Het Tweede Wint! 6-2

Het Tweede (1909) – Moerkapelle (1946) 6-2
1. Peter Dankers (2084) – B. van Geffen (2044) 1-0
2. Ted van Eck (1966) – D. Bac (1937) 1-0
3. Stefan Colijn (2013) – G. van Ommeren (2047) 1-0
4. Henk Wennekes (1848) – W. Vroegindeweij (1932) 0-1
5. Eric van Loon (1788) – H. van Elteren (1996) ½-½
6. Marcel Huijser (1900) – A. Nieuwlaat (1863) ½-½
7. Benny Todts (1882) – M. Vroegindeweij (1877) 1-0
8. Marloes Peeters (1793) – M. de Haan (1875) 1-0

13.00u
Terwijl bij ons eerste de strijd zich enigszins begint af te tekenen, zijn de partijen van Het Tweede nog vrij luw. Benny claimt slechts te staan, maar de teamleider ziet dat niet. Verder komen een aantal “ongewenste” openingen op het bord: 2x Réti, 1x Hollands-achtig en Eric krijgt een Alapin voor zijn kiezen. Niet fijn als je tot de tanden toe voor een Sveshnikov bent bewapend. Marcel lijkt weer goed uit de startblokken te zijn gekomen, de stelling oogt prettig.

14.00u
De partijen zijn inmiddels op gang gekomen. Allereerst lijkt het erop dat Marloes een kwaliteit voor gaat komen. Eric heeft druk op de witte stelling, het ziet er goed uit. Henk heeft een -speculatief?- offer geplaatst. De stelling van Ted vertrouw ik niet. Ook de tegenstander van Peter zit vakkundig op een isolani te spelen. Benny is volgens mij in balans vandaag. Stefan staat gewoon goed. Dat doet hij al de hele middag. En tot slot Marcel. Hij heeft twee mooie lopers, maar of dat genoeg is om het verschil in een vol punt uit te drukken?

15.00u
Marloes heeft al gewonnen (1-0)! Na de kwaliteit werden de complicaties haar tegenstander te veel. Het is een goed seizoen voor Marloes, met een score van 5 uit 7 tegen gemiddeld 1892 is ze percentueel topscorer van Het Tweede in seizoen 2005-2006. Ik vrees voor Henk. Hij heeft twee sterke centrumpionnen, maar als hij die niet in beweging krijgt, blijft er niets voor hem over. Bij Benny zal het wel remies worden. Stefan staat nog steeds lekker, maar maakt geen vorderingen. Marcel heeft nog steeds het beste van het spel. Hopelijk wordt zijn tegenstander hier een beetje zenuwachtig van. Eric heeft een enkel toreneindspel met een pluspion. Ook dáár is de vraag: wint dat? Bij Ted is het toch moeilijker dan verwacht. Het oogt nog steeds niet fris, maar van een afstandje zijn de complicaties niet te overzien. Het lijkt erop, dat Peter een vervelende middag heeft. Ben van Geffen speelt wel heel geraffineerd op die isolani. Ik denk dat de puntentrein van Peter deze laatste ronde toch gaat haperen.

16.00u
Peter heeft zijn isolani kunnen ruilen en het ziet er zowaar licht optimistich uit, maar toch. Als het geen remies wordt bij hem, dan eet ik mijn schoen op! De gedachte “had ik maar slippers aangedaan”, komt nu bij me opborrelen. Net na drie uur had Benny een combinatie en dat leverde meteen winnend voordeel op. Benny wint (2-0)! Stefan is nog bezig, of beter gezegd, zijn tegenstander is nog bezig. Stefan is er helemaal klaar mee. Het wordt 3-0. Trouwens, Stefan is in seizoen 2005-2006 absoluut topscorer geworden met een score van 6 uit 9! Bij Eric gaat het toch remies worden denk ik. Ted zal trouwens wel gaan winnen. Goed gespeeld Ted! Marcel blijft het proberen en waarom niet? Hij speelt een goede én prettige partij. Henk zal toch zeker nog steeds wel verloren staan? Ik begin nu te twijfeleln…

17.00u
Het is bij Eric inderdaad remies geworden (3½-½). De remise marge was helaas erg groot. Ook Marcel kon die marge niet overschrijden (4-1). Zijn tegenstander heeft het gewoon nauwkeurig gedaan. Henk bevestigde mijn twijfels. Hij kwam terug in de partij, maar deed zichzelf daarna de das om. Hij gaf een belangrijke pion weg en zijn tegenspel verzandde daardoor (4-2).

18.00u
Goed gedaan Ted (5-2)! Een pionnetje winnen in de tijdnood en counteren maar. Er bleef weinig te hopen over voor zijn tegenstander. Dat was een lekkere partij. Peter zit nog te spelen. Het is nu een ongelijke loper + toren eindspel met nog pionnen op beide vleugels. Ik denk dat Peter gaat winnen. Of toch niet? Het voordeel lijkt wel klein te zijn. Maar Peter speelt vandaag weer erg sterk. Het zou me niet verbazen als…

18.27u
Er staan wel 12 mensen om het bord van Peter. Hij staat nu duidelijk gewonnen. Er moet wel tot het gaatje gegaan worden. Het is nu vernseld beëindigen (laatste tijdnoodfase) en Peter heeft nog 2 minuten en zijn tegenstander zelfs maar 30 seconden. De stelling is uit het lood geslagen. Peter’s tegenstander strijkt de vlag. En daarmee haalt Peter de grootste buit binnen voor Het Tweede in dit seizoen (6-2)! Wat niet onvermeld mag blijven trouwens, is dat Peter een opmerkelijke wederopstanding heeft gemaakt dit seizoen. Na een start van 0 uit 3, daarna ½ uit 4, scoorde hij de laatste 4 ronden 4 uit 4 en kwam daarmee op 4½ uit 8, een plusscore!

Zondag 23 april, 10.22u
Er is een einde gekomen aan seizoen 2005-2006. Na zaterdag avond nog een stevige maaltijd bij de Griek achter de kiezen te hebben gedouwd (het lijkt wel of ik mijn schoen heb opgegeten), is het nu even tijd geworden om terug te blikken. De topscorers zijn al bekend. En dat zijn niet geringe prestaties. Ook de prestatie van het volledige team is opmerkelijk: 2x verloren, 4x gelijk en 3x gewonnen. Kennelijk krijg je Het Tweede niet snel op de knieën. En dat is omdat de Mannêh van Het Tweede een hecht verband vormen! Een team om trots op te zijn. In klasse 3F zijn we gedeeld 4e geworden, met 10 matchpunten / 37½ bordpunten. Onze gemiddelde tegenstander dit seizoen had 1957 ratingpunten! Met zwart hebben we beter gescoord dan met wit, maar het ligt niet ver van elkaar (17 wit, 20½ zwart). Na 4 jaar lang Het Tweede te hebben vertegenwoordigd, stopt de teamleider er na dit seizoen mee. Hij heeft de promotie naar de landelijke competitie meegemaakt, en 2 jaar lang lijfsbehoud in een sterke klasse. Het is nodig om een fris iemand met nieuwe energie aan de leiding van Het Tweede te zetten. En volgend jaar wellicht een serieuze gooi naar het kampioenschap te doen. Want na dit seizoen weten we het zeker: dat is mogelijk!

Geef een reactie