Het eerste degradeert met opgeheven hoofd(en)

De met spanning tegemoet geziene wedstrijd in de laatste ronde van de 1e klasse is voor De Pion I in een anticlimax geëindigd.
De positie bij het ingaan van de wedstrijd in de laatste ronde tegen RSR/Ivoren Toren was simpel: bij winst handhaving, bij een gelijkspel handhaving afhankelijk van de uitslag DSC-Paul Keres, en bij verlies degradatie.
Welnu, de wedstrijd is met de kleinst mogelijke cijfers verloren gegaan, en volstrekt onnodig!
Het eerste resultaat werd neergezet door teamleider Charles Kuijpers. Hij overspeelde zijn tegenstander Kachun Lui volledig, doch een moment van oppervlakkigheid egaliseerde alles. Hoewel de stelling iets beter was, probeerde Charles het niet meer gezien de stand op de overige borden. Remise dus. Voorwaar niet het goede voorbeeld.
Vervolgens liep RSR uit naar een voorsprong van maar liefst 3 punten. Eerst verloor Paul Kuijpers met zwart in het Frans van Herbert van Buitenen. Naar eigen zeggen miste Paul een mogelijkheid op gelijk spel. De tweede Pionspeler die in het stof beet, was Jan Schuurmans. Hij zette Dolf Meijer aanvankelijk enigszins onder druk doch raakte –nota bene in tijdnood van zijn tegenstander- het spoor volledig bijster en werd van het bord gezet.
Nummer drie in de rij was Andy Baert. Hij liep al vroeg in de opening met zijn koning naar f3, doch die stond daar gewoon veilig. Vanuit min of meer gelijke stelling verloor hij terrein en een zwarte vrijpion op d2 werd hem fataal.
Ondanks de achterstand waren de mannen van De Pion nog redelijk optimistisch. Op de meeste borden stond het prima.
De eerste Pionspeler die won, was Marc Dogge. Hij speelde een blijkbaar bekende variant van het Spaanse middengambiet overtuigend. Op een gegeven moment was de materiaalverhouding drie lichte stukken met drie pionnen tegen toren en zes pionnen voor zijn tegenstander Oscar van Veen. Marc maakte het bekwaam af.
Daarna won Peter Kuijpers een zeer wilde partij van Rob van der Plas. Vanuit een Benkögambiet ging Peter ogenschijnlijk langs diepe afgronden, maar hij meende alles onder controle te hebben. Dat klopte vermoedelijk!
Ook Robert Schuermans won weer. Hij speelde een toreneindspel met pluspion keurig uit tegen Wim Koster. En zo stond het weer gelijk!
De drie resterende partijen brachten evenwel licht pessimisme in de gelederen van De Pion. Weliswaar stond Pim Eerens gewonnen, maar Ludo Tolhuizen en Helmut Froeyman stonden beiden vrijwel verloren. Helaas liep het ook zo af. Ludo kreeg in een door zijn tegenstander Joost van Ruitenburg sterk gespeelde partij geen kans en werd in een hopeloos toreneindspel opgebracht. Daarna viel het doek toen Helmut verloor. In het middenspel leek hij een redelijke stelling te hebben, doch in het toreneindspel verloor hij twee pionnen, die hem fataal werden. Dat gebeurde pas in het verre eindspel.
Dat Pim Eerens zijn partij nog won, was leuk voor de persoonlijke statistieken. De Pion I speelt volgend seizoen weer in de tweede klasse KNSB.
We zijn echter gedegradeerd met opgeheven hoofd: het seizoen was allesbehalve kansloos wat betreft handhaving. Vandaag (en eerder tegen Voerendaal) zat het iets teveel tegen.

De gedetailleerde uitslag:

1. Ludo Tolhuizen (2230) – Joost van Ruitenburg (2193) 0-1
2. Helmut Froeyman (2332) – Joost van Rosmalen (2064) 0-1
3. Robert Schuermans (2151) – Wim Koster (2229) 1-0
4. Andy Baert (2147) – Pieter van Ginkel (2189) 0-1
5. Jan Schuurmans (2118) – Dolf Meijer (2216) 0-1
6. Marc Dogge (2143) – Oscar van Veen (2174) 1-0
7. Peter Kuijpers (2016) – Rob van der Plas (2193) 1-0
8. Charles Kuijpers (2041) – Kachun Lui (2106) ½ – ½
9. Paul Kuijpers (2006) – Herbert van Buitenen (2126) 0-1
10.Pim Eerens (2106) – Paul Batenburg (2045) 1-0

Geef een reactie