Redelijke resultaten op Snelschaken voor Clubteams

Vandaag heeft het team van SV de Pion/SV Kuijpers een redelijke prestatie neergezet op het snelschaakkampioenschap voor clubteams. Vooraf waren we 11de van de 12 teams qua rating in de A-groep met een gemiddelde rating van 1968. Het werd een zware dag waarbij we door het oog van de naald gingen, kansloos verloren, gestunt hebben en soepele overwinningen boekten. Hieronder een kort verslag van de hoogtepunten uit 11 ronden snelschaak:

Na een walkover in de 1e ronde was HMC 1 de eerste zware tegenstander (gemiddeld 2167) in de ronde erop. Paul Span offerde op bord 1 tegen Paul om duistere redenen een kwaliteit in de opening en werd vlotjes opgebracht. Peter verloor een remise-achtig eindspel in tijdnood jammerlijk van Ondersteijn en Charles speelde ‘soepel’ remise tegen Broekmeulen. Jos kon het helaas niet bolwerken tegen Jansen en verloor op vlag in dubieuze stelling.

Na een krappe zege op het relatief zwakke Aalst/Waalre was HSC 1 de volgende tegenstander. Qua rating gelijkwaardig aan ons team (1970 gemiddeld), de uitslag was echter wel 3,5-0,5 voor ons. In gewonnen stelling (stuk meer in eindspel) verblunderde Paul zn stelling nog waarna hij zn tegenstander moest vlaggen om remise te krijgen. Peter versloeg Dirk van Dooren met sterk spel, Charles won vrij soepel van Sebastiaan Smits en Jos schwindelde naar mat op bord 4.

Ronde 5 was een harde nederlaag tegen het zeer sterke Vianen/DVP 1 (gemiddeld 2180) waarbij Paul kansloos was, Peter het eindspel niet kon bolwerken, Charles remise gaf in betere stelling tegen Kerstens en Jos verloor op vlag (voor de verandering)…

In ronde 8 was er nog een kleine nederlaag tegen Veldhoven 1 waarbij zowel bord 1 als bord 2 opende met 1.h4 2.a4. Bord 1 won, bord 2 verloor en Jos speelde remise. Charles verloor helaas.

De laatste 2 ronden dachten we niet echt sterke teams meer tegen te komen, we hadden 21 bordpunten uit 9 ronden en de topteams hadden minimaal 25 al. Dat hadden we dus mooi mis. In ronde 9 mochten we aantreden tegen het ijzersterke Voerendaal (de leider van het klassement en de latere winnaar). In no-time werden we op de eerste 3 borden weggeblazen. Heel onwerkelijk om zo snel verslagen te worden. Alleen Jos wist stand te houden en behaalde een knappe remise tegen een 2060 speler!

De laatste ronde werd een waardig afscheid voor ons. Stukkenjagers 1 was onze tegenstander en we hadden de kans om nog 1 maal te schitteren. Nu is schitteren niet echt het woord dat van toepassing was, maar leuk was het in ieder geval! Op bord 1 speelde Paul tegen Maurice Peek, op rating de sterkste speler van het toernooi. Na een slaapsessie van ongeveer 4 minuten verloor ik een stuk voor een pion door een meerslag en speelde een beetje lacherig door omdat zijn paard op b1 nog niet ontwikkelt was en moeilijk te ontwikkelen was. Plots gaf Peek een stuk weg, kon kiezen welk stuk, koos het verkeerde stuk en verloor er nog een pion bij waardoor de stelling gekanteld was. 4 tegen 3 op dezelfde vleugel en toren+loper voor mij tegen toren+paard. Na een poosje manouvreren lukte het en won ik de partij. Ondertussen had Peter tegen Cor van Dongen een moeilijke en mindere stelling totdat Cor afruilde naar een minder eindspel, Peter speelde dit subliem uit. Charles en Jos verloren allebei vrij regelmatig.

Statistieken:
1. Paul — 4,5 uit 11
2. Peter — 7,5 uit 11
3. Charles- 6,5 uit 11
4. Jos —- 5,0 uit 11

Teamuitslagen:
1. Veldhoven 6: 4-0
2. HMC 1: 1,5-2,5
3. Aalst/Waalre: 2,5-1,5
4. HSC 1: 3,5-0,5
5. Vianen/DVP 1: 0,5-3,5
6. Schavo 1: 1,5-2,5
7. De Raadsheer: 2,5-1,5
8. Veldhoven 1: 1-3
9. HMC 3: 4-0
10. Voerendaal: 0,5-3,5
11. Stukkenjagers 1: 2-2

Geef een reactie