Regelmatige nederlaag tegen HMC 2

In klasse 2D werd vandaag het topduel gespeeld tussen de nummers 1 en 2. Op papier was HMC 2 favoriet, en het moet gezegd worden: ze maakten die rol waar. De wedstrijd eindigde in een verdiende overwinning van de Bosschenaren die op volle oorlogssterkte in Roosendaal verschenen.
De eerste uitslag viel op bord 6. Pim Eerens kwam met wit wat ongemakkelijk uit de opening tegen Jeroen van den Bersselaar, en offerde in arren moede een stuk tegen twee pionnen om er nog iets van te maken. Dat lukte echter niet. Jeroen hield de stelling volledig onder controle waarna het pleit beslecht was.
Robert Schuermans bestreed op bord 2 IM Gerard Welling in een Scandinaviër op originele wijze. In het middenspel offerde Gerard een kwaliteit voor volledige heerschappij over de zwarte velden. In combinatie met een verzwakte koningsstelling werd dat Robert te veel. Met een niet zo moeilijk maar elegante slotzet stortte het witte bolwerk onmiddellijk en geheel in.
De derde nul voor De Pion viel op bord 7. Peter Dankers speelde met zwart een woeste Pirc tegen David van Kerkhof, compleet met schijn-dameoffer. Volgens de kenners was het allemaal bekend. In gierende tijdnood wat hij gewend is, leek Peter nog iets te hebben maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond hij een volle toren achter.
Daarna werd het zelfs 0-4 door een nederlaag van Ludo Tolhuizen op bord 1 tegen IM Geert Vanderstricht. Aanvankelijk leek Ludo na een passieve opening met kunst en vliegwerk de zaken bij elkaar te kunnen houden, maar een venijnig zetje gaf Geert definitief voordeel waarna de winst niet al te moeilijk meer was.
De vier nog spelende Pionspelers stonden allen beter tot goed. Stefan Colijn speelde met wit op bord 8 een vreemde opening tegen Bob Jansen. Wit hield een licht verbrokkelde pionnenstructuur over maar wel een gering initiatief. Bob neutraliseerde dat echter vrij gemakkelijk waarna een potremise toreneindspel op het bord kwam. Toen dat remise gegeven werd, was de wedstrijd beslist.
De jeugdige non-playing captain van HMC bestond het toen aan mij in mijn hoedanigheid van niet spelend teamleider terstond op serieuze toon te vragen of ik blij was met dat halfje. Ofschoon de hedendaagse jeugd dit soort opmerkingen helaas niet schuwt en zelfs normaal en leuk schijnt te vinden, meen ik dat er toch nog wel iets bijgeschaafd kan worden aan het EQ van deze jongeman.
De tweede remise viel op bord 5 waar Jan Schuurmans met zwart tegen Tom Verhoeven twee pionnen offerde voor aanval. Verhoeven plaatste ras een kwaliteitsoffer dat het meeste venijn uit de stelling haalde, en raapte daarna nog enkele pionnen op. De stelling leek verloren voor Jan, doch door overmatig tijdverbruik moest Tom in remise berusten.
Andy Baert speelde een gedegen partij met wit tegen de jeugdige Daniël Schenkeveld. In betere stelling maakte Andy een kennelijke vergissing en moest alle zeilen bijzetten om zijn voordeel te behouden. Dat lukte doch kostte zeer veel tijd. In goede stelling dreigde Andy toen door zijn vlag te gaan doch door onervaren gedrag van zijn tegenstander die mee ging vluggeren en niet meer noteerde ondanks een waarschuwing van de wedstrijdleider, kreeg hij twee minuten extra bedenktijd. Direct daarna werd remise overeengekomen.
Het enige winstpunt voor De Pion werd gescoord door Marc Dogge. Hij plaatste in een scherpe Siciliaan een thematische tegenstoot in het centrum terwijl zijn koningsvleugel nog niet ontwikkeld was. Het zag er opppervlakkig bezien niet goed uit doch Marc had het beter getaxeerd. Ten koste van een pion bereikte hij een middenspel met dubbele torens en een zeer sterk paard tegen een magere loper. Remco Sprangers hield het niet droog en werd zeer gedegen uitgeteld.
En zo werd het een stevige maar verdiende nederlaag tegen een team dat een maatje te groot is voor de tweede klasse.

De Pion I HMC 2

1. Ludo Tolhuizen (2247) Geert Vanderstricht (2377) 0-1
2. Robert Schuermans (2202) Gerard Welling (2370) 0-1
3. Marc Dogge (2133) Remco Sprangers (2191) 1-0
4. Andy Baert (2130) Daniël Schenkeveld (2162) ½ – ½
5. Jan Schuurmans (2120) Tom Verhoeven (2182) ½ – ½
6. Pim Eerens (2113) Jeroen vd Bersselaar (2189) 0-1
7. Peter Dankers (2093) David van Kerkhof (2176) 0-1
8. Stefan Colijn (2076) Bob Jansen (2107) ½ – ½

Geef een reactie