NK Snelschaken

NK Snelschaken

Met een (bijna) volledig team van De Pion gaan we op 14 september voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap Snelschaken organiseren. Vorig jaar liep het fantastisch en was er eigenlijk maar één minpuntje: het weer! Het was die dag namelijk 32 graden en het was vreselijk warm in de speelzaal. Dit jaar hoop ik echt op 10 graden minder.

Bij snelschaken moet je veel rondes kunnen spelen om tot een fatsoenlijk toernooi te komen. Het liefst zou je 25 rondes Zwitsers willen spelen, maar een nadeel daarvan kan ook zijn dat de top drie dan wellicht al veel te snel bekend is. De spelers die alles winnen komen dan al in ronde acht tegen elkaar. Dan is de rest van het toernooi eigenlijk niet leuk meer. Daarom spelen we het NK Snelschaken volgens het systeem Amsterdams. In dat systeem speel je een aantal voorronden in een poule en uiteindelijk komen er dan op het eind van het toernooi finalepoules. In dit geval spelen we drie zeskampen (vijf partijen) met finalepoules van twaalf (elf partijen). Spelers kunnen ook gewoon meerdere keren tegen elkaar komen. En bij de finalepoule begint iedereen weer met 0 punten. Als je gelijk eindigt in de finalepoule tellen de resultaten van de voorafgaande poules als tiebreak. Voor elke finalepoule hebben we wel leuke geldprijzen en het blijft tot het eind spannend. Het mooie is ook dat er in de eerste poule geloot wordt zoals in de Champions League van het voetbal. Er zijn potten met spelers die ongeveer dezelfde sterkte hebben en uit elke pot wordt er een speler geloot. Zo kun je in de eerste poule zomaar tegen een hele sterke speler komen. We delen dit toernooi in met het (gratis) programma Sevilla. De maker van dat programma is bij het NK Snelschaken aanwezig om de indelingen in goede banen te leiden.

Het mooie van het toernooi is ook dat het een gesloten toernooi is! Er mogen enkel spelers meedoen die als federatie NED hebben staan bij de FIDE. Dat is bewust gedaan zodat we geen prijzenkapers uit het buitenland hebben. Jammer genoeg valt ons toernooi dit jaar samen met de Olympiade waardoor de echte top van Nederland niet mee zal spelen. Max Warmerdam zou zeker gespeeld hebben op het NK Snelschaken maar kan nu niet meedoen. En Loek van Wely ook niet omdat hij coach is van het Italiaanse team op de Olympiade. Bij de dames zullen we de echte top dus ook missen. Geen Eline en geen Machteld helaas dus. Jammer maar de kalender zat al erg vol en je moet keuzes maken. Je moet niet denken dat het alleen voor hele sterke schakers is. Iedereen die al een beetje kan schaken kan gewoon meedoen. En na dit toernooi heb je dan meteen een FIDE Blitz rating. Bekijk de deelnemerslijst van vorig jaar of de FIDE Blitz rating rapportage van vorig jaar en dan zie je dat iedereen een leuke dag kan hebben. De kosten om mee te doen bedragen 25 euro, maar daar zit dan wel een heerlijke lunch bij.

Voor het NK Snelschaken heb ik een speciale website gemaakt met alle informatie en de mogelijkheid om in te schrijven: www.livechess.nl. De afbeeldingen zijn trouwens gemaakt met Co-Pilot, de AI-tool van Microsoft. De organisatie is in handen van de Stichting Schaak Promotie en het toernooi is financieel gezien alleen maar mogelijk dankzij de connectie die we hebben met de LBV.

Op de foto van vorig jaar (gemaakt door Ad Bruijns) zie je o.a. René van den Broek en Frank Lambregts aan het werk.

Geef een reactie