Ted en Ludo in Bad Woerishofen

Ted van Eck en Ludo Tolhuizen zijn op het moment een tournooi in Duitsland aan het spelen, samen met FM Luuk van Kooten (woont in Eindhoven, werkt in Roosendaal (Philips) en schaakt bij Groningen).
De reis verliep zonder problemen; een week eerder waren er grote problemen ivm sneeuw, die nu aan het wegsmelten is. Wel mooi, die witte landschappen.
Ons was bekend dat Bad Wiessee een Kurort is, maar niet dat de Kneipp kuren hier zijn uitgevonden. Het stadje leeft daar goeddeels van, en te pas en te onpas zie je afbeeldingen van Sebastain Kneipp, de pastoor die 150 jaar geleden dit kuren uitvond. Ook hier in de lobby van het hotel kijkt zijn borstbeeld op ons neer.

Ons doel was elke dag minstens 2 uit 3 te scoren; tot nu toe is dat nog gelukt ook!
In de eerste ronde was Ludo al snel klaar: toen zijn tegenstander (1979) zijn paard van de koningsvleugel wegspeelde, was het snel mat.
Ted’s tegenstander (2357) speelde erg sterk en nam een uitstekend getaxeerde afwikkeling naar een stelling met dame +2 pionnen tegen 2 torens. Ted hoopte nog op tegenaanval op f7 (er waren ongelijke lopers), maar zwart had het beter gezien. Luuk won simpel in een Svesjnikov.
In de tweede ronde speelde Ted tegen een 1712 speler waar Ludo het een paar jaar geleden erg moeilijk mee had. Luuk had kritiek op Ted’s strategie, maar toen wit niets meer deed, rolde Ted hem vlotjes op. Ludo speelde erg slecht, verloor bijna een stuk op zet 13, maar kreeg nog een iets beter eindspel toen zijn tegenstander (2090) slapjes voortzette. Toen Ludo een voor de hand liggende zet niet deed, was remise het onontkoombare resultaat. Luuk speelde tegen een blinde speler met een rating van 2110. Na een aarzelend begin werd het uiteindelijk toch een strakke winst.
In de derde ronde speelde Luuk tegen GM Burmakin (2558). Luuk kwam prima uit de opening (Ben-Oni), maar blies zichzelf op.
Ludo had al snel een eindspel tegen een oudere speler met een rating van 2110, waar de vraag was wat belangrijker was: loperpaar, of dubbelpion. Ludo voelde zich niet zo op zijn gemak en overwoog op de 15e zet remise om remise aan te bieden, toen hij werd in zijn overpeinzingen werd opgeschrikt door … een remise aanbod. Incorrect, zo laat, dus doorgespeeld. Tien zetten later had Ludo een prima toreneindspel bereikt, wat met enige hulp werd gewonnen. Ted werd de held van de dag door een 2173 speler te verslaan. Na een eigenzinnige Ted-opzet speelde zwart wel erg op de pionnenstructuur. Ted kreeg een krachtig iniatief wat hij afrondde met een leuke combinatie. Winst, en hoe!

Geef een reactie