Veldhoven – De Pion I 3-5

Een schaaktechnisch verslag van de hand van Arlette van Weersel:

Na het gelijkspel van vorige ronde moesten we dit keer toch echt aan de bak om nog kans te maken op een goede klassering. Na wat treinprobleempjes en een verwoede poging om geen nieuwe scholieren van het Norbertus omver te rijden kwamen we gelukkig wel allemaal veilig en op tijd aan bij de speelzaal.  Het was een gezellig bedoening in Veldhoven aangezien we werden getrakteerd op een  optreden van de lokale carnavalsband die dacht dat het wel weer eens tijd werd voor een polonaise op straat.  Dit alles was volgens mij niet echt bevorderlijk voor het schaken want na het eerste uur vond ik ons er toch maar dubieus voor staan.  Maar goed, een betere stelling echt winnen is nog altijd moeilijker dan dat het lijkt.

De eerste die klaar was, was Stefan. Ten koste van een pion kreeg wit goed stukkenspel. Alhoewel de zwarte dame af en toe lastig was, leek het er lange tijd op dat wit wel een klein voordeeltje hield. Echter na wat zetten niet gekeken te hebben, stond de koning van wit open en bloot. Dirk won nog een pion en uiteindelijk ook de partij.  Stand 1-0.

Ondertussen stonden kreeg Jan een remiseaanbod. Na de opening leek het er lange tijd op dat de paarden van Jan mooie steunvelden konden bereiken. Echter zwart schoof alles dicht en  alhoewel het team er niet heel duidelijk voor stond leek mij de stelling of remise of misschien wel een klein beetje beter voor zwart. De remise werd dan ook na overleg aangenomen. Stand: 1,5- 0,5.

Andy was degene die de stand weer gelijk trok. Volgens mij was het een recht toe recht aan winst partij waarbij Andy twee beauty’s van lopers had en een betere pionnenstructuur. Na een foutje van de tegenstander werd er wat materiaal gewonnen, waarna de tegenstander opgaf. Stand 1,5 -1,5.

Er waren dus nu nog vijf partijen bezig. Robert kwam na de opening al niet heel fijn te staan, en zijn tegenstander speelde het volgens mij wel goed uit. Helaas voor ons. Stand 2,5 – 1,5.

De punten moesten dus gaan komen van Pim, David, Thierry en mij. Pim had actieve toren en een pion meer, maar ik heb af en toe wel mijn adem in moeten houden. Er moest uiteindelijk nog heel wat gerekend worden. Want een toreneindspel met 1 pion extra kan toch nog behoorlijk moeilijk te winnen zijn. Door wat onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander kon het eerste gelukkig toch weer een puntje erbij schrijven. Stand 2,5 -2,5.

De verrassende uitslag van ronde 6 moet toch wel de partij van David zijn. Na de opening stond hij wel een pion voor, maar ten koste van een koning in het midden. Bovendien had wit ook nog eens het loperpaar. Wat een verloren zaak leek, werd echter cool verdedigd, waarna David in het eindspel gewoon een pionnetje meer over hield. Er moest nog even wat eindspeltechniek aan te pas komen, maar na een kleine vier en half uur spelen was het punt dan toch een feit. Stand 2,5 – 3,5.

Als laatsten waren Thierry en ik nog bezig. Thierry had een stelling met een pion minder, maar hij was goed op de hoogte van de eindspeltheorie. Drie tegen twee op een vleugel is remise en hij speelde het dan ook erg mooi uit. Stand 3-4.

Ook ik moest weer mijn eindspelkennis uit de kast halen. In de laatste twee minuten van de partij zag ik toch eindelijk de winst. Toren tegen pionnen eindspelen kunnen wel lastig zijn! Maar goed uiteindelijk zette  ik met nog 30 seconden op de klok toch mat met toren tegen koning. De eindstand 3-5! Op naar de volgende ronde!

Geef een reactie