Penning Mix

Als je diagrammen moet oplossen moet je nooit tevreden zijn met de allereerste ingeving die je hebt. Controleer altijd of er geen andere mogelijkheden zijn die beter zijn. De opgaven bij de penning in Stap 3 zijn zodanig gemaakt dat er altijd meerdere penningen mogelijk zijn en je moet de beste kiezen anders heb je nul punten voor die opgave. De opgaven van de Penning Mix van deze bladzijde zijn van het niveau 2. Ze zijn dus echt niet zo heel makkelijk.

Als je diagrammen moet oplossen moet je nooit tevreden zijn met de allereerste ingeving die je hebt. Controleer altijd of er geen andere mogelijkheden zijn die beter zijn. De opgaven bij de penning in Stap 3 zijn zodanig gemaakt dat er altijd meerdere penningen mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld diagram 1 van pagina 47. De helft van de klas schreef meteen Dc1 op. Maar met die zet ben je je dame kwijt. Zwart speelt Lxf2! Kijk dus verder dan je neus lang is!

Na deze les speelde ik mee met het rapid bij de senioren en daar kreeg ik een stelling die perfect in onze les paste.

Zwart valt met zijn laatste zet mijn toren aan met het paard en bovendien kan hij de volgende zet met zijn loper mijn paard op d4 slaan met schaak! Hoe lost wit dit op?

Na deze mix met penningen hebben we even gekeken naar een opening waar je je tegenstander aardig mee kunt verrassen als hij het niet kent. Het gaat om een variant in het Siciliaans. Ik heb geprobeerd om de essentie van de opening te laten zien aan de hand van een filmpje op YouTube. De varianten in dit filmpje gaan veel te diep, zeker voor Stap 3. Je hoeft ze ook niet allemaal te kennen. Je komt meteen een pion achter, maar je hebt gegarandeerd een leuk potje als je het speelt. Als ik de kans krijg, speel ik het, maar ik moet toegeven dat ik er vaker mee verloren heb dan gewonnen. Het is een dubieuze opening, maar Carlsen heeft het toch een keer gespeeld op het WK Blitz.

Geef een reactie