Stukkenjagers 3 – De Pion 3

Laatste wedstrijd van het seizoen, alles is mogelijk aangezien er 4 teams zijn die kunnen degraderen (DSC, HMC, Kemppion en wij). Er zijn allerlei scenario’s mogelijk waarbij 2 willekeurige teams van die lijst degraderen. DSC had echter de minste kans, gezien het feit dat ze 2 matchpunten nodig hadden en ze die moesten halen tegen Baronie. HMC en Kemppion spelen tegen elkaar en wij mogen aantreden tegen de (bijna) kampioen: Stukkenjagers.
Met 3 bordpunten zouden we altijd veilig zijn, met 2 en een half bordpunt zou het mogelijk zijn om met 3 teams gelijk te eindigen (als Kemppion met 4.5 – 3.5 van HMC wint) en dan werkt onderling resultaat niet (wij winnen van Kemppion, Kemppion van HMC en HMC van ons). Met minder dan 2 en een half bordpunt zouden we het hoogstwaarschijnlijk niet redden.

Oftewel: er stond een hoop op het spel.

Benny mailde vrijdagmiddag dat hij ziek was en niet mee zou kunnen spelen, een mail die ik toevallig zag 5 minuten voordat ik naar de schaakles (examen) zou gaan. Als ik de mail niet gezien zou hebben, dan zou het tot ongeveer 1 uur ’s nachts geduurd hebben voordat ik in paniek zou kunnen raken. Maar goed, de mail werd op tijd gezien en een invaller werd vrij snel gevonden in overleg met Ger: Ivo was bereid om in te vallen én hij vond het niet erg om “slachtvee-op-1” te spelen voor ons. (Later die avond zou er nog een soepele remise volgen van Ivo tegen ene C.K.)

Stukkenjagers wilde graag om 12.00 uur beginnen, dus verzamelen om 11.00 uur en vertrekken om 11.15 uur. Zoals gebruikelijk was Elfje weer eens “bijna” op tijd, dus met een kleine vertraging vertrokken we naar Tilburg en kwamen we om ongeveer 10 over 12 aan bij Restaurant “De Kerktuin” waar 2 andere teams van Stukkenjagers al bezig waren. Buiten werd ondertussen vanalles klaargezet voor de festiviteit rond het “200 jaar Tilburg”-feest (200 jaar geleden stadsrechten). We konden dus waarschijnlijk mee gaan genieten van wat geluid van buiten, heerlijk als we zo ongeveer de belangrijkste match van het seizoen moeten spelen…

Uiteindelijk bleek dat wel mee te vallen, alle kerkklokken werden geluid om 13.20 en rond 14.00 uur hing er een slagwerkgroep zo ongeveer naast ons raam (aan een constructie met een kraan), was best ritmisch of zich;-).

De wedstrijden dan, in de volgorde van bordnummer:
Onze invaller Ivo speelde een uitstekende partij op bord 1 tegen John Greunsven, kwam goed uit de opening en kon wat druk op de dame-vleugel leggen. Dit resulteerde helaas niet in een winnend voordeel en er werd, zonder eerst na te vragen, remise overeengekomen, niettemin toch een uitstekende prestatie van Ivo! 1/2 – 1/2
Erik speelde op bord 2 een niet al te spannende partij tegen Ron de Veen. Er werden stukken geruild en een vroeg remise-aanbod van Erik werd niet aangenomen. Er werd nog meer geruild waarna een eindspel met gelijke pionnenstructuur en gelijke lichte stukken (paard + loper als ik me niet vergis) over. Er werd dan toch remise overeengekomen.
1 – 1 (nog 2 te gaan voor definitieve handhaving, het ziet er goed uit).
Daarna ging het helaas iets minder soepel, Ondergetekende kwam niet goed uit de opening tegen Mark van Beurden, een aantal zeer zwakke zetten zorgde ervoor dat de befaamde loper op b2 volledig ingesloten werd door zwarte pionnen, met feitelijk een stuk minder werd er een soort van aanval opgezet op de koningsvleugel maar die sloeg niet door, nooit kans gehad op echt wat. Alleen in het verre middenspel een kans gehad om de loper te bevrijden, maar dit werd niet gezien. Er ging minimaal een kwaliteit (dus toren, loper had geen velden) af en het was einde verhaal. 2 – 1 in het voordeel van Stukkenjagers.
Henk verloor op bord 4 van Peter Lode. Ik heb zelf niet veel van de partij gezien, maar in het verre middenspel kreeg de tegenstander een vrijpion in het centrum en eeuwig schaak zat niet in de stelling. Met de dames nog op het bord was die pion niet meer tegen te houden. 3 – 1 in het voordeel van Stukkenjagers (die tevens al kampioen waren na de 2 – 1 voorsprong).
Toch een lichtpuntje op bord 5, Bart speelde ongeveer dezelfde opening die hij de avond ervoor ook al gespeeld had en wederom werd door de tegenstander (op vrijdag Henk Alberts en op zaterdag Erik van Ingen) niet de beste voortzetting gevonden. De pionnenstructuur van Erik van Ingen was weinig waard (dubbelpionnen op c en f) en een vrijpion kwam erbij. Toen het er op leek dat de vrijpion verloren zou gaan kwam er ineens een heel smerig matnetje op het bord, Bart kreeg alle stukken cadeau, met de gedachte dat als alles geslagen werd het pat zou zijn. Bart sloeg uiteraard níet alles, kwam zo een berg materiaal voor te staan en zo kwam het punt binnen. 3 – 2 (We zijn er bijna, nog 1 punt).
Dan bord 6, Arco speelde hier tegen Pepijn Obels. De opening zag er zeer merkwaardig uit, er stonden meerdere malen verschillende pionnen in aan beide kanten en toen het stof was neergestreken had Arco er toch ineens minder over. Pepijn kwam in tijdnood (4 seconden voor 3 zetten), maar overleefde dit. Omdat bord 7 al klaar was (komt zometeen) en de matchpunten en het kampioenschap toch al binnen waren werd er remise overeen gekomen. 3.5 – 2.5.
Rob speelde op bord 7 tegen Lex Karstens, ik heb het moment zelf gemist, maar wat eerst een relatief solide stelling leek, bleek ineens een stelling te zijn geworden met een stuk minder voor Rob. Toen vervolgd de dame geruild werd voor een toren was het spoedig voorbij. 4.5 – 2.5 in het voordeel van Stukkenjagers.
En dan niet te vergeten: Ab op bord 8. Als laatste bezig (samen met Arco) en de stelling leek niet direct ergens naar toe te gaan. Ondergetekende heeft het einde gemist vanwege analyse van de eigen partij, maar het is uiteindelijk remise geworden. 5 – 3 voor Stukkenjagers.

Stukkenjagers 3 – De Pion 3 5 – 3
1. John Greunsven – Ivo Kok 1/2 – 1/2
2. Ron de Veen – Erik van Elven 1/2 – 1/2
3. Mark van Beurden – Jos Kuijpers 1 – 0
4. Peter Lode – Henk Wennekes 1 – 0
5. Erik van Ingen – Bart Peeters 0 – 1
Pepijn Obels – Arco Schumacher 1/2 – 1/2
7. Lex Karstens – Rob van der Weegen 1 – 0
8. Joost Op ’t Hoog – Ad Bruijns 1/2 – 1/2

Later bleek dat Kemppion met 4.5 – 3.5 van HMC had gewonnen en dat we met een half bordpuntje meer voorkomen hebben dat er beslissingsmatches gespeeld zouden worden. DSC verloor ruim (6-2) van Baronie en degradeert samen met HMC (onderling resultaat tegen…jawel: De Kemppion was beslissend) naar de 2e klasse. Een seizoen met pech (tegen o.a. Baronie) en wat mazzeltjes (Benny die een hele slechte stelling tegen Kemppion om weet te toveren naar winst en daardoor de matchpunten binnenhaalt) is dan voorbij. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Benny heeft aangegeven dat, na weliswaar dit al jaren te roepen, toch minder te gaan spelen. Dus de teamleidersvergadering zal uitsluitsel geven over wie dit gaat oplossen.

Geef een reactie