Oegstgeest ’80 – De Pion II 3-5

Gisteren speelde de Pion 2 tegen Oegstgeest ’80. Een cruciale wedstrijd, aangezien Oegstgeest ’80 maar net iets boven ons stond en dus een potentiële mededegradatiekandidaat is. De Kap’tein had besloten om even een vrije zaterdag te nemen en hield toezicht terwijl ze haar lessen voor volgende week aan het voorbereiden was. In eerste instantie leek de wedstrijd redelijk in evenwicht. Ngo Hin kwam na een fout van de tegenstander beter te staan en wist een pionnetje voordeel te behalen. Daarnaast konden de stukken van zijn tegenstander nergens heen en leek het maar een kwestie van tijd voordat de beslissing zou vallen. In de tussentijd had Benny een kwaliteit moeten geven en kreeg Jos een gebruikelijke stelling op het bord. Op de andere borden leek het ondertussen vrij vredig, behalve dat Bo er een ‘erop of eronder’ spektakel van wist te maken.

In de tijdnoodfase ging de wedstrijd onze kant op. Verrassend genoeg was Ngo Hin niet de eerste die het punt binnen wist te halen, maar Jos. In een wellicht iets mindere stelling voor Jos aarzelde zijn tegenstander op zet 40 en wist daardoor onder het oog van de arbiter door zijn vlag te gaan. Ondertussen had Ivo een kwaliteit geofferd en door passief spel van zijn tegenstander wist hij met een vervelende penning het punt binnen te hengelen.  2-0 dus! Vlak erna gaf ook de tegenstander van Ngo Hin op en hadden we op de onderste 3 borden de maximale buit te pakken. 3-0 gaf wel wat lucht, maar de wedstrijd was zeker nog niet beslist. Peter Dankers was in tijdnood en beging daardoor op zet 41 (hij dacht 40) een cruciale blunder. Na het afruilen van de torens  moest hij het snel voor gezien houden en werd de stand terug op 3-1 gebracht. 

In tijdnood wist Bo een paar geniale zetten te doen. Zijn tegenstander dacht wellicht dat het eeuwig schaak zou worden, maar Bo ging vol voor de winst en offerde nog eens flink door. Hij miste e6!! en de partij zou over en uit zijn, maar door de dames te ruilen wist hij het nog spannend te maken. Ondertussen had hij twee torens en een aantal pionnen en zijn tegenstander een toren, twee paarden en iets minder pionnen, maar remise leek er toch wel in te zitten. Bart leek ook op remise af te koersen. Hij kwam met zwart beter uit de opening en om een doorbraak te forceren moest hij offeren maar, gezien de stand, wilde hij liever afwachten. Achteraf bleek dit overigens wel winnend te zijn. Stefan had een ingewikkeld toreneindspel tegen een sterke tegenstander, IM Fred Slingerland. Hij stond iets minder actief maar wist het professioneel te keepen en daardoor een half punt binnen te halen. Met het oog op de stand, 3.5-1.5, besloot Bart remise aan te bieden en eigenlijk had zijn tegenstandster geen keus. Hierdoor werd de stand op 4-2 gebracht en wist het eerste matchpunt binnen! De Pion 2 rook echter bloed en had nog twee partijen waar wellicht wat uitgehaald kon worden. Bij Bo was de kans op remise nog steeds groot en bij Benny was het inmiddels geheel gekanteld. Stond hij eerst nog een kwaliteit achter, zijn tegenstander besloot op gegeven moment een toren te offeren. Waarom was ons niet precies bekend, wellicht dacht hij dat zijn vrijpion beslissend zou zijn. Nu stond Benny dus een stuk tegen twee pionnen voor, het enige nadeel was dat hij weinig tijd had. Bo wist het nog lang spannend te maken, maar uiteindelijk deed hij het juiste en offerde zijn toren tegen een pion waardoor zijn tegenstander alleen twee paarden overhield. Meteen remise dus zou je denken.. zijn tegenstander besloot na de claim van Bo nog even door te spelen maar kwam er na een tijdje achter dat meer dan pat er toch niet inzat. De wedstrijd was nu definitief gewonnen! Op bord 5 haalde Benny nog een ander half puntje. In het eindspel had hij uiteindelijk een loper tegen 3 pionnen en hoewel de stelling zeker remise was, had zijn tegenstander misschien op tijd nog even door kunnen spelen. Dit deed hij echter niet en dat bracht de eindstand op 5-3.

Met deze uitslag hebben we een goede stap in de richting gezet om ons in de klasse 2C te handhaven. De volgende wedstrijd is tegen het sterke HWP Haarlem, maar daarna wachten nog de nummer laatst Delft en middenmoter Spijkenisse. Alle kansen dus nog voor ons team!

 

  Oegstgeest ’80  2111   De Pion 2 2008   3-5
1. Slingerland,F.(Fred) 2413   Colijn,S.(Stefan) 2158   ½-½
2. Nikolic,N.(Nebojsa) 2343   Dankers,P.H.J.(Peter) 2147   1-0
3. Piket,J.J.(Joop) 2091   Veth de,B.(Bo) 1995   ½-½
4. Slingerland,C.(Caroline) 2129   Peeters,B.(Bart) 1909   ½-½
5. Leeuwenburgh,E.(Evert) 1988   Onrust,B.(Benny) 1953   ½-½
6. Hellenberg,J.A.(Jan) 1981   Kok,I.(Ivo) 2002   0-1
7. Scherpenisse,C.(Kees) 1987   Cheng,N.H.(Ngo Hin) 1930   0-1
8. Drunick van,J.W.(Jan-Willem) 1958   Kuijpers,J.S.F.(Jos) 1968   0-1

Geef een reactie