Kapitein Manloes en haar Schuinsmarcheerders – Vianen 2-6 (en minus 60 euro)

De eerste wedstrijd van het verjongde Pion 2 was gisteren tegen Vianen. Op papier waren we qua ratingpunten kanonnenvoer, in de praktijk werd er fel gestreden maar was het allemaal net niet genoeg. Tegen de Nederlanders wisten we nog wel een vuist te maken, maar tegen de Blitzkrieg van de Duitsers van Vianen was weinig in te brengen.
Strategisch waren die dan ook op de eerste borden geplaatst. In eerste instantie leek er niets mis met de stellingen en tot groot genoegen van onze teamkapitein was Peter Dankers zelfs nog niet in tijdnood geraakt. Helaas was dit geen goed voorteken, Stefan op 1 werd wat pionnetjes afgesnoept en kwam in een toreneindspel terecht. Nu zijn toreneindspelletjes altijd lastig, maar deze werd met Deutsche Grundlichkeit zéér langzaam uitgespeeld. Hetzelfde gold helaas voor Peter op 2 en op 3 ging het bij Benny ook lange tijd gelijk op, totdat de tijdnoodfase uitbrak.
Zover dus 3-0 op de bovenste borden. Gelukkig was er nog wat hoop, op 4 wist Bo het op remise te houden en hij heeft in tijdnood, naar eigen zeggen, nog een aantal open schoten op het doel gemist. Jos op 5 stond de hele tijd zeer passief maar zoals iedereen uiteraard weet is hij in zulke stellingen op zijn best. En doordat zijn tegenstander al 40 minuten te laat kwam en verder ook niet al te snel zette kwam die ook behoorlijk een tijdnood, wat eindelijk een keer in ons voordeel was. Al hoewel niet helemaal, de toren van Jos tegen de loper van zijn tegenstander was theoretisch niet genoeg om te winnen.
Ivo stond enigszins bedrukt en net zoals zoveel leden van zijn team ging het met tijdnood verder bergafwaarts. Hetzelfde kan voor mezelf gezegd worden, ik wist een zeer actieve en iets betere stelling hardgrondig om zeep te helpen. Met andere woorden: als verplicht huiswerk voor het hele team maar eens wat extra snelschaakpotjes op Play Chess gaan spelen!
Toch was er nog een lichtpuntje ; op 7 wist Bart overtuigend te winnen. Zijn tegenstander speelde een ietwat saaie afruilvariant van het Frans maar toen de damevleugel werd opengebroken kwamen al Bart’s stukken naar binnen gehopt. Het begon met een pionnetje, nog een pionnetje en tot slot een kwaliteit, dit was dan ook voldoende voor zijn tegenstander om te capituleren.
Hieronder volgt de gedetailleerde uitslag. Hoewel de uitslag misschien anders doet vermoeden, zijn er goede partijen gespeeld en wellicht met de volgende ronde iets meer geluk in de tijdnoodfase valt er meer uit te halen! Overigens is het natuurlijk al bekend dat het roken van Stefan en Bo een dure hobby is, dit bleek nog maar eens toen Bo een boete van 60 euro kreeg op het station om een metertje te ver van een rookpaal af te staan. Hopelijk heeft zijn remise iets van het leed kunnen verzachten…

1. Stefan – FM U. Dresen (2305) 0-1
2. Peter – FM R. Odendahl (2380) 0-1
3. Benny – U. Perschke (2116) 0-1
4. Bo – I. Stork (2171) ½ – ½
5. Jos – F. Lommers (2185) ½ – ½
6. Ivo – U. Stork(2100) 0-1
7. Bart – J. van Selten (2060) 1-0
8. Marloes – T. van Lanen (2154) 0-1

Geef een reactie