Het Tweede verliest

Het Tweede – Souburg: Een traditie verbroken

Het Tweede tegen Souburg is een wedstrijd die al jaren gespeeld wordt en vele tradities kent, maar zoals de meesten van jullie wel weten is de belangrijkste dat de wedstrijd in Roosendaal, traditiegetrouw, in 4-4 eindigt. Dit jaar echter zijn de spelers van Souburg in vorm en staan ze tweede, daarbij hadden ze nog iets goed te maken van vorig jaar toen het Tweede met 4.5-3.5 de matchpunten in Souburg weg wist te kapen.

Maar goed, de wedstrijd kabbelde rustig voort aangezien tot aan de tijdnoodfase alle partijen nog bezig waren. Enkele observaties: teamcaptain Ton had het zwaar op bord 7, Paul was op bord 1 bezig met een spannende partij tegen Tiggelman, Eric zat tegen twee vervelende paarden aan te kijken en Benny en Ngo Hin stonden allebei prima. Zoals gezegd, voor de tijdnood was er nog niets aan de hand totdat Carlo poolshoogte kwam nemen. Hij had een heerlijk middagje achter de rug met taartproeven, maar zag het Tweede binnen 10 minuten met 0.5-4.5 achterkomen. Hoe dit zo kwam? Eh, aangezien ondergetekende zoals gewoonlijk ook weer eens tijdnood had, moet ik eerlijk zeggen dat ik niet alle partijen heb kunnen volgen.

Het bleek dat Ton, die al een hele middag tegen een vervelende stelling aan stond te kijken, een kwal had moeten geven en daarna geen kans meer heeft gehad. Eric stond weliswaar een kwal voor, maar de paarden van zijn tegenstander bleken dodelijk te zijn voor zijn koning. Paul wist het lang spannend te houden, maar moest uiteindelijk buigen voor Tiggelman. Van Ted zijn partij heb ik eerlijk gezegd niets gezien en Ngo Hin deed een mindere zet in tijdnood waardoor hij het moest doen met remise.

De wedstrijd was hiermee al verloren maar gelukkig wist Benny de eer nog te redden door Hightower te verslaan. Huijser wist het lang te keepen, maar had toch een pionnetje minder in een toreneindspel wat hem fataal werd.

Ondergetekende had een heel spannende partij tegen Collin Boelhouwer met een interessant eindspel (toren, paard en aantal vrijpionnen voor beiden) waarin ik in de slotstelling nog had kunnen winnen. Dit zag ik helaas over het hoofd en zo eindigde de wedstrijd in remise.

Alles bij elkaar opgeteld heeft het Tweede kansloos (2-6) verloren tegen Souburg waardoor een jarenlange traditie is verbroken. Onze wraak zal volgend jaar zoet zijn …

Geef een reactie