Het Tweede slaat slag

Het Tweede – De Wolstad 5,5 – 2,5

Een belangrijke overwinning, zo zal later blijken. Op rating behoort De Wolstad net als De Pion tot de zwakkeren van de poule, dus was bet belangrijk om vandaag meteen deze vierpunter in ons voordeel te beslissen. Dat lukte, al was het niet zonder wat geluk.

Voor de eerste tijdcontrole stond het 2½ – 1½ in ons voordeel. Teds (bord 5) positionele voordeel zwelde aan tot een ware koningsaanval en werd beslist met een leuke slotcombinatie. Bij Rogier (obrd 4) hadden we over geluk niet te klagen. Rogier verloor een pion en had een slechte stelling. De manier waarop zijn tegenstander zijn dame op f4 liet insluiten was toch wel vermakelijk.

Bij Carlo (bord 2) was het evenwicht niet verbroken en dat werd met de twee – nul voorsprong dan ook een welkome remise. Paultje (bord 3)sloeg heel vroeg in de wedstrijd (toen alle partijen nog bezig waren) remiseaanbod af. Hij dacht een afwikkeling naar een voordelig eindspel gezien te hebben. Onderweg kwam er echter een kink in de kabel en Paul moest de vlag strijken.

Toen waren de onderste drie borden nog bezig en Peter op één. Die stond minder en daar hadden we niet veel hoop op een goede uitslag. De onderste drie borden moesten dus de twee benodigde bordpunten opleveren. En daar zag het ook wel naar uit, maar het ging niet zonder slag of stoot.

Ngo Hin (bord 8) had ’s morgens het toelatingsexamen voor Het Tweede met goed gevolg afgelegd, al was het met een vijfeneenhalf weliswaar op het nippertje. Maar Ngo Hin deed achter het bord wel waar hij voor gekomen was: winnen. Hij stond heel de partij beter, maar nadat hij een winnende combinatie miste was het beste van de stelling er wel vanaf. Twee torens tegen een dame en een pion minder. Toen werd de druk voor tegenstander Leermakers echter teveel en blunderde deze een stuk weg. Dat was teveel voor de eenzame dame die hij toen nog over had en Ngo Hin maakte het met de torens en de loper strak uit.

Marloes (bord 6) viel de eer te beurt om de matchpunten binnen te hengelen. Haar tegenstander had vroeg in het middenspel een pion geofferd in ruil voor compensatie die eigenlijk niemand duidelijk was. Marloes zette haar stukken passief weg om de geïsoleerde pion te dekken en met het voor haar zo karakteristieke engelengeduld trok ze voetje voor voetje de partij naar haar toe. Diep in de middag capituleerde uiteindelijk haar tegenstander toen de vrije a- em b-pionnen niet meer te stoppen waren.

Matchpunten binnen! Daarna ging het ineens snel. Peter (bord 1) had met knap stukkenspel de partij in zijn voordeel omgebogen en wist met een leuke slotcombinatie WIlbert Kockens koning mat te zetten. Hiermee werden we dus op een onverwacht bordpunt getrakteerd. Henk (bord 7) zag zijn lange zwoegen in een toreneindspel helaas niet beloond. In het middenspel overzag hij een afwikkeling die hem een pion kostte en meteen tot dameruil leidde. Hierdoor verdween meteen ook Henks hoop op koningsaanval als sneeuw voor de zon. De tegenstander speelde het toreneindspel accuraat uit.

Een droomstart voor Het Tweede, dat anders altijd moeilijk uit de startblokken komt. Volgende ronde een zware dobber: Dordt uit.

De Pion 2 (1937) – De Wolstad (1921) 5½ – 2½

Peter Kuijpers (1990) – W. Kocken (2120) 1 – 0
Carlo Rens (2012) – A. Feelders (2015) ½ – ½
Paul Kuijpers (2024) – A. Jansen (2012) 0 – 1
Rogier van Loon (1988) – M. Viering (1999) 1 – 0
Ted van Eck (1985) – H. Leemans (1993) 1 – 0
Marloes Peeters (1915) – P. Priems (1833) 1 – 0
Henk Wennekes (1868) – M. Werkhoven (1679) 0 – 1
Ngo Hin Cheng (1711) – T. Leermakers (1718) 1 – 0

Geef een reactie