Kennemer Combinatie – Pion 2 6.5-1.5

Na onze verliesronde van vorige keer, waren we vastberaden om nu meer punten te scoren. Helaas was onze tegenstander nog een tikje (a 200 ratingpunten gemiddeld) beter, dus makkelijk zou het zeker niet worden.

Haarlem is een lange rit en doordat we al te laat vertrokken door Stefan en vervolgens een brug openstond, waren we een kleine 10 minuten te laat. Dit wil zeggen, de bescheiden Peugeot 107 van Marloes wist het niet te redden, onze supersub invaller Eric van Loon en zijn sportieve auto wisten dit uiteraard wel te halen.

Helaas begon het meteen al slecht : op 2 kreeg invaller Eric in 10 minuten 22 zetten theorie voor zijn kiezen en maakte op zet 23 een cruciale fout waarna het snel voorbij was. Overigens had zijn tegenstander nog tot zet 35 paraat. Jos op 4 beging het niet veel beter, zijn koningsstelling werd opgeblazen en hij zag een pionnenmuur op zich afkomen. Normaal weet hij zich uit een dergelijke ‘Kuijpers-stelling’ te wurmen, maar dat kan ook niet altijd goed gaan.

Stond Stefan op 1 volgens eigen doen redelijk en was zijn kwaliteitsoffer ‘kansrijk’,de voortzetting was dit zeker niet. Daarmee stonden we dus al 3-0 achter en was de kans op winst miniem. Gelukkig waren de anderen borden wel hoopvol; Benny op 3 kreeg na 18 zetten al een remiseaanbod van Pieter Roggeveen maar weigerde, geheel in de lijn van de teamspirit van de Manneh. Ivo op 5 begon rustig en verbeterde zijn stelling langzaam totdat hij een vrijpion in het eindspel kreeg. Op 6 had Bart een naar eigen zeggen ‘avontuurlijk maar positionele incorrecte’ opening en besloot toen maar vol op de koning van zijn tegenstander af te gaan. Ngo Hin leek, na een betere opening, zijn voorbeeld te volgen en probeerde binnen te komen bij zijn tegenstander. Daarnaast zat zijn tegenstander in tijdnood en zat hij met een zwakke pion op e6, alle kans dus om de score van 6-2 van vorige keer te verbeteren.

Op bord 8 waren de Kapiteins zelf in een felle strijd verwikkeld. Na een ietwat dubieuze opening van mijzelf stond mijn tegenstander beter, totdat ik de kans kreeg om lang te rokeren en hij zelf zijn dame buitenspel zette. Dit kun je natuurlijk tegen echte Manneh niet doen! In combinatie met een aantal extra minuten vergeleken met de laatste partij in de externe heb ik de eer van mijn Manschappen gered; hoewel ik blij was om te winnen was er daarna weinig reden meer tot juichen.

Bart miste een aantal grote winstkansen in tijdnood en verloor uiteindelijk, net zoals Benny en Ngo Hin. De laatste twee kwamen na de tijdnoodfase in iets mindere stellingen terecht en wisten het niet te keepen. Ivo sleepte nog wel een halfje binnen, hij kwam eerst een pion achter maar het eindspel, beide loper en twee paarden, leek al vrij remise en toen hij de pion ook nog eens terugwon was dat zeker het geval.

Net zoals de vorige ronde blijft het dus jammer dat we er niet het maximale uit hebben kunnen halen, hoewel de winst er nooit heeft ingezeten. Wederom goede partijen, dus dat is in ieder geval goed nieuws voor de volgende ronden. En natuurlijk geldt altijd: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

De volledige uitslag komt dan op 6.5-1.5 uit

1. Stefan – Yorick ten Hagen (2287) 0-1
2. Eric – David Klein (2301) 0-1
3. Benny – Pieter Roggeveen (2160) 0-1
4. Jos – Miguoel Admiraal (2251) 0-1
5. Ivo – Daan in ’t Veld (2207) ½- ½
6. Bart – Rob Duijn (2224) 0-1
7. Ngo Hin – Lennart Dek (2230) 0-1
8. Marloes – Marcel Canoy (2248) 1-0

Geef een reactie