Het Tweede: 4-4

Een onvoorspelbare match. Dat is wel de juiste omschrijving, want pas toen de laatste partij nog bezig was, kon een zinnige voorspelling over de uitslag worden gedaan. Een 4-4 uitslag is op zich een mooie uitslag, vooral tegen de Mannêh van Souburg. Echter voor Souburg voelt deze uitslag als een verlies, omdat zij voor het kampioenschap een matchpunt los stonden. Dit matchpunt hebben zij nu moeten inleveren, en op bordpunten ziet het er slecht uit. Voor Het Tweede betekende deze uitslag ten eerste, dat de laatste – onwaarschijnlijke – theoretische kans op degradatie de nek is omgedraaid. Daarnaast betekent het ook dat we nu meer matchpunten hebben gehaald dan het voorgaande seizoen. Het is altijd leuk om te mogen constateren, dat je het beter doet dan de vorige keer.

Naar de match. Na de openingsfase was nog niet veel duidelijk. Peter Dankers [1] had met zwart een optisch prettige stelling. Hij had een waardevol loperpaar, terwijl zijn tegenstander Jeroen Hekhuis op zoek was naar een effectieve opstelling van zijn stukken. Stefan Colijn [2] leek al snel prettig te komen staan tegen Het Gevaar van Souburg, Robin Bosters. Rogier van Loon [3] had een doorschuivertje van de Caro-Kann, dus dat zou nog wel even duren voor het duidelijk werd wie daar nu eigenlijk goed stond, hij of Marcel Boelhouwer. Marcel Huijser [4] had het niet handig gedaan in de opening tegen Roeland Alders. Hij stond een pion achter en had op dat moment nog niet duidelijke compensatie. Henk Wennekes [5] maakte in de opening een lelijke fout die zijn tegenstander Collin Boelhouwer een pion opleverde. Benny Todts [6] begon iets later omdat zijn tegenstander Rogier van Gemert de speelzaal even niet kon vinden. Zowel de opening als het middenspel waren niet duidelijk, maar leken remise-achtig te verlopen. Marloes Peeters [7] leek wat ongelukkig uit de opening te komen. Haar tegenstander Corné Boogaard, ook wel Het Nieuwe Gevaar van Souburg, had hier en daar bruikbare aanknopingspunten. Marc Naalden [8] was vandaag invaller voor René van den Broek. Zoals verwacht ging Marc stormachtig en watervlug van start en leek hij Henrik Westerweele een snelle genadeklap te gaan toedienen.

Marc overspeelde Henrik op de koningsvleugel en had opties om een goed vervolg aan de partij te geven. Het leek er in eerste instantie ook goed uit te zien; Marc offerde materiaal tegen een aantal pionnen en activiteit. Maar Marc kon niet doorzetten op de koningsvleugel en Henrik kon met een stuk meer overnemen en het punt incasseren (0-1).
Stefan had inmiddels de duimschroeven flink aangedraaid door twee verbonden vrijpionnen in het centrum door te schuiven. Met een venijnige matdreiging kon hij de stelling definitief naar zich toetrekken en de stand weer in evenwicht brengen (1-1). Stefan is nu absoluut topscorer van Het Tweede met 5 uit 8.
Rogier had het middenspel in de doorschuiver goed getaxeerd. Wit komt met de charge f5 om de zwarte koning te ontbloten en zwart richt zijn pijlen op het centrum, waar alle witte stukken in kluwen samengeperst staan. Marcel kwam te vroeg met zijn opmars f4-f5, hetgeen hem een pion kostte. In het vervolg bleef zwart genoeg tegendreigingen houden om de druk op zijn centrumpionnen te kunnen verlichten. Wit verlichtte zich het lijden door een combinatie toe te laten die zwart groot materiaal opleverde (2-1).
Inmiddels had Henk zitten vechten als een beer. Wit had nog steeds zijn pluspion, maar ook twee verbonden vrijpionnen. Henk kon deze echter stuiten en in het vervolg werden ze opgegeten. Vervolgens werd vrij snel de vrede getekend. Wellicht had Henk nog een (optisch) voordeel in de eindstelling (2½-1½).
Marcel leek de gewenste compensatie ook te krijgen, maar zette vervolgens erg ongelukkig zijn toren op c6 weg, waarna deze geen bewegingsvrijheid meer had. Hier maakte Roeland handig gebruik en het leverde hem materiaal op (2½-2½).
Bij Benny is de hele dag niet duidelijk geweest, wat voor stelling hij nou eigenlijk had. Zowel hij als Rogier hebben gezocht maar niet gevonden (3-3).
Marloes zat met haar zwaktes in haar stelling moedig te strijden. Corné pakte het echter erg efficiënt aan en kon een stuk winnen. De complicaties die daarop volgden bleken niet afdoende voor Marloes om de partij weer in balans te trekken (3-4). Marloes is na dit verlies nog steeds relatief topscorer van ons team (67%)! Corné heeft inmiddels ook de respectvolle score van 5½ uit 6 behaald!
Peter had zijn strategisch openingsvoordeel weten te behouden en kon de druk vergroten. Jeroen maakte het hem makkelijker door een pion te morsen. Na deze fout maakte Peter het gedecideerd af (4-4).

Zie ook de site van SK Souburg voor verslaggeving aldaar.

Het Tweede (1922) – SK Souburg (1941) 4 – 4
1. Peter Dankers (2084) – Jeroen Hekhuis (2036) 1-0
2. Stefan Colijn (2013) – Robin Bosters (1961) 1-0
3. Rogier van Loon (1998) – Marcel Boelhouwer (1974) 1-0
4. Marcel Huijser (1900) – Roeland Alders (1891) 0-1
5. Henk Wennekes (1848) – Collin Boelhouwer (2016) ½-½
6. Benny Todts (1882) – Rogier van Gemert (1854) ½-½
7. Marloes Peeters (1793) – Corné Boogaard (1928) 0-1
8. Marc Naalden (1861) – Henrik Westerweele (1869) 0-1

Geef een reactie