Het Tweede – LSG 4

Interim verslag 13.55u

Vandaag een ONLINE verslag van de verrichtingen van de Mannêh van Het Tweede.

Om verwarmingsbuistechnische redenen zijn het eerste team, Het Tweede en ons derde team vandaag uitgeweken naar de mooie locatie op het Jan Tinbergen College. Waar we ook de promovendus van vorig jaar, BSV, op een knappe 4-4 wisten te houden, spelen de Mannêh ook nu weer in lokaal 1.02. Dat dit lokaal ons gunstig gezind is blijkt al na een dik uur spelen. Op bord 6 heeft Eric van Loon een prettige stelling weten te bereiken. Uit een Siciliaanse variant heeft hij het juweeltje voor zijn paard d5 weten te verzekeren. Dit is echter slechts een schijntje bij wat lijkt te gaan komen. Al Eric’s stukken staan namelijk klaar om de zwarte koning te bespringen.
Op bord 1 speelt Peter Dankers een oud spelletje door het Engels te bestrijden met een Hollands-achtige opstelling. Nog een zetje of 30 en dan weten hoe het ervoor staat.
Stefan Colijn speelt vandaag weer op 2 en krijgt een Draak voor de kiezen. Hij voelt zich duidelijk niet op zijn gemak.
Onze gatenkaas kampioen Ted van Eck speelt rustig vanuit wat op een Panov variant van de Caro Kann lijkt. Alleen staat de witte pion nog wel steeds op c2. Hier gebeurt niet zoveel en de TL voorspelt op straffe van een kratje Palm dat Tedjes remise gaat maken. Minstens. Nou ja, als iemand had gewed, had ik er wel een kratje Palm op gezet.
Marcel Huijser speelt een hybride vorm van het Hollands met wit, en heeft het nodige ruimtevoordeel weten te bereiken. Het ziet er erg prettig uit. Hopelijk kan hij dit in een concrete winstvariant gaan omzetten.
Op bord 5 speelt Benny Todts kennelijk een Franse Tarrasch. De TL wist dit niet. Er kan nog van alles gebeuren.
Bord 6 hebben we al gehad. Op bord 7 speelt Henk Wennekes een Doorschuif-CK. Wit lijkt niet veel te bereiken zoals gewoonlijk. Eens kijken of zwart wel aanknopingspunten heeft.
Tenslotte zit op 8 onze Marloes Peeters te strijden. Marloes is van de lange adem. Een opening met Najdorf-achtige kenmerken is op het bord gekomen, maar de TL snapt er te weinig van om er ook nog iets zinnigs over te zeggen. Net als op bord 1, over 30 zetten weten we al wat meer.

De TL zelf is vandaag ook WL en hier en daar ziet hij al de mogelijkheid om wat strafminuten te gaan uitdelen. Zo is opgemerkt, dat de tegenstander van Stefan niet altijd netjes rechtop op zijn stoel zit. Daarnaast schrijft de tegenstander van Benny erg onduidelijk.

Het eerste team heeft een zware middag en een aantal partijen lijkt al buiten de remise marge te belanden. Hier in het voordeel, daar weer in het nadeel. Ook het derde team speelt vandaag op JTC, echter hiervan heb ik nog niet veel gezien.

Update 15.00u

Eric zit naar een winststelling toe te werken. Het ziet er goed uit. Stefan loopt door de gang te lantefanten, maar hij moet nog wel 25 zetten in 15 minuten… Marloes begint een voordeeltje te krijgen en bij Marcel wordt het onduidelijk, maar dat is meestal een goed teken. Tedjes is in een remise-achtig toreneindspel gekomen. Benny staat inmiddels gecertificeerd goed. Bij Peter is het nog steeds erg onduidelijk. Henk tenslotte zit rustig op zijn stelling en wacht op een kansje. Zijn tegenstander lijkt in een lichte tijdnood verzeild te raken.

Bij de overige teams is wisselend succes vast te stellen.
Het eerste team staat inmiddels met 2-0 achter en hier lijkt het een kwestie van de schade beperken.
Het derde team daarentegen heeft al 3 bordpunten gescoord en staat 3-0 voor. Wat kan daar nog mis gaan?

Update 17.00u

We hebben GEWONNEN!!!
Eric heeft inderdaad de partij naar zich toe getrokken. Uit de tijdnood bleef hij 3 pionnen voor en zijn tegenstander dronk de gifbeker he-le-maal LEEG. Kennelijk zat er ranja in ofzo. Ook Henk scoorde gedegen het punt. In tijdnood van zijn tegenstander knoopte hij de laatst overgebleven complicaties in de stelling en dat leverde een pion en een goede stelling op. Na nog even de billen bij elkaar te knijpen, kon hij toch met een pion naar de overkant marcheren.
Stefan verloor op mat. In vliegende tijdnood won hij een stuk maar met nog veel stukken en open koningsstelling, werd hij getruukt, mat was onafwendbaar. Volgende keer gewoon achter je bord gaan zitten Stefan, dan had dit niet hoeven gebeuren.
Marcel deed een stuk kado. Als hij dat niet had gedaan, bleef de stelling erg ingewikkeld – voer voor analytici. In ieder geval, met het stuk minder was er geen lol meer aan.
Marloes speelde erg goed. Ze had ruimtevoordeel uit de opening, en zette haar stukken goed neer. Toen het centrum openging, stonden haar stukken op de koningsstelling gericht. In de wanhoop die volgde, morste haar tegenstander een volle toren.
Zoals verwacht maakte Tedjes inderdaad remise. Of zijn tegenstandster deed dat – kwestie van interpretatie.
Peter op 1 kon in het eindspel 2 verbonden vrijpionnen creëren, die zijn tegenstander kansloos lieten. Nu is Benny nog bezig en het ziet er penibel uit.

Update 17.30u

Benny heeft remise gehouden! en bepaalt hiermee de einduitslag op 5-3 voor de Mannêh van Het Tweede!!
Het spook van de degradatie is definitief de kop omgedraaid! We staan 4 matchpunten los op de achtervolgers en eigenlijk 5 vanwege ons weergaloos bordpunten aantal! Gefeliciteerd Mannêh! Volgend jaar KAMPIOEN!!

Geef een reactie