Ruime zege op Paul Keres 2

Het nieuwe seizoen van de KNSB-competitie is vandaag van start gegaan. Het eerste team van De Pion speelde thuis tegen Paul Keres 2. Arlette was afwezig omdat zij de kleuren van ons vaderland verdedigt op de Schaakolympiade in Siberië.
Gelet op ons forse elo-overwicht lag een ruime overwinning in de statistische lijn der verwachtingen maar het ging zeker niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk had de 5 ½ – 2 ½ nog hoger kunnen uitvallen maar een kniesoor die daar op let.
De score werd geopend door onze nieuwkomer Jan van Mechelen. Hij speelde op bord 3 met zwart een trage Ben-Oni tegen good-old Anton Rosmuller; het was weer een genoegen om Anton te zien. Toen Anton maar niet tot de thematische doorbraak e4-e5 kon komen en Jan op de damevleugel op gang kwam, was het pleit beslecht. Een droomdebuut voor Jan!
Vervolgens voerde Pim Eerens de score verder op. Hij speelde op bord 6 zeer agressief tegen een ander gouwe ouwe, Hein-Piet van der Spek. Een ijzersterk pionnenduo van wit op d5 en e5 hield de zwarte stelling volledig in de greep. Een kwaliteitsoffer van zwart mocht niet baten. HP kreeg wel kleine kansjes, maar Pim hield alles onder controle en wikkelde onberispelijk af naar een gewonnen eindspel.
De derde zege werd aangetekend door Andy Baert op bord 5. Hij speelde de Catalaan van Rijk Schipper adequaat tegen, hetgeen resulteerde in een meerderheid op de damevleugel voor wit waartegenover Andy een sterk centrum had. Op enig moment blunderde Rijk een stuk weg, waarna het voor Andy gestroomlijnd liep.
Toen scoorde Paul Keres 2 het eerste halfje. Ludo Tolhuizen had met wit op bord 4 tegen Erik Oosterom een minuscuul voordeeltje, dat niet voldoende bleek voor een serieuze winstpoging. Aldus werd het een regelmatige remise.
Robert Schuermans speelde met zwart op bord 7 een buitengewoon wilde partij tegen Simon Kronemeijer. Hij investeerde een kwaliteit en een pion en kreeg daarvoor een gevaarlijk uitziende aanval. Net toen Robert de beslissende klap kon uitdelen, verwisselde hij de zetten waarna hij na manhaftig verzet de zaak niet meer kon redden. Bij de juiste voortzetting zou Robert geforceerd hebben gewonnen.
Op bord 2 had Thierry Penson met wit een langdurige duw-en trekpartij tegen PK-voorzitter Jan Jaap Janse. Het evenwicht werd nooit echt verbroken, waarna remise een feit werd.
Charles Kuijpers speelde op bord 8 met wit tegen Elmer van Veenendaal vanuit de opening regelrecht naar een gewonnen stelling. Op de 37e zet (stellingsoordeel van Fritz + 3,71 !) schoot Charles een vreselijke bok, nota bene in de tijdnood van de tegenstander, waarna hij zelfs nog even moest werken voor de remise. Zijn jeugdige tegenstander (een jaar of 18 denk ik) schoffeerde tijdens de partij de wedstrijdleider op zeer onbehoorlijke wijze, en reageerde na afloop van de partij ook niet al te fijnzinnig tegen zijn opponent. Foei, die jeugd van tegenwoordig!
De laatste partij was op het eerste bord, waar Stefan Docx met zwart een solide voordeeltje tegen Evert van Heel via een doorbraak in het centrum met vaste hand uitbouwde naar een gewonnen eindspel. Wit speelde lang door, doch kon het tij niet keren.

1. Stefan Docx (2364) – Evert van Heel (2035) 1 – 0
2. Thierry Penson (2214) – Jan Jaap Janse (2171) ½ – ½
3. Jan van Mechelen (2185) – Anton Rosmuller (2110) 1 – 0
4. Ludo Tolhuizen (2173) – Erik Oosterom (2049) ½ – ½
5. Andy Baert (2164) – Rijk Schipper (2074) 1 – 0
6. Pim Eerens (2131) – Hein-Piet vd Spek (2079) 1 – 0
7. Robert Schuermans (2129) – Simon Kronemeijer (1962) 0 – 1
8. Charles Kuijpers (1995) – Elmer van Veenendaal (2047) ½ – ½

Geef een reactie