Laatste schaakavond Sjors Sportief

Afgelopen vrijdag was het alweer de laatste schaakavond va Sjors Sportief. Het was wederom een zeer geslaagde editie, waarbij we vorige week nog een aantal nieuwe enthousiaste gezichten mochten begroeten.

De afgelopen 3 weken hebben de trainer Kimberley en vrijwilliger Richard de aanwezige kinderen geholpen de weg te vinden op het schaakbord en alle stukken die er op staan. Maar vooral, wat mogen ze nu eigen doen, en dat valt nog niet mee. Want sommige stukken maken wel hele rare sprongen, en andere “vliegen” het hele veld over en ga zo maar door. Het valt allemaal niet mee om dat te onthouden, tenminste voor sommige. Want vorige week en deze week werd de schifting al duidelijk. Sommige zijn al echte natuurtalenten, en andere hebben er meer moeite mee. En dat geeft helemaal niets. Een van de leerlingen, en dat is echt bewonderingswaardig, heeft het schaakspel eigen gemaakt door een schaakfilm (the Queen gambit) diverse keren te bekijken en alles na te spelen…. Ga er maar aanstaan als je hiervoor nog nooit geschaakt hebt. Deze groep kinderen zullen, als ze willen, na de vakantie beginnen is stap 1. Daarvan denken de trainer en vrijwilliger dat ze dit niveau wel aankunnen, en hopelijk sluiten ze deze stap af met een mooi diploma aan he einde van het schaakseizoen, dat is medio juni.

Echter is er ook een groep kinderen bij Sjors Sportief, waarvan we denken dat Stap 1 echt nog een stap te ver is. Dan moeten ze elke week boven hun kunnen gaan presteren, en we denken dat de lol er dan snel van a zal zijn, en dat is nu net niet de bedoeling. Schaken moet, zeker in de lagere regionen, leuk blijven. En als je het les niveau net niet aankunt, is dat niet leuk en geef je het zo op. Daarvoor hebben we een speciaal les programma, het Opstapje genaamd. Dan leren ze wekelijks spelenderwijs het schaakspel beter begrijpen, en zijn ze aan het einde van het jaar wel klaar om het volgende seizoen de stap te maken naar Stap 1. En het is helemaal geen schande als je na 3 weken proefles het nog niet snapt. We hebben liever dat de kinderen met een big smile naar huis gaan, in plaats van dat ze het niet meer leuk vinden, omdat de lesstof eigenlijk te moeilijk is.

Maar ook de interne jeugdcompetitie is ook een grote uitdaging, want dan mogen de leerlingen, ook van Sjors Sportief, het geleerde in de praktijk gaan brengen. En dat is af en toe best nog een hele opgave. Maar ook hier zien we alleen maar lachende gezichten, en daar doen we het tenslotte voor. En voor de echte kanjers onder ons, aan het einde van elke competitie, die van september tot december loopt en de nieuwe competitie start weer in januari tot mei ongeveer, staan er voor elke categorie van de A groep (A 1 en A2) de B groep (B1 en B2 en de C groep (C1 en C2) een mooie beker klaar. En die wil je natuurlijk wel graag op je eigen kamer thuis wegzetten.

Maar zover is het nog lang niet, na vanavond is het vakantie voor 2 weken, en daarna gaan we kijken welke Sjors Sportief kinderen het zo leuk vonden bij ons, dat ze graag willen blijven om les te volgen elke vrijdag avond. We hopen natuurlijk allemaal, maar namens SV De Pion willen we iedereen bedanken voor de gezellige avonden die we met jullie hebben mogen beleven. En ook zeg je na deze 3 les avonden, ik vond het niets, ook dat kan, wellicht dat je in de toekomst het alsnog begint te interesseren, dan kom je gewoon terug.

Heb je geen tijd gehad , de afgelopen periode , maar je wilt wel graag leren schaken. Dat kan !!! Stuur dan een mailtje naar frank@depion.nl en dan mag je 3 lessen gratis komen schaken bij ons, en daarna beslis je of je wilt blijven, of dat je toch denkt , nee dat is niets voor mij.

Wij zijn elke vrijdag te vinden, buiten de schoolvakanties in het gebouw van het JTC in Roosendaal, we zitten op de 2e verdieping. We beginnen om 18:30 uur en stoppen om 20:00 uur. De ouders of begeleiders kunnen in de kantine wachten onder het genot van een kopje koffie, thee of een andere frisse versnapering.

Geef een reactie