Onverwachte nederlaag voor De Pion I :-)

De wedstrijd tegen Utrecht I werd met weinig spanning tegemoet gezien. De vraag was slechts hoe groot de nederlaag zou worden. Immers, het elo-gemiddelde van Utrecht I is aanzienlijk hoger dan de elo-rating van onze sterkste speler.
Wél hadden wij een aanzienlijk overwicht op geestelijk terrein, niet in de laatste plaats omdat het leeftijdsgemiddelde van De Pion ongeveer het dubbele was van dat van Utrecht. Dat heeft echter niet mogen baten. De Pion is gewoon opgerold. Bevredigend was wel dat de uiteindelijke uitslag door niemand op USF is voorspeld 
Het wedstrijdverloop was niet echt boeiend. Na ruim drie uren spelen stond het al 0-7.
Paul Kuijpers was de eerste die verloor. Hij had de dame van Jelmer Jens twee pionnen laten snoepen op de damevleugel in de hoop dat die dame definitief buitenspel zou staan. Dat was wel zo, maar het klopte allemaal nét niet. De compensatie voor de dame was veel te groot.
Vervolgens verloor Carlo Rens in een Frans gambiet waarin hij nog een tweede pion verloor. Robert Schuermans speelde tegen Joost Berkvens een soort Max Lange-aanval waar iets niet goed ging. Toen ik na enige tijd weer eens kwam kijken stond Robert een vol stuk achter.
De partij van Andy Baert heb ik grotendeels gemist. Marc Erwich offerde een pion voor groot overwicht op de zwarte velden, hetgeen fataal werd voor onze man.
Ook Helmut Froeyman kon het niet droog houden. Hij ging op bord 1 in slechte stelling door zijn vlag.
Nummer zes was Pim Eerens die werd opgebracht in een aangenomen Catalaan.
Het septet van nullen werd volgemaakt door Marc Dogge die in een Siciliaan positioneel nadeel opliep hetgeen zijn tegenstander tot een vernietigende aanval uitbouwde.

Daarna verdween eindelijk de gehate nul van het scoreformulier. Jan Schuurmans speelde een regelmatige remise tegen de teamcaptain van Utrecht; een prima prestatie van Jan gezien het ratingverschil van 245 punten.
De laatste twee Pionspelers boden zeer lang weerstand. Bert van Ael won een dame maar zijn tegenstander had teveel materiaal. Toen een vrijpion doorstoomde was het pleit beslecht.
Tot slot Charles Kuijpers. Hij kwam tegen Alexander van Beek matig uit de opening doch bleef gewoon staan. Toen Van Beek wilde forceren won hij weliswaar een pion, doch zwart had méér dan voldoende compensatie. Niettemin werd Charles na enkele mindere zetten in het verre eindspel alsnog uitgeteld toen hij het binnendringen van de witte koning niet meer kon verhinderen en in een soort zetdwang kwam.
De overwinning van Utrecht was overtuigend en wij feliciteren hen met het reeds behaalde kampioenschap.
In de laatste ronde wordt het tegen RSR erop of eronder. Het is in de degradatiezone ongemeen spannend.
Gedetailleerde uitslag:

1. Helmut Froeyman (2332) – Martijn Dambacher (2398) 0-1
2. Robert Schuermans (2151) – Joost Berkvens (2413) 0-1
3. Andy Baert (2147) – Marc Erwich (2344) 0-1
4. Jan Schuurmans (2118) – Thomas Willemze (2363) ½ -½
5. Marc Dogge (2143) – Jeroen Willemze (2365) 0-1
6. Paul Kuijpers (2006) – Jelmer Jens (2343) 0-1
7. Charles Kuijpers (2041) – Alexander van Beek (2216) 0-1
8. Carlo Rens (1974) – Joost Michielsen (2316) 0-1
9. Pim Eerens (2106) – Robert Ris (2313) 0-1
10.Bert van Ael (2009) – Lorin ‘d Costa (2352) 0-1

Geef een reactie