Who’s ur daddy?!

Het 2e heeft vandaag een zeer nuttige 5-3 overwinning geboekt op Eindhoven 3. Deze ronde stond Marloes reserve en moest Rogier het 1e redden van de ondergang in Middelburg.

Op het 1e bord speelde Carlo een aardig potje, offerde vrij snel een pion en wist de zwarte koningsstelling redelijk onder druk te houden. In tijdnood sloeg hij genadeloos toe en kwam in een stelling waarin zijn tegenstander nog 1 seconde had voor 4 zetten terecht, met als pluspuntje aan de kant van Carlo dat hij tevens 2 torens voor een stuk had. Dat was een mooi moment om eens even goed te overpeinzen en na 10 minuten een zetje te doen. SADIST!

Paul was na teambesprekingen op vrijdagavond van bord 7 naar bord 2 verschoven omdat andere spelers liever wat lager wilden spelen. Ik kon weer lekker frans spelen dus, gevolg een iets betere stelling halverwege… hoogste tijd om een pion weg te blunderen dus. Uiteindelijk won ik de pion in het eindspel vanwege mijn actieve toren en koning terug en kon met de hakken over de sloot een stelling bereiken met verkeerde hoekloper voor mijn tegenstader 1/2-1/2

Op 3 ging René goed van start, al snel leek de stelling veelbelovend. Echter was het de tijdnood en gebrek aan plan een probleem voor René zijn combinaties werkten telkens net niet (stellingsgeluk voor de tegenstander) en uiteindelijk moest René de handdoek in de ring gooien.

Marc had een field-day op bord 4. Zijn tegenstander was aan het slapen leek het soms, maar uit de kreten van ontzetting komend van zijn kant wisten we toch dat ie wakker was. Marc kreeg snel materieel voordeel en bouwde dit in rap tempo uit totdat de stelling onhoudbaar was voor zijn tegenstander, als 1e kon Marc de overwinning vieren!

Op 5 speelde Marcel weer eens een typische Huijser partij. Over de correctheid van de combinaties worden geen uitspraken gedaan. Het komt erop neer dat Marcel na een overwegende stelling opgebouwd te hebben ging voor de koningsaanval en een tussenzetje miste waardoor hij zwaar materiaal zou verliezen. Tijdnood en schwindelpraktijken zorgden er echter voor dat Marcel toch nog een goed speelbare zoniet gewonnen stelling overhield! Met nog 35 sec voor zijn tegenstander en 2 minuten voor Marcel ging Marcel nog even een minuutje nadenken, tijd zat! Zn tegenstander ging op zet 40 door zn vlag, maar publieksspelers gaan DOOR… bovendien stond Marcel al een dame voor 2 stukken voor en hij wikkelde dat tergend langzaam (maar wel correct) af naar de winst.

Arco speelde minder vandaag. Al vrij snel blunderde hij een pion weg maar hield toch nog lang stand door een bunker te bouwen. Hier en daar wat pionnen snoepen (maar inmiddels al wel een kwaliteit achter) maakte de stelling wel duidelijk slechter voor Arco maar nog niet kansloos. Op het moment dat het over leek had Arco nog een leuke combinatie die helaas net niet klopte omdat zijn tegenstander op het nippertje kon counteren. Niet lang daarna gaf Arco op, de winst was immers toch al binnen!

Henk won op bord zeven met wit tegen het begin van het middenspel een pionnetje, maar dit pionnetje lag nogal zwaar op de maag. Henks stukken stonden gebonden en hij had moeite om er echt uit te komen. Persoonlijk dacht ik dat zwart heel goed moest staan ondanks de pion minder maar taai verdedigend sleepte Henk ogenschijnlijk nog redelijk eenvoudig een halfje uit het vuur. In de analyse bleek dat het teruggeven van de pion misschien nog wel een winstkansje op zou leveren (30 zetten diep in de analyse, alles geforceerd natuurlijk…)

Op 8 was the man of the match Eric van Loon degene die zijn 1e puntje van het seizoen sprokkelde. Hij kreeg een voorbereidde variant op het bord en ondanks dat zijn tegenstander ruimtevoordeel had (hoort zo?!) wist Eric zonder veel moeite de pot dicht te houden en ondertussen te bouwen aan een eigen aanval en nog veel belangrijker, de winst van materiaal. Een paar mindere zetten van de tegenstander gaf Eric een loperpaar om U tegen te zeggen en dat werd op solide wijze tot winst uitgebouwd. In de eindstelling stond Eric inmiddels 3 pionnen voor (pionneneindspel) met nog een pion die zou vallen.

Al met al kunnen we dus concluderen dat het 2e een terechte en goede overwinning heeft geboekt in de race voor het kampioenschap en de entree in de KNSB!! Nu tijd om te gaan doemdenken, het is nog een lange weg, we kunnen ten minste niet meer degraderen!

de scores:
1. Carlo 1-0
2. Paul 1/2-1/2
3. René 0-1
4. Marc 1-0
5. Marcel 1-0
6. Arco 0-1
7. Henk 1/2-1/2
8. Eric 1-0

Geef een reactie