Promotieklasse A

Voor De Pion is gisteren (19 september 2008) in de KNSB-jeugdclubcompetitie de interregionale Promotieklasse A van start gegaan. De Pion neemt daarin deel met maar liefst drie teams (viertallen). De Pion 1 en 3 zijn ingedeeld in Midden-Zuid en De Pion 2 in Zuid-West. De Pion 2 bestaande uit: Benny Onrust, Erik-Jan Colijn, Cees IJzermans en Ivo Kok trad in het strijdperk voor de eerste serieuze schaakmatch in dit nieuwe seizoen uit tegen SV Spijkenisse. De teamrating van De Pion 2 bedroeg met 1882 bijna 200 punten meer dan Spijkenisse (1693). Het speeltempo bedroeg 35 zetten in anderhalf uur en 30 minuten extra tijd.

Op bord 2 speelde Erik-Jan met zwart tegen Joey Brokaar. Alles overziend had zijn tegenstander op geen enkele moment in de partij een serieuze kans op een overwinning. Knikkebollend en hoofdschuddend werd hij totaal overklast met als resultaat dat het eerste bordpunt voor De Pion binnen de twee uur spelen een feit was. Op bord 3 speelde Cees met wit tegen Daniël Zevenhuizen. Als ik de teamcaptain van Spijkenisse mag geloven een supertalent. Na meerdere schijnoffers achter elkaar en schaakmat in het verschiet moest dit supertalent eveneens binnen de twee uur noodgedwongen zijn hoofd buigen. Zijn talent heeft hem in ieder geval in deze partij niet echt bijgestaan.

Tja, het staat dan binnen no-time 2-0 voor De Pion. Donkere wolken pakken zich samen boven Spijkenisse. Onderwijl werd er in een wat rustiger tempo door Benny op bord 1 met wit les gegeven aan Dick Groenendijk die ondanks hevig tegenspartelen niets anders kon doen dan bakzeil halen: 3-0. Op bord 4 in een nog wat rustiger tempo speelde Ivo Met zwart tegen Jeffrey Stoffers. Nadat de match een uurtje aan de gang was werd ik geïnformeerd door de arbiter (Ruud van der Beek) dat de tegenstander van Ivo een niet bij de KNSB geregistreerde reserve(speler) bleek te zijn en daardoor niet speelgerechtigd is in deze competitie. Reglementair heeft Spijkenisse daardoor een nul op bord 4. Er is echter ook nog zoiets als sportiviteit. Tegen de achtergrond daarvan werd in onderling overleg besloten de partij gewoon door te spelen en de ontstane situatie voor te leggen aan de KNSB. Een groot deel van deze partij leek het af te stevenen naar remise. Ivo maakt echter ergens een lullig foutje en komt daardoor een loper achter. Ondanks een knap eindspel moest hij tandenknarsend het onderspit delven: 3- 1 of 4-0 de tijd zal het leren!

Geef een reactie