ten koste van drie stukken, doch die stukken vertoonden zo weinig coördinatie dat de witte dame oppermachtig was. Toen zwart geforceerd een stuk verloor en vervolgens in tijdnood nog een gaf hij gebroken op.
Op bord 6 speelde Jan Schuurmans met zwart een partij die lange tijd gelijk op ging. Het evenwicht werd pas in het verre middenspel verbroken. Jan kreeg de open a-lijn in handen en daarna gaf zijn tegenstander Ruben Hogenhout in tijdnood pardoes een stuk weg. Toen was het niet moeilijk meer.
Robert Schuermans speelde zoals altijd weer een kolkende partij. Via een pionoffer kwam de zwarte stelling van Cees Koopmans zwaar onder druk te staan, doch Cees hield het hoofd koel. Hij worstelde zich met een kwaliteitsoffer onder de druk uit. Het eindspel met een karrenvracht pionnen méér voor Cees was kansloos voor Robert.
De stand was derhalve 3-4. Op dat moment vroegen diverse spelers zich af of het wellicht 4-4 zou worden. Peter Dankers stond met zwart op het oog niet zo goed (meer) tegen Bram Rijkschroeff, nadat hij na een bizarre opening aanvankelijk uitstekend spel had gekregen. Nu is Peter niet voor niets onze topscorer, want na de partij verklaarde hij dat hij al die tijd beter had gestaan. Hij won dus ook gewoon en bracht zijn score op 6 ½ uit 8. Chapeau!

SMB 2 De Pion I

1. Ivar Heine (1947) – Ludo Tolhuizen (2247) 0 – 1
2. Jochem Aubel (2226) – Stefan Colijn (2076) 1 – 0
3. Cees Koopmans (2080) – Robert Schuermans (2202) 1 – 0
4. Bram Rijkschroeff (1999) – Peter Dankers (2093) 0 – 1
5. Martine Middelveld (1960)- Pim Eerens (2110) 0 – 1
6. Ruben Hogenhout (1986) – Jan Schuurmans (2120) 0 – 1
7. Wouter Knoop (2078) – Charles Kuijpers (2026) 0 – 1
8. Roy van den Hatert (1777) – Ivo Kok (1713) 1 – 0

Geef een reactie