PK NBSB voor de Jeugd

Vandaag (27/12) is de PK van de NBSB voor de jeugd van start gegaan. Het is ook dit jaar weer allemaal te doen in De Werft in Kaatsheuvel. De Pion vertegenwoordigd met 18 jeugdleden !!! ongeveer een kwart van het totaal aantal deelnemers, slechts 73 in getal! De centrale ligging van Kaatsheuvel in Noord-Brabant is allerminst een garantie voor veel deelnemers of een interessant deelnemersveld. De vraag is dan ook gewettigd wanneer de PK voor de Jeugd in Roosendaal wordt gehouden. Na een korte toespraak werd omstreeks 10.00 uur het startsein voor de eerste ronde gegeven.

In de D-categorie (geboren in of na 1991) komen Sietse van Meer, Lard Eerens en Bram Rekveld (tandenknarsend) in de eerste ronde jammer genoeg niet tot scoren. Maro Tikranian daarentegen wel! Het speeltempo bedraagt overigens 40 zetten in 1 uur en 15 minuten voor het restant van de partij. In de tweede ronde herstelde Bram knap en wint! Lard en Sietse slagen daar niet in. Maro doet waar ze goed in is en dat is: winnen! In de derde ronde komt aan de zegereeks van Maro echter een einde, zij verliest van Jasper Beukema. Lard, Sietse en Bram verliezen opnieuw. Morgen verder!

In de C-categorie (geboren in of na 1997) wint Tikran Tikranian in de eerste ronde verrassend van Robin Verbeek. Het speeltempo bedraagt 40 zetten in 1½ uur en 15 minuten voor het restant van de partij. Noud Riemens troeft zijn tegenstander succesvol af met de Franse verdediging. Binnen het schaken is de Franse verdediging een opening die haar naam kreeg na een correspondentiepartij in 1834 tussen Londen en Parijs. Voordien was deze verdediging echter al bekend dankzij Luis Ramírez de Lucena, die haar als eerste in de vijftiende eeuw bestudeerd heeft. Alik Tikranian, Koen Riemens en Robin van Trijp (live) winnen vervolgens hun partij relatief eenvoudig. In de twee ronde verliest Alik van Joris Gerlagh. Robin van Trijp komt niet verder dan remise tegen Gidius Bok. Koen verliest en Noud die wint. Daarmee blijft Noud samen met Tikran op de volle 100 procent staan.

In de A-categorie (geboren in of na 1991), die voor de helft uit jeugd van De Pion bestaat, bedraagt het speeltempo 40 zetten in 2 uur en 15 minuten voor het restant van de partij. In deze categorie ook een jarige in de persoon van Cees IJzermans, die vandaag 18 jaar wordt. Proficiat! Erik-Jan Colijn wint van Frank Lambregts. Martijn Verbeek verliest van Mark Haast (2280), Jordy Schouten verliest van Brent Burg (2113) en Mathijs Verbeek verliest van Peter Lombaers (2112). Een remise vanwege een dolle toren is Cees zijn deel in het verre eindspel van zijn partij tegen Jaap Gottlieb. Minder dan een kwartier later gaat de tweede ronde alweer van start. Dat de wedstrijdleiding zichzelf daarmee ernstig in verlegenheid brengt moge duidelijk zijn.

In de B-categorie (geboren in of na 1995), verliest Joris Kok in de eerste ronde, na hevig tegenstribbelen, van favoriet Peter Gerlagh. Anthony Snijders moet, na bijna de hele rit uitgezeten te hebben eveneens het hoofd buigen. In de tweede ronde mogen Joris en Anthony het tegen elkaar proberen.

Wordt vervolgd!

Geef een reactie