Pion 2 niet geheel kansloos?!

Aangezien onze kapitein er niet zo’n zin in had voor een tweede keer zet ik wel even een stukje neer.

Zoals onze profeet, leider, steun en toeverlaat en ons aller teamcaptain Rogier al voorspelde was Stukkenjagers te sterk. Met een gemiddelde rating die 180 punten hoger lag dan de onze was het natuurlijk te verwachten… Maar goed, we hebben gevochten, hard gevochten en toch verloren, het leven is niet eerlijk!

Op bord 1 speelde Rogier een saaie schuifpot (gaap) en kwam zoals altijd goed te staan, helaas vergat hij remise aan te bieden (zoals normaal) en gaf daarna de stelling uit handen.

Bord 2 was voor de 1 van de nieuwe Manneh van t Tweede, Benny. Met wit speelde hij een goede pot waarin het er aan beide kanten hard aan toe ging. In ruil voor een doorslaande koningsaanval offerde Benny een stuk en de partij leek beslist. Helaas mistte Benny de lokzet (en torenoffer) Ta8+!! waarmee het geforceerd mat zou lopen… In plaats daarvan kon zijn tegenstander middels een torenoffer tot winst komen.

Op bord 3 speelde Marc een Scandinaviƫr (met zwart). In de opening dacht Marc middels het offeren van een kleine kwaliteit de koning mat te kunnen zetten of voldoende compensatie te krijgen. Helaas had zijn tegenstander een venijnige tussenzet (dreigt mat in 1) waardoor het plan in duigen viel en Marc niet veel later vlot op g4 mat gezet werd.

Zelf speelde ik op het 4e bord een dramatische pot. Na een hele slechte 4e zet kwam ik aangekrant te staan. Mijn stelling brokkelde langzaam af zo leek het en met kunst en vliegwerk wist ik materiaalverlies te voorkomen… Op het moment dat zwart optimaal gepositioneerd stond en de doodsteek moest gaan geven zag ik nog een mogelijkheid. Th1! En jawel, mijn tegenstander trapte er in, hij sloeg na enig nadenken mijn pion op d4, waarna ik met Th6 opeens mat dreigde. De enige manier om dit af te wenden verloor een toren en zodoende via een schwindel toch nog een punt voor het 2e.

Bord 5 duurde het langst. Ted maakte optimaal gebruik van de bedenktijd die hij in de onderbond niet had en kwam na de opening redelijk goed te staan naar mijn mening. Het verslofte even waardoor Ted in een eindspel met een pion minder kwam. Maar gelukkig stond Ted daar weer op de barricades om een halfje uit het vuur te slepen, helaas mocht dit halfje niet meer baten… het stond immers al 5-2!

Arco kreeg vanuit de opening een redelijke stelling in handen op bord 6. Het was echter niet zo eenvoudig. Ik heb helaas weinig meegekregen van deze partij vanwege mijn eigen partij+analyse. Arco vertelde achteraf dat hij wel goed stond, maar dat het toch niet helemaal lekker ging. Arco wist helaas niet te scoren in de 1e match.

De in het Manneh collectief opgenomen vrouw Marloes kwam na een matige start in een Wolga (met zwart) met een pion minder te zitten. Ja ik weet het gambiet zus, gambiet zo… Pion achter, PUNT! Gelukkig wist Marloes het goed te counteren en na het terugwinnen van de pion werd de vrede getekend.

Eric speelde voor het eerst in zijn lange lange leven de winawer met h4 (B’VO!), de enige variant waarmee je een kleine kans op hout snijden hebt tegen het Almachtige Frans. Na een niet-zo-heel-erg-correcte zet (Pe2 ipv Pf3) kwam Eric gedrongen te staan en kwam zodoende niet echt goed uit de verf. Eric wist echter een Winner te vinden, of beter gezegd… een Great Equalizer. Het was nog even de billen samenknijpen en nauwkeurig spelen, maar na een enkele gemiste verbetering voor zijn tegenstander wist Eric alsnog de remise te bereiken.

Aldus een 2,5-5,5 nederlaag, jammer maar niet onverwacht. Ongetwijfeld niet hoe het de rest van het seizoen zal gaan, aangezien we gewoon kampioen worden. Al met al was het ook wel een beetje hoopgevend, goede stellingen, goede partijen en een enkele schwindel. Nu het afmaken nog!

Overigens gaan de Manneh van het Tweede er natuurlijk alles aan doen om de nieuwe aanwinst Benny volledig te laten integreren in het Nederlandse schaakleven, bier bier BIER! Het komt dus allemaal goed!

Geef een reactie