Het vierde verliest

BSV 4 – De Pion 4 5½ – 2½

Helaas, het zit ons tot nu toe niet mee. Met invaller Koen Riemens togen we naar Bergen op Zoom. Frans kon niet spelen, want die moest arbitreren, ook in BoZ en onze teamcaptain, Mark Mathon, kon de spanning niet aan en werd ziek.

Koen op bord 7 trof het niet met Richard Goedegebuur een plaatselijk jeugdig talent en moest na moedige strijd de koning omleggen. Koen schaakt nog niet zo lang en zal zeker in de toekomst sterker worden. Dank voor het invallen. Verder ging het op de lagere borden ook niet echt goed. Jan Rijkse stond een kwal voor, maar moest berusten in remise. Ook Ad van den Brand had een plus remise. Bas Robben dacht een pion te winnen, maar zette z’n dame in de penning achter de loper. Pion tegen loper dus. Hij probeerde het nog wel, maar werd vakkundig uitgetikt.

Op het eerste bord zat onze nestor Jan van Oosterhout te spelen, tegen een jeugdig talent, wat z’n kleinzoon had kunnen zijn. Alles leek zich te concentreren rond een pion van Jan op f5, maar plotseling koos Jan voor de aanval door z’n gedekte toren listig op h6 te posteren met aanval op de dame en de dreigingen groeiden zwart boven het hoofd. Jan maakte het bekwaam af en kwam zodoende als enige tot winst. Ikzelf had een betere stelling bereikt tegen Fred Kaijser, maar die verdedigde bekwaam en het werd remise. Dus nog 1½ punt uit 2 partijen nodig om een puntje mee naar huis te nemen.

Henk Alberts had een gedrukte stelling op het 4e bord, maar had waarschijnlijk wel remise kunnen kiepen. Echter. Gezien de stelling op het bord van Peter Huijser, die met heel veel geluk misschien remise te houden was, moest Henk voor meer dan een halfje strijden in een paard (Henk) tegen loper eindspel met beiden een paar pionnen. Henk speelde z’n koning te ver naar voren en kon de slim gecreëerde vrijpion van z’n tegenstander niet meer tegen houden. BoZ op 4 ½ en wij dus met lege handen terug naar Merks. Peter probeerde nog gebruik te maken van de tijdnood van z’n tegenstander, die met dame en toren streed tegen 2 torens en een loper. Helaas voor ons hield deze beste man het hoofd koel, behield telkens het overzicht en trapte niet in de trucjes van Peter.

Een diep bedroefde Hans Ravestein.

Geef een reactie