Guus Plukkel

Guus op het NK

Dag 2 (zaterdag)
Vandaag heeft Guus vier keer achter elkaar verloren en in de laatste partij heeft hij gewonnen. Hij eindigt in de staart met 3½ uit 9. Maar hij heeft wel op het NK gespeeld en dat kan niet iedereen zeggen!

De organisatie van het NK E is al jaren in handen van de Stichting Schaak Bevordering Brabant (SBSB). In het bestuur van die stichting zitten Ad Bruijns, Stefan Rooijakkers en Arno Eliëns. Ze organiseren dit NK E dit jaar voor de twintigste keer! Ze krijgen een kleine bijdrage van de KNSB maar voor de rest regelen ze zelf de financiën. Het is echt bewonderenswaardig en de schaakbond mag wel heel blij zijn met dit soort fanatieke organisatoren.
Verder zitten er nog twee leden van onze club in de organisatie. Erik van Elven regelt de live borden en Patrick Heijen helpt mee met de arbitrage.
Ad is uiteraard ook de hoffotograaf. Hij maakte de foto van Guus die bij dit bericht staat.

Dag 1 (vrijdag)
Zoals Frank al meldde in een eerder bericht speelt ons lid Guus Plukkel mee op het Nederlands Kampioenschap E in Tilburg. De eerste ronde verloor Guus, waarna hij zich goed herstelde met twee overwinningen. Daarna volgde een spannende remise in ronde 4. In de vijfde ronde zat Guus op een live bord. Hij won heel fraai een pion op zet 17 en kwam erg goed te staan. Tot aan zet 40 stond hij volgens mij gewonnen maar het ging mis in het pionneneindspel. Het is een NK, dus die andere kinderen kunnen ook goed schaken! Jammer, maar morgen komen er nog vier wedstrijden om naar uit te kijken. De live partijen zijn te volgen via Lichess of in de livechesscloud van DGT. Uitslagen en standen vind je op Chess-Results. Meer info is er te vinden op de toernooisite.

Bram ten Dam
Bram ten Dam is Nederlands Kampioen bij de E geworden met 8 uit 9. In Hoogeveen 2023 konden wij Bram al bewonderen. Hij speelde daar als achtjarige mee in twee seniorentoernooien, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Tot dat toernooi had hij nog geen FIDE rating en hij kwam binnen op de FIDE lijst met 1993. In december 2023 stond hij helemaal bovenaan de lijst van alle achtjarigen ter wereld! Bij het toernooi in Groningen in december 2023 en het Tata 2024 ging het een stuk minder en verloor hij 120 punten. Op dit moment staat Bram zesde op de wereldranglijst van spelers geboren in of na 2015 (negenjarigen). Hij wordt getraind door Geon Knol, een bekende trainer in de regio Groningen. Geon was ook de trainer van Jorden van Foreest toen Jorden zo jong was als Bram nu. Ik heb wel eens gelezen dat Geon vindt dat Bram als achtjarige beter was dan Jorden van Foreest toen die acht was. Het is zonder meer een groot talent en we gaan nog veel van hem horen.
Als hij wit heeft heb ik hem alleen nog maar e4 zien spelen en als hij dan e5 krijgt wordt het een klassieke Italiaanse opening. Met zwart speelt hij Siciliaans op e4. Het is allemaal niet spectaculair maar al wel heel degelijk en positioneel is hij heel sterk. Speel zijn partijen maar eens na. Hieronder alle partijen die live zijn geweest. Klik op de drie puntjes bovenaan om een partij te kiezen.

Geef een reactie