Grote overwinning op BSV 3

Het volledige team was beschikbaar om het derde team van BSV eens flink aan te pakken. In de vorige ronden had BSV 3 het uitstekend gedaan en stond daardoor op een gedeelde tweede plaats, met iets meer bordpunten dan wij. Op papier waren wij natuurlijk favoriet, maar gezien de vorige wedstrijden was het allemaal nog niet zo duidelijk.

Ad Bruijns was uitgeleend aan het vierde, voor de stadsderby tegen RSG. En ondergetekende fungeerde als non-playing teamcaptain. De opstelling was derhalve de volgende:

1. Marc Naalden
2. Benny Todts
3. Benny Onrust
4. Arco Schumacher
5. Erik van Elven
6. Chris Lambregts
7. Bart Peeters
8. Jos Kuijpers

Er was enige vertraging bij beide teams, waardoor de start van de vierde ronde een vijftiental minuten werd uitgesteld. Om kwart over 12 werd het startschot gegeven en niet veel later was er al spektakel op een van de borden te beleven.

Marc Naalden wist in de opening tegen Ton Hertogs al direct toe te slaan en stond daardoor een pion en een stelling voor, echter wist ’the needle’ op ‘Naalderiaanse-wijze’ een chaos op het bord te creëren. Het voordeel werd iets minder voor Marc, maar na veel stukken geruild te hebben, kwam Ton Hertogs met een verassende en incorrecte torenruil. Het eindspel met alleen pionnen op het bord werd vervolgens door Marc professioneel uitgespeeld en was het eerste punt een feit.

Jos Kuijpers en Bart Peeters hadden hun gebruikelijke openingsvoorbereiding op het bord gegooid. Bart stond daardoor dubieus, maar Jos wist wel een mooie aanval te krijgen. Benny Todts moest noodgedwongen een pion cadeau geven, maar kreeg wel actief spel hierdoor. Persoonlijk had ik weinig vertrouwen in de stelling waarin Bart zich bevond, maar door het behoudende spel van Laurens Quinten kwam de stelling in rustiger vaarwater. Enige tijd later werd er een remiseaanbod gedaan door de BSV’er en Bart vroeg netjes of hij deze mocht aannemen. Al enige tijd was de partij doodgebloed, dus krijg hij mijn toestemming.

Arco Schumacher kwam niet lekker uit de opening tegen de teamcaptain van BSV 3. Een pion achterstand en een defensieve stelling stond op het bord, waar Arco tegenaan moest kijken. De stelling was nog binnen de remisemarge, maar de druk was groot. René Paardekam voerde de druk alleen maar op en Arco vergreep zich, waardoor een punt voor BSV opgeschreven kon worden.

Chris Lambregts kreeg een siciliaanse opening op het bord, waarin hij goed kwam te staan. De partij staat me niet meer zo bij, maar de winst kon ik wel opschrijven (een blik op de partij van de kan van Chris komt nog).

De partij tussen Erik van Elven en Adri Goris-Schouwstra begon allemaal heel rustig, maar langzamerhand kwam er steeds meer dreigingen op het bord. Adri speelde een mindere zet, waardoor Erik gelijk zijn kans greep en vol in de aanval ging en een zet later blunderde Adri al en niet veel later kon ik weer een punt op het wedstrijdformulier bijschrijven.


XABCDEFGHY
8r+-+r+k+(
7zppvl-wqpzpp’
6-+p+-+-+&
5+-+n+-+-%
4-+-+-+l+$
3zP-+-zPN+-#
2-zPQvLLzPPzP”
1tR-+R+-mK-!
xabcdefghy

In bovenstaande stelling werd er door Adri Goris-Schouwstra 16. Dc4 gespeeld, waardoor Erik van Elven in de aanval ging met:

16… Pf4 17. Pd4 Een zet, die aan alle kansen voor wit een einde maakt. 17… b5 18. Pxc6 Pxe2+ 19. Kf1 Dh4 20. Db4 a5 21. Dc5 Dxh2 22. f3 Lxf3 23. gxf3 Pg3+ en de volgende zet is het mat.

De laatste twee partijen die nog bezig waren, was die van Benny Todts op bord 2 en Jos Kuijpers op bord 8. Beide partijen stonden zeer overwegend, Benny Todts stond een pion voor en had enorm actief spel in het eindspel met twee torens en een boel pionnen op het bord. Jos Kuijpers stond nog steeds aanvallend tegen Pieter-Jan Demmers, maar had nog geen mokerslag kunnen uitdelen. Met nog een paar minuten op de klok en nog vele zetten te gaan, lag een foutje op de loer. Jos speelde echter keurig door en wist zijn tegenstander toch op de knieën te krijgen.
Halverwege de partij zag ik een mooi offer middels Pxh7, Jos had dit ook gezien, maar wist niet zeker of de aanval winnend zou zijn. De partij / analyse van de stelling komt hier binnenkort nog.
Gelukkig is het eindspel wel aan Benny Todts besteed en wist als laatste nog een punt bij te schrijven.

Zulke ronden laten de kampioensaspiraties zien, maar jammer dat we al 2 matchpunten hebben laten liggen. De laatste ronde moeten we tegen de huidige koploper, maar hopelijk laten zij in de komende ronden nog wat punten liggen.

Geef een reactie