Te grote nederlaag tegen Venlo

Het eerste team van De Pion kreeg vandaag Venlo op bezoek. Beide teams hadden evenveel matchpunten en slechts een half bordpunt verschil ten gunste van Venlo. Er stond niets meer op het spel: het kampioenschap gaat naar HMC 2, en met 9 matchpunten heb je dan een plaats in de subtop.
De Pion miste twee van zijn sterkste spelers: Ludo Tolhuizen die in Gausdal in de Grootmeestergroep B speelt, en Andy Baert die in Dubai verblijft.
De wedstrijd was enige tijd spannend, totdat op enkele borden de zaak kantelde ten gunste van Venlo.
Volgtijdelijk vielen de uitslagen als volgt.
Charles Kuijpers haalde voor zijn gevoel met zwart in de Franse doorschuif enkele varianten door elkaar en bood na 15 zetten remise aan in een stelling die naar achteraf bleek, nog wel perspectieven bood.
De tweede uitslag viel op het bord van onze invaller René van den Broek, die moedig op bord 3 had plaatsgenomen, doch in een vrij treurige stelling terechtkwam. De witspeler Joachim Guddat wist een pionnenfalanx van f2 tot en met b6 te formeren waardoor de loper van René op b8 geen enkele ruimte kreeg. Toen de witte toren ook nog binnenviel kwam er een soort zetdwang op het bord die zwart fataal werd.
De stand werd weer gelijk door een zeer overtuigende overwinning van Stefan Colijn op bord 5. In een Svesjnikov speelde Henk van Gool met wit positioneel, maar verwaarloosde zijn ontwikkeling. Een krachtige centrumactie van zwart leverde goed spel en een vrijpion op e4 op. Stefan won vervolgens gewoon in de aanval.
Jan Schuurmans speelde op bord 4 met wit tegen de Leningrader van het Hollands en bereikte ondanks het doorzetten van e4 niets. Tegenstander Joep Nabuurs speelde zorgvuldig op de zwaktes van de witte stelling en liet Jan kansloos.
Daarna speelde zich een waar drama af op het bord (2) van Marc Dogge. Diens tegenstander Maarten Strijbos plaatste een kwaliteitsoffer waarvoor hij twee pionnen en een sterk loperpaar verkreeg. De materiaalverhouding wisselde daarna voortdurend. Marc kreeg met sterk spel aanval en kon, toen hij de zwarte stelling in de tang had via een gewaagd ogend schijnoffer, in tijdnood de partij in zijn voordeel beslissen. Helaas zag Marc het niet en blunderde direct waarna hij meteen verloor.
Ook de partij van Pim Eerens was een klein drama. Na een rustige Catalaan had Pim met wit licht voordeel tegen Mart Nabuurs. Pim gaf echter zomaar een pion weg en raakte in een minder staand dameëindspel. Hoewel hij nog lang zijn tegenstander met kleine dreigingen bezig kon houden raakte Pim zoveel pionnen kwijt dat hij de vlag moest strijken.
Op bord 1 had zich een zware positionele strijd afgespeeld tussen Rudi van Gool en Robert Schuermans. Ofschoon Robert langzaam in het voordeel leek te komen werd het evenwicht nooit echt verbroken. Na lang zwoegen werd het derhalve remise.
Als laatste was Peter Dankers op bord 8 met wit bezig tegen Peter Schoeber. Zoals meestal verbruikte Peter D. weer zeeën van tijd om vervolgens in tijdnood zijn beste zetten te doen. Na een kwaliteitsoffer kreeg hij sterk stukkenspel; zijn lichte stukken vlogen op de zwarte koning af, maar die hield het hoofd koel. In het eindspel van twee paarden tegen toren en loper van zwart had onze man drie pluspionnen waarvan de c-pion al ver opgerukt was. Van alle geesten verlaten speelde Peter D. het verkeerde plan in de gewonnen stelling waarna Peter S. toch nog gemakkelijk remise kon maken.
En aldus was een (te) ruime nederlaag ons deel.

De Pion I Venlo

1. Robert Schuermans (2202) – Rudi van Gool (2147) ½ – ½
2. Marc Dogge (2133) – Maarten Strijbos (2318) 0 – 1
3. René van den Broek (1852) – Joachim Guddat (2028) 0 – 1
4. Jan Schuurmans (2120) – Joep Nabuurs (1961) 0 – 1
5. Stefan Colijn (2076) – Henk van Gool (2153) 1 – 0
6. Pim Eerens (2110) – Mart Nabuurs (1960) 0 – 1
7. Charles Kuijpers (2026) – Piet Boonen (1920) ½ – ½
8. Peter Dankers (2093) – Peter Schoeber (2012) ½ – ½

Geef een reactie