Middelburg – De Pion I 2,5 – 5,5

Vandaag stond voor het eerste team van De Pion de topper tegen Middelburg op het programma. Beide teams stonden exact gelijk bovenaan in klasse 2C.

Middelburg had een verzoek tot vooruitspelen gedaan voor René Tiggelman. Daarnaast waren GM Ikonnikov en Willem-Jan Pannekoek verhinderd.
In de vooruitgespeelde partij had Ludo Tolhuizen in een naar zijn zeggen matige partij remise gespeeld.

Ondanks de verzwakking van Middelburg werd het een uiterst spannende wedstrijd, al doet de uitslag (2,5-5,5) anders vermoeden.
In chronologische volgorde ging het aldus.
Op het derde bord bood Charles Kuijpers tegen Johan de Wolf al na 13 bloedeloze zetten remise aan, welk aanbod werd aangenomen. Beide spelers hadden nog geen wezenlijke fouten gemaakt.

De derde remise viel op bord 8 tussen Cees de Wolf en Pim Eerens. Deze was echter van een veel zwaarder kaliber. Pim bleef met zwart lange tijd op een gambietpion zitten. Toen hij die uiteindelijk toch moest inleveren, stond zijn vrije c-pion zeer snel op c2. Even later sneuvelde die pion echter waarna een eindspel resteerde waarin De Wolf volgens mij uitstekende winstkansen had totdat hij dame en toren ruilde. Het ongelijke-lopereindspel met een pion meer voor Cees was basaal remise. Aan de bar had zijn broer Johan mij inmiddels een boekje open gedaan over de opvattingen van Cees over dit soort eindspelen……..

Op bord 2 leverden Cor Jansen en Marc Dogge een zwaar positioneel gevecht. Cor had steeds licht voordeel maar het evenwicht werd nimmer echt verbroken. Nadat Marc op mijn verzoek een voorgenomen remiseaanbod niet had geuit, bood Cor even later remise aan. De stelling rechtvaardigde toen niet dat aanbod af te slaan.

Vervolgens viel de vijfde (!) remise op bord 5. Peter Kuijpers speelde met wit tegen Bert Henderikse een subtiel variantje tegen de Pirc, doch Bert reageerde zeer creatief en kreeg gemakkelijk minimaal gelijk spel. Peter had veel bedenktijd nodig om te keepen, maar dat lukte nog vrij gemakkelijk. Het toreneindspel bleek gewoon remise.

Hoewel het er halverwege de wedstrijd bepaaldelijk anders uitzag, was met die remises de koek op voor Middelburg.
Robert Schuermans (het wordt eentonig, zie mijn vorige teamverslagen) speelde met zwart op bord 4 tegen Ewoud van Hecke wederom een uitstekende partij. Een pionoffer op d6 leverde een geweldige drukstelling op tegen de witte damevleugel, die dan ook instortte toen wit poogde zijn stukken aan die kant van het bord te ontwikkelen. Superlatieven schieten tekort: Robert heeft nu VIJF UIT VIJF en die score is op bijzonder fraaie wijze tot stand gebracht.

Er waren toen nog twee partijen bezig. Tycho Burgerhoff – Jan Schuurmans op 6 en Bert van Ael – Wim Stange op 7. Beide Middelburgers stonden in het eindspel totaal verloren en beloerden als het ware elkaar vanuit het perspectief door wiens opgave de matchpunten definitief voor De Pion zouden zijn.

De matchpunten werden uiteindelijk binnengehaald door good-old Jan Schuurmans die Andy Baert verving. Lange tijd was zijn stelling onduidelijk doch in het verre middenspel wist hij met enkele handige manoeuvres de stelling naar zijn hand te zetten. Het toreneindspel werd soepel afgemaakt. Burgerhoff speelde door tot het gaatje, maar dat is vanuit het teambelang natuurlijk logisch.

Toen dat gaatje was bereikt was het even later ook gedaan met Wim Stange. Bert van Ael had met een rustige opzet voortdurend enig positioneel voordeel dat hij uitbouwde tot een voordeel van twee paarden tegen een toren. In hoge wederzijdse tijdnood vlocht Bert met één zet enkele tactische dreigingen in de stellingen die zwart teveel werden. Ook hier ging de Middelburger begrijpelijkerwijs tot het gaatje. Het mocht niet baten, en zo werd de uitslag 2,5 – 5,5.

Leuk was ook dat onze negende man René van den Broek ons mentaal kwam steunen en dat op het moment dat Mariela klaar is voor de eerste barensweeën!

Ook het tweede team van De Pion speelde uit tegen Middelburg (II). Zij wonnen eveneens met 5,5-2,5 maar dat had nog meer kunnen zijn als Paul en Eric iets beter hadden opgelet.

Geef een reactie