Frank Lambregts

Ted van Eck wint rapid toernooi bij RSG

Het was een leuke schaakdag gisteren. Om te beginnen won Ted van Eck het jubileum rapid toernooi bij RSG. Er deden 21 spelers mee aan het toernooi en er waren toch verschillende spelers met een (iets) hogere rating dan Ted. In de tweede ronde verloor Ted van Erik van Elven maar in de derde ronde won hij van Jan Schuurmans en hij stoomde door. In de laatste ronde had Erik van Elven hem nog in kunnen halen maar Erik kwam niet verder dan remise tegen Bas Robben. En zo won Ted ongedeeld het toernooi met 5½ uit 7. Je kunt het verloop van het toernooi op de website van RSG terugvinden.

Ad Bruijns was gevraagd om hoofdarbiter te zijn van één van de twee landelijke halve finales van het schoolschaken voor het basisonderwijs. Er werd gespeeld bij De Zwarte Dame in Kruiningen. In de lokale Bode vond ik een leuke voorbeschouwing. De opzet van het schoolschaken is dit jaar iets anders dan andere jaren. Op de website van de KNSB staat de uitleg. De uitslagen moesten worden bijgehouden in Netstand. De eerste twaalf van de halve finales gaan door naar de finale en als je de eindstand bekijkt dan zijn er maar liefst drie scholen uit Eindhoven die zich geplaatst hebben voor de finale. Ik denk dat Ad een drukke dag heeft gehad.

En samen met Ton van der Werf en de tweeling Cora en Kimberley Oostvogels was ik betrokken bij de organisatie van het LBV NK Lightning schaken door SG KiNG in het Willem II stadion in Tilburg. Bij het Lightning schaken wordt er gespeeld met twee minuten per persoon per partij! Het is ongelooflijk hoe de spelers zoveel zetten op het bord krijgen in zo weinig tijd. Maar het is ook een beetje wild west. De stukken vliegen soms in het rond. Het toernooi heeft een eigen reglement. Zo kan de tegenstander meteen de winst claimen als de tegenstander een onreglementaire zet doet. Normaal is dat pas bij de tweede onreglementaire zet. En als beide klokken zijn gevallen is de partij remise. Bij het FIDE reglement bepaalt de klok de winnaar als beide vlaggen zijn gevallen. Je kunt namelijk zien welke vlag als eerste is gevallen. Er wordt gespeeld volgens het systeem Amsterdams. Er worden eerst voorronden gespeeld in poules van acht en daarna komen er finalepoules van zestien. Alles bij elkaar kom je dan op 43 partijen! Voor het indelen wordt tegenwoordig Jon Paul Hendriks gevraagd. JP (zo noemt iedereen hem) is de programmeur (en eigenaar) van het gratis indelingsprogramma Sevilla. Sevilla is door de FIDE goedgekeurd en het is het enige programma dat met het systeem Amsterdams overweg kan. Waar we vroeger met de hand moesten indelen en we vaak 20 tot 30 minuten bezig waren met het met de hand indelen hebben we nu binnen enkele minuten een nieuwe indeling zodra alle uitslagen ingevoerd zijn. Ton help JP met het invullen van de uitslagen en ook deze keer maakten zij 0 fouten. Er waren twee verkeerde uitslagen ingevuld door deelnemers zelf en die moesten achteraf gecorrigeerd worden. Ook op het NK Snelschaken gebruiken we Sevilla door JP met Ton als assistent.
Van De Pion deed alleen Frank Lambregts mee, hij is ook lid van SG KiNG. Frank won o.a. van IM Erik Hoeksema. Je ziet Frank aan het werk op de foto bij dit bericht. Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite op www.livechess.nl. Winnaar werd Hing Ting Lai. Hij won dit NK voor de vierde keer. Hing Ting kwam wat stroef op gang. Hij morste wat puntjes in de voorrondes maar de eindstand wordt bepaald door de eindpoule en daar was hij weer heer en meester. Hing Ting is IM maar heeft een blitz rating van 2612!
Bekijk de foto’s die ik gemaakt van het toernooi.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Erik Biemans (toernooidirecteur van het NK Lightning) heeft verschillende filmpjes gemaakt en in die filmpjes een bord gemaakt gemonteerd dat de zetten ook toont. Je krijgt een aardig idee hoe goed deze spelers kunnen schaken met slechts twee minuten op de klok. Als voorbeeld even de partij van GM Liam Vrolijk tegen IM Hing Ting Lai. Liam is de jongste grootmeester die Nederland heeft.
    https://www.youtube.com/watch?v=x6u8xLXC-vg