Open snelschaakkampioenschap van Zeeland

Bij onze schaakvrienden van Souburg was het gisteren weer gezellig als vanouds. Zij -in het bijzonder Roeland Alders- organiseerden weer op perfecte wijze het tournooi, waar deze keer diverse Pionnekes merkwaardigerwijs schitterden door afwezigheid.

Er waren wel drie leden van het gezin Kuijpers aanwezig. Wij konden in het redelijk sterk bezette tournooi niet verhinderen dat IM Koen Leenhouts op even sympathieke als souvereine wijze kampioen werd met 16 uit 18. Paul Kuijpers die lange tijd alleen tweede stond, werd in de slotfase door twee nederlagen nog bijgehaald door FM Wim Maes. Beiden scoorden 12,5 punt. Charles Kuijpers eindigde op 11,5 punt en Jos deed het prima met 11 punt.

Leuk was de hernieuwde ontmoeting met Thierry Penson die ook deelnam. De oudjes onder ons weten nog wel dat Thierry in lang vervlogen tijden -voor mijn gevoel is het zeker 10 jaar geleden dat hij met schaken stopte- een vaste sterke kracht was in ons eerste.

Hij kan het nog steeds: won achtereenvolgens van Jos en Charles, maar verloor later kansloos van Paul.

Het was prachtig weer gisteren, en dat leidde ertoe dat de straat vóór het clubgebouw van Souburg voortdurend bevolkt werd door schakers, die na elke partij als het ware naar buiten vluchtten. Niet omdat het binnen niet gezellig was, maar omdat het tussen de ronden gelukkig mogelijk was enkele zonnestraaltjes mee te pakken.

De buurt zal wel gewend zijn aan dat opmerkelijke volk…….

Geef een reactie

Open Snelschaakkampioenschap van Zeeland

Traditioneel wordt op paaszaterdag in Vlissingen het Open Zeeuws Snelschaakkampioenschap gehouden, voortreffelijk georganiseerd door Paul van Rooijen.
Met een speeltempo van 5 minuten en 18 ronden gemodificeerd Zwitsers (na 10 ronden kun je oude tegenstanders een tweede keer treffen) een kolfje naar de hand van de doorgewinterde Pionvluggeraars. Dit jaar ontbraken gevestigde namen als Mark Smits, Marc Dogge en Marc Naalden, die voorgaande jaren veelvuldig deelnamen.
De Pionafvaardiging bestond daarmee slechts uit Peter, Paul en Charles Kuijpers.
Er bleken uiteindelijk slechts 29 deelnemers te zijn, een getalsmatig dieptepunt.
Kwalitatief was het tournooi nog wel redelijk bezet. Doch vóór alles was en is het een gezellig tournooi zonder wanklanken, waarbij de gezelligheid in niet onaanzienlijke mate wordt gecreëerd door het vaste contingent Souburgers.
Van meet af aan stonden Geert Vanderstricht, Koen Leenhouts en Charles Kuijpers (in die volgorde) bovenaan. Na ronde 14 raakte Charles de aansluiting kwijt door twee partijen achtereen te verliezen (tegen de gevaarlijke Belg Lanckriet en Paultje) waarna de kaarten definitief waren geschud. Vanderstricht kon in de laatste ronde zijn eerste plaats veilig stellen met een korte remise tegen Quinten van de Vrie, terwijl Koen Leenhouts ook nog van Paultje verloor.
Dat gaf de volgende eindstand (tussen haakjes de WP):
1.Geert Vanderstricht 15 (190) 2. Koen Leenhouts 13,5 (192,5) 3. Charles Kuijpers 12,5 (195) 4. Peter Kuijpers 11 (190) 5. Paul Kuijpers 11 (176,5) 6. Jeroen Hekhuis 10,5 (191) 7. Robin Bosters 10,5 (189,5) en verder
8. Simon Provoost 10 9. C. Lanckriet 10 10. Roeland Alders 10 11. Albert Vermue 10 12. C. Cevaal 10 13. Quinten van de Vrie 10 enz.

Uit zijn geringe weerstandspunten blijkt dat Paultje zich (ongewild) heeft bediend van een Zwitsers gambiet. Niettemin won hij dus wel van Koen Leenhouts en van Charles.
Het bier vloeide rijkelijk in Vlissingen, maar ik was vandaag de Bob.
Hopelijk komen er volgend jaar meer Pionnekes; het voortbestaan van dit tournooi staat helaas ter discussie.

Geef een reactie