Opnieuw zege: De Pion I – Vianen I 5,5-2,5

Vandaag stond de eerste echte testwedstrijd voor De Pion I op het programma. Tegenstander was het eerste team van DVP/Vianen, dat weliswaar nog nul matchpunten had na twee ronden, doch al twee sterke teams had ontmoet waarvan nipt was verloren.
De middag begon met een mogelijk interessant miniatuurtje voor reglementskenners en – knechten. Op het aanvangstijdstip waren slechts vier spelers van Vianen aanwezig. Dat betekende dat de wedstrijd weliswaar kon beginnen, doch dat de vier te starten partijen mogelijkerwijs na één uur spelen ongeldig zouden blijken indien de andere vier spelers van Vianen niet of niet tijdig zouden arriveren. Na overleg van de wedstrijdleider met de teamleiders werd besloten dat de vier te starten partijen gewoon volledig zouden worden gespeeld, zodat in het onverhoopte geval dat de andere spelers van Vianen niet (tijdig) zouden arriveren, het “tweede deel” van de wedstrijd op een nadere datum uit vier borden zou bestaan, en die eerste vier partijen wèl als gespeeld zouden gelden.
Interessante complicatie daarbij was dat inmiddels kwam vast te staan dat er geen vier, doch drie spelers onderweg waren. Vianen zou in het gunstigste geval met zeven spelers opkomen zodat er een reglementaire nul voor Vianen op het scorebord kwam. Merkwaardigerwijs –dit gaat puur over toepassing van reglementen en staat los van de sportieve aspecten- zou in het geval van niet opkomen van de andere spelers de reglementaire nul dan vervallen.
Uiteindelijk kwam het gelukkig allemaal op zijn pootjes terecht: de drie overige spelers bereikten de speelzaal ruim op tijd.
Ofschoon Vianen enkele van zijn sterkste spelers miste, was de wedstrijd toch nog geruime tijd spannend. Vianen had besloten om het tweede bord leeg te laten (overigens is het ook nog wel vreemd dat een onvolledig opkomend team dat zelf mag kiezen) en daardoor kreeg onze absolute topscorer Robert Schuermans tegen wil en dank een punt cadeau. Uiteraard had hij liever gespeeld.
De eerste echte uitslag kwam van de partij op bord 6. Pim Eerens met wit kwam tegen Ulrich Perschke even een pion voor, doch in tactische complicaties moest hij die vrijwel direct teruggeven. Nadat Pim een keer een betere voortzetting had gemist, was remise onvermijdelijk.
Niet veel later kreeg Jan Schuurmans op bord 5 remise aangeboden. Aangezien Jan na een half mislukte opening nog steeds heel gedrukt stond, gaf de teamleider onmiddellijk toestemming het aanbod aan te nemen.
De teamleider zelf, Charles Kuijpers, wacht dit seizoen nog steeds op zijn eerste winstpunt. Voor de derde keer in successie kwam hij niet verder dan remise, maar deze keer was hij daarover tevreden. Na een voor zijn doen lange serie theoriezetten in het Frans gaf hij een pion weg, maar kreeg daarvoor in ruil net voldoende activiteit om te kunnen afwikkelen naar remise door eeuwig schaak.
Daarna voltrok zich voor Vianen een drama op het eerste bord. Ludo Tolhuizen had in de opening een zeer venijnige zet van Ivo Stork overzien, en stond de rest van de middag met de rug tegen de muur. Door vindingrijke verdediging bleef hij nog net staan. Toen lachte Vrouwe Fortuna hem wel heel erg toe. Stork gaf plotsklaps zijn dame weg.
Peter Dankers op bord 8 had op beide vleugels voordeel. Zijn tegenstander kon daar niet de obligate centrumactie tegenoverstellen, waarna Peter in lichte tijdnood van zijn opponent gewoon won.
Op bord 4 speelde Andy Baert een slappe, maar wel solide opening tegen Toon van Lanen die met een geïsoleerde d-pion werd opgezadeld. Andy won vrij geruisloos. Ik heb er overigens niet veel van gezien.
Ten slotte onze youngster op bord 7. Stefan speelde aanvankelijk redelijk overtuigend naar een middenspel met een pluspion, dat eenvoudig uit te schuiven leek toen hij ook nog met een tactisch grapje dameruil bewerkstelligde. Tegenstander Jan Selten (op spelpunt bekend als de uiterst taaie Jan Haps) bleek achter het bord ook taai, en toverde met medewerking van Stefan steeds meer compensatie op het bord. Uiteindelijk ging Stefan ten onder aan gebrek aan actieve stukken.
En zo heeft De Pion I na drie ronden nog steeds de volle matchpunten. Het werd ook vandaag voor de derde keer 5 ½ – 2 ½ .

De gedetailleerde uitslag:

1. Ludo Tolhuizen (2247) – Ivo Stork (2224) 1-0
2. Robert Schuermans (2202) – N.O 1-0
3. Charles Kuijpers (2026) – Dennis Kerstens (2158) ½ – ½
4. Andy Baert (2130) – Toon van Lanen (2072) 1-0
5. Jan Schuurmans (2120) – Ornett Stork (2163) ½ – ½
6. Pim Eerens (2110) – Ulrich Perschke (2129) ½ – ½
7. Stefan Colijn (2076) – Jan Selten (2191) 0-1
8. Peter Dankers (2093) – Hans Eshuis (1743) 1-0

Geef een reactie