Het eerste team kansloos opgebracht

De thuiswedstrijd tegen De Stukkenjagers 1 uit Tilburg werd met weinig vertrouwen tegemoet gezien. Weliswaar zijn wij fors underrated maar tegen een gemiddelde teamrating van 2300 maakten we zonder kopman Stefan Docx weinig kans.

Het goede nieuws is dat Stefan Docx in het Europees teamkampioenschap voortreffelijk heeft gespeeld, een titelnorm heeft gehaald en volgens de kenners de 2400-Elogrens heeft overschreden. Daarmee is hij binnenkort officieel IM. Proficiat, Stefan !

De wedstrijd was nog betrekkelijk goed begonnen in de vooruitgespeelde partij op bord 6 van Pim Eerens tegen Bianca Muhren. Nadat Pim kort voor het einde de winst in een toreneindspel miste, werd het helaas nog remise.

Op de eigenlijke speeldag werd het eerste resultaat neergezet door Rogier van Loon. Hij speelde naar eigen zeggen enkele zeer slechte zetten en werd door tegenstander Erik Nicolai akelig snel uitgeteld.

Vervolgens ging het mis bij Robert Schuermans. Diens tegenstander Mark Haast speelde na een scherpe Schotse variant tactisch gepointeerd en zette Robert gewoon mat.

Ludo Tolhuizen stond met wit op bord 4 na de opening erg gedrongen tegen Herman Grooten. Deze had tegen de korte-rochadestelling van Ludo vorstelijk ogende paarden op g4 en f4, waarachter zich de zwarte dame op g5 schuilhield. Herman offerde een stuk en won enige tijd later. Hoe dat is gegaan heb ik niet gezien omdat ik een lastige partij had die veel aandacht eiste.

Thierry Penson speelde vandaag op het eerste bord met zwart tegen de zeer sterke Jan Sprenger (rating maar liefst 2510). Thierry was niet geïmponeerd en speelde in een Siciliaan actief tegen. De partij eindigde in een pionneneindspel van twee witte tegen drie zwarte pionnen op dezelfde vleugel waarbij de witte koning veel beter stond. Thierry hield het keurig remise.

Intussen had Stefan Colijn op bord 2 na een wel zeer tamme opening (hoor wie het zegt!) een slechte stelling tegen Maurice Peek die de partij gedecideerd uitschoof.

En zo stond het al 1-5. Ook de overige borden beloofden niet veel punten.

Op bord 3 speelde Andy Baert met zwart een aangenomen Catalaan. Ofschoon Cor van Dongen zoals in die opening gebruikelijk forse druk op de zwarte damevleugen kreeg, hield Andy de zaken netjes bij elkaar en kwam zelfs een redelijk gezonde pion voor. Het werd echter remise.

Op bord 10 wist de tegenstander van Eric van Loon kennelijk dat Eric niet zo graag tegen het Frans speelt. Mark Clijsen smoorde de aanvalspogingen van wit in de kiem en wikkelde af naar een stelling met pluspion. Eric hield het niet droog.

Pechvogel van de dag was Jan Schuurmans. Hij speelde op bord 7 met zwart tegen Bram van de Berg die Jan al bierdrinkend onder forse tijdsdruk plaatste. Hoewel de stelling zeer lange tijd min of meer in evenwicht was, bezweek jan uiteindelijk in het toreneindspel.

Als laatste was teamleider Charles Kuijpers bezig. Met wit had hij tegen de jeugdige en door velen bewierookte Anne Haast geen makkelijke middag. Toen Charles op de 25e zet in iets mindere stelling een verkeerd plan koos, stond hij met de rug tegen de muur. Er restte weinig anders dan de rug te rechten, en dat lukte. Charles kon afwikkelen naar een eindspel met een minuspion doch de ongelijke lopers garandeerden remise. Anne staakte haar winstpogingen op de 59e zet.

1. Thierry Penson (NC) – Jan Sprenger (2510) ½ – ½

2. Stefan Colijn (2250) – Maurice Peek (2395) 0 – 1

3. Andy Baert (2194) – Cor van Dongen (2354) ½ – ½

4. Ludo Tolhuizen (2199) – Herman Grooten (2328) 0 – 1

5. Robert Schuermans (2131) – Mark Haast (2245) 0 – 1

6. Pim Eerens (2150) – Bianca Muhren (2310) ½ – ½

7. Jan Schuermans (2141) – Bram vd Berg (2207) 0 – 1

8. Charles Kuijpers (2018) – Anne Haast (2190) ½ – ½

9. Rogier van Loon (2041) – Erik Nicolai (2122) 0 – 1

10.Eric van Loon (1949) – Mark Clijsen (2149) 0 – 1

Geef een reactie