Mannêh blijven op schema

Na de wat onfortuinlijke uitglijder in Souberië kwam de hekkensluiter uit 3F op bezoek: Middelburg. De voortekenen waren echter niet gunstig, om half 11 ’s ochtends werd de TL half wakker gebeld met de mededeling dat één van de Mannêh, te weten Marloes, ziek was en niet zou spelen. Bij dit bericht werd wel vermeld dat het legendarischhhhe 3e een mannetje over had, die vervolgens ook maar uit bed gebeld moest worden (iets met krantenwijk of zo…).

Zo gezegd, zo gedaan, de Mannêh waren compleet en de match kon beginnen. Aangezien ondergetekende weer eens vergeten was om de volgorde van finish-tijden op te schrijven zal het klassement maar opgemaakt worden vanuit de bordvolgorde:

Op bord 1 speelde Peter D tegen Sven Stange. Ondergetekende heeft niet heel veel van de partij gezien, aangezien de opening in een wel héééééél rustig tempo verliep, eindeloze stukken waar alleen maar gedacht werd. Boooooring.
Tot er gebeurde wat eigenlijk altijd wel gebeurd: TijdNood, altijd goed voor wat spanning! Helaas voor Peter stortte de stelling als een kaartenhuis in elkaar en moest er een 0 genoteerd worden. De eindstelling had iets met een vrijpion, een gepend stuk dat niet echt kon worden gered en een vlag die wel/niet gevallen was.

Op naar bord 2, waar de andere Peter, Peter K met wit begon tegen Cor Jansen. Zoals van een TL wordt verwacht, was ondergetekende meer buiten de zaal dan binnen de zaal te vinden, de supporters moeten ook weten wat er achter de gesloten deuren gebeurt. Dus we komen aan ergens aan het eind van het middenspel. Peter heeft wat lopers, een dame en een degelijke pionnenstructuur. Tegenover een loper, paard, dame en een veel minder degelijke pionnenstructuur (geïsoleerde dubbelpion onder andere). Ergens in stap 2 wordt er geleerd dat een gepend stuk een slechte verdediger is, dit vergat Cor en pardoes ging er een paard van het bord af, waarna de vlag gestreken werd. 1-1

Dan verder op bord 3, Carlo met zwart tegen Joh(a)n de Wolf. Carlo, bij velen beter bekend als Nijntje, zou het vast lastig krijgen tegen de Wolf. Nijntje was echter niet onder de indruk van deze wolf en in middenspel met lichte stukken en wat groepen pionnen werd remise overeengekomen. 1.5 – 1.5

Bord 4, het enige bord waar ondergetekende wel het grootste gedeelte van heeft gezien. De TL met wit tegen Hendrik Jan Meijer. Een willekeurige voorbijganger, we zullen hem voor het gemak Smittie noemen, was het opgevallen dat elke keer dat hij buiten de zaal was, hij ondergetekende tegenkwam. “Onderdeel van het plan” was dan de reactie, want het 2e gedeelte van de partij verliep precies zoals in gedachten. Denken dat je wat beter staat, dat projecteren richting de tegenstander en dan de winst pakken wanneer hij het het minst verwacht. Simpel, maar zeer doeltreffend! Frtizy 11 was het daar niet helemaal mee eens en gaf een stellingsoordeel van +0.3 op zet 45 en +4.5 op zet 46. Opening overleven: voldoende. Middenspel degelijk neerzetten: voldoende. Partij winnen: ruim voldoende. Blik van de tegenstander op hét moment: 10+. 2.5-1.5.

Het volgende bord, de man die kwam invallen: Erik-Jan Colijn. Met zwart tegen Wim Stange, we zullen er kort over zijn, want het was niet veel soeps. Stel je voor: je hebt kort gerocheerd, je g-pion is verdwenen en de witte stukken hebben zich gegroepeerd rond jouw koning, wat doe je dan?
A) In huilen uitbarsten en opgeven.
B) Bluffen en stiekem hopen dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt.
C) Iets anders.
Wat Erik-Jan precies koos was mij niet duidelijk, door de stofwolk rond het bord was niet goed zichtbaar wat er aan de hand was. Toen er weer wat zicht op het bord kwam, bleken alle stukken afgeruild te zijn en waren er alleen nog een berg pionnen over. Remise werd overeengekomen. 3-2

Bord 6, Ngo Hin tegen Mathijs Janssen. Ngo Hin zat weliswaar op 6, maar was ruim als eerste klaar. De a-lijn lag open en zwart kreeg geen tijd of ruimte om de stukken degelijk neer te zetten of om de koning uit het centrum te halen. De slotstelling heeft ondergetekende helaas gemist, maar er ging materiaal af geloof ik. 4-2.

Benny mocht op bord 7 met de zwarte stukken beginnen tegen Wout van Wijnen. Deze partij begon redelijk hetzelfde als de partij op bord 1: grote stukken waarin de denktank een grote rol speelde. Pas in het middenspel begon er wat actie in de tent te komen. Het volledige stukkenspel had zich inmiddels geconcentreerd op de damevleugel en Benny kreeg daar langzaam maar zeker de overhand. Dit kon hij rustig uitbouwen totdat Wout het niet meer zag zitten en de vlag streek. 5-2.

Dan Huijserddt op 8 tegen Maarten Westerweele. Deze partij was lang in evenwicht, totdat de tijdnoodfase begon. Niemand in de buurt om te noteren (blijkbaar), dus ondergetekende besloot dit te doen, er was toch nog zat tijd over op de eigen klok. (Disclaimer: tijdens de gehele tijdnoodfase was ondergetekende niet aan zet) Toen er eindelijk een vlag gevallen was en de partij gereconstrueerd werd, bleken er al een zetje of 45 gedaan te zijn. Marcel had inmiddels wel een pion gesnoept en het eindspel dat volgde leek voor de neutrale toeschouwer een uitgemaakte zaak, maar het duurde even voordat er schot in kwam. Gelijke pionnenstructuur (a+b, f+g en Marcel had dan nog een d pion extra), Marcel met een zwartveldige Loper en Maarten met een paard. De loper van Marcel bleek een stuk praktischer te zijn dan het paard, zeker vanwege de ruimte die er tussen alle pionnen te vinden was. Na een slachtpartij onder de pionnen bleef er a+b+loper over tegen een paard. Marcel schoof dit rustig naar een goed einde. Er gingen geruchten dat de partij al een zet of 20 eerder uit had kunnen zijn, maar dat terzijde. Netjes gespeeld! 6-2

Zo hebben de Mannêh gedaan wat ze moesten doen, de achtervolgers hebben geen steken laten vallen, dus het gat blijft 1 matchpunt (en 1.5 of meer bordpunten), daarbij moet wel vermeld worden dat HWP een wedstrijd minder gespeeld heeft en virtueel evenveel matchpunten kan halen als Overschie (1 minder dan wij 🙂 ).

Uitslagen:
De Pion 2 – Middelburg 6 – 2
1. Peter Dankers – Sven Stange 0 – 1
2. Peter Kuijpers – Cor Jansen 1 – 0
3. Carlo Rens – Johan de Wolf 1/2 – 1/2
4. Jos Kuijpers – Hendrik Jan Meijer 1 – 0
5. Erik-Jan Colijn – Wim Stange 1/2 – 1/2
6. Ngo Hin Cheng – Mathijs Janssen 1 – 0
7. Benny Onrust – Wout van Wijnen 1 – 0
8. Marcel Huijser – Maarten Westerweele 1 – 0

Geef een reactie