SMB – De Pion I 7,5 – 2,5 Wedstrijd van gemiste kansen

Het eerste team van De Pion speelde vandaag zijn eerste wedstrijd sinds jaren in de eerste klasse KNSB. Onze tegenstander SMB heeft in het recente verleden jarenlang in de hoofd- annex meesterklasse gespeeld. Met een gemiddelde teamrating bij SMB van 2274 tegen ons gemiddelde van 2107 (waarbij onze nieuwe crack Helmut Froeyman overigens niet is meegeteld; in dat geval is ons gemiddelde 2129) was een grote nederlaag – te meer omdat wij Ludo, die vrijwillig naar orkaan Rita is gaan kijken, misten – te verwachten, en die kwam ook.
Hoe anders had het kunnen lopen… Het was werkelijk een wedstrijd van de gemiste kansen!
We verloren met 7 ½ – 2 ½ waar 5-5 achteraf gezien een niet irreële uitslag zou zijn geweest.

Op bord 7 speelde Pim Eerens na een weinig opwindende partij een snelle remise tegen Joost Retera.
Vervolgens kwam een remise van Jan Schuurmans op bord 5 tegen Hans Klip binnen. Naar ik achteraf vernam, stond Jan gewoon gewonnen toen hij remise aanbood.
Paul Kuijpers verloor kansloos van Anton van Rijn. Paul kwam matig uit de opening, bracht zijn centrumpionnen te snel in beweging en verloor vervolgens een pion en een kwaliteit. En dat is op dit niveau uiteraard veel te veel. Ook Marc Dogge verloor kansloos in een Siciliaan waarin hij een variant speelde die hij niet wilde spelen. Ik heb hem aangeraden zijn c-pion eerder los te laten, of eens een e-pion aan te raken op de eerste zet.
Daarna verloor Andy Baert, die met wit het Marshallgambiet in het Spaans weigerde, daarmee uitstekend tot gewonnen kwam te staan en daarna de controle verloor.
Charles Kuijpers stond de hele partij iets minder zonder aanwijsbare fouten, doch bezweek in tijdnood onder de aanhoudende druk van Tjiam.
Bert van Ael behandelde het Grünfeld-Indisch op een opmerkelijke wijze, doch had daar niet veel plezier van. In een dubbel toreneindspel stond hij zo slecht dat er geen houden aan was.
Dan het drama van Peter Kuijpers. Hij speelde tegen Bram van den Berg een uiterst scherpe opening en won uiteindelijk een kwaliteit tegen een pion. Met de winst voor het oprapen liet hij zich op werkelijk ongelooflijke wijze de kaas van het brood eten.
Zo stond het dus al 7-1. Onze topborden deden het echter voortreffelijk. Onze nieuwe kopman Helmut Froeyman speelde het middenspel tegen IM Willy Hendriks (vorig seizoen 8 uit 9 op bord 1!) ijzersterk en kwam gewonnen te staan. Hij miste echter ergens de winst en wat resteerde was een toreneindspel dat ondanks een pluspion potremise was.
En dan last but not least onze topscorer van vorig seizoen: Robert Schuermans wint gewoon weer! Na een vlijmscherpe Ben-Oni waarin Robert zeer gepointeerd speelde, voerde hij een gewonnen eindspel op uiterst solide wijze tot winst tegen Fitzgerald Krudde.

De gedetailleerde uitslag:

1. Willy Hendriks (2416) – Helmut Froeyman (2334) ½ – ½
2. Fitzgerald Krudde (2322) – Robert Schuermans (2151) 0 – 1
3. Stan van Gisbergen (2314) – Andy Baert (2147) 1 – 0
4. Robin Swinkels (2226) – Marc Dogge (2143) 1 – 0
5. Hans Klip (2358) – Jan Schuurmans (2118) ½ – ½
6. Dharma Tjiam (2327) – Charles Kuijpers (2041) 1 – 0
7. Joost Retera (2246) – Pim Eerens (2106) ½ – ½
8. Bram van den Berg (2110) – Peter Kuijpers(2016) 1 – 0
9. Vincent Deegens (2234) – Bert van Ael (2009) 1 – 0
10. Anton van Rijn (2184) – Paul Kuijpers (1998) 1 – 0

Het verjaardagscadeautje voor mij is er dus niet gekomen, maar het verloop van de wedstrijd biedt hoop voor de volgende wedstrijden.

Geef een reactie