Goed resultaat op Brabants Snelschaakkampioenschap voor Clubteams

Vandaag heeft de Pion (met de familie Kuijpers als afvaardiging) goed gepresteerd op het Brabants Kampioenschap Snelschaken voor Clubteams te Veldhoven. Met name Charles was erg goed op dreef. Opvallend was dat een flink aantal sterker geachte teams averij opliep tegen het (op rating) als 9e geplaatste team. We speelden met Paul op bord 1, Peter op 2, Charles op 3 en Jos op 4.

De eerste ronde resulteerde in een eenvoudige en vrij regelmatige 4-0 zege op Veldhoven 4 (gemiddelde rating: 1678); alleen Paul had lang nodig om zijn tegenstander op de knieën te krijgen.

De tweede ronde beloofde gelijk een zware dobber te zijn, het team van Stukkenjagers had gemiddeld 2202 ratingpunten per bord (tegenover 1984 voor ons). Paul keepte moeizaam remise tegen Cor van Dongen en Charles pakte in een puike partij het volle punt tegen Bram v/d Berg (2149). Peter en Jos verloren van respectievelijk van Frans Konings en Mart Nabuurs. 1,5-2,5

Ronde 3 was de enige match met 5 deelnemende Kuijpersen. Op het 3e bord speelde Charles tegen zijn neef (IM en oud Nederlands Kampioen) Frans Kuijpers. Frans schoot in het middenspel een flinke bok waarna Charles de stelling in handen kreeg en niet meer weggaf een fraaie overwinning! Peter scoorde ook een vol punt tegen de sterke Fred Hallebeek (2220). Paul verloor nadat er toch een overwinning in het verschiet leek te liggen tegen Bas v/d Plassche. Jos was kansloos tegen Jos Sutmuller (2178). 2-2, een mooi resultaat tegen een sterk team (2254 gemiddeld)

In de 4e ronde gingen we krap onderuit tegen BSV. Charles won wederom (nu van Lars van Dort), Peter speelde remise tegen Eric de Moor, Paul verloor na de hele partij overwegend gestaan te hebben in het eindspel van Arjon Severijnen en Jos verloor van Edwin van Dongen. 1,5-2,5.

De revanche werd genomen tegen Rochade. De enige dissonant was Charles die een eenvoudige winst miste en daarna in remise moest berusten tegen Rick Zegveld. De anderen wonnen overtuigend. 3,5-0,5

Onze zwakste tegenstander van de dag, Checkmate (gem. 1840) wist in de 6e ronde gebruik te maken van mogelijke onderschatting. Peter en Paul wonnen weliswaar hun partijen, maar doordat Charles en Jos zich lieten flessen tegen hun zwakkere tegenstanders bleef de score steken op 2-2.

Ronde zeven bracht meer reden voor tevredenheid. Paul won van Hugo Faber (2043), Charles won van Bart Dekker (2151). Doordat Peter verloor van Sebastiaan Smits rustte er zware druk op Jos’ schouders om de virtuele matchpunten (er werd gerekend in bordpunten) binnen te halen. In vliegende tijdnood (allebei minder dan een halve minuut) wikkelde Jos goed af naar een gewonnen eindspel met materiaalvoorsprong. Na een remise aanbod van zijn tegenstander vroeg Jos wat de stand was, bij het horen van 2-1 sprak hij eenvoudig: oh dan is remise wel prima. Wat een teamspeler! 2,5-1,5

De grootste verrassing van het toernooi voor ons was in de maak in de 8e ronde. Tegen het zeer sterke Combinatie (2211; met IM’s Frans Cuijpers en Robin Swinkels op de eerste twee borden en Rob Aarts (2143) en Maurice Swinkels (1808) op 3 en 4) haalden we uit. Peter hield Robin Swinkels op remise, Charles won van Rob Aarts en Jos won soepel van Maurice Swinkels. Paul had zich na de hele partij slecht gestaan te hebben onder de druk uit te worstelen naar een gewonnen stelling. Het noodlot sloeg echter onverbiddelijk toe, in plaats van een tussenschaakje te geven schoof hij zijn pion direct naar voren om de bevrijdende ruimte voor zijn koning te maken, dit resulteerde echter in een fraai helpmat tegen IM Frans Cuijpers. 2,5-1,5 maar 3,5-0,5 had ook gekund!

In de 9e ronde hielden we Veldhoven 1 op 2-2. Peter gaf pardoes een stuk weg tegen Alan v/d Heijden en Paul verloor nadat hij de vrijpion van Thijs Laarhoven zomaar door liet lopen. Charles en Jos schoten echter met scherp en wonnen van hun tegenstanders.

Als het toernooi hier afgelopen was geweest hadden we een zeer fraaie 6e plaats (we waren 9e op rating) behaald en had Charles met 7,5 uit 9 een absolute topscore gehad. Helaas duurde het toernooi twee ronden te lang. Eerst verloren we kansloos van HMC 1 (gemiddeld 2259: Niels Ondersteijn, Jasper Broekmeulen, Paul Span, Bob Jansen) met 1-3, remises voor Peter en Charles. In de laatste, 11e ronde was de man met de hamer al langs geweest. We werden kansloos opgebracht met 0-4 door HMC 2.

Op dit moment is er nog geen eindstand op internet te vinden, gezien de laatste twee ronden zullen we echter nog aardig gedaald zijn. Desondanks hebben we prima resultaten weten te behalen én wat individuele succesjes. Tot slot de persoonlijke scores:

Paul

Gemiddelde tegenstand: 2160
Score: 4,5 uit 11

Peter

Gemiddelde tegenstand: 2106

Score: 5,5 uit 11

Charles

Gemiddelde tegenstand: 2040

Score: 8 uit 11 (!!)

Jos

Gemiddelde tegenstand: 1928

Score: 4,5 uit 11

Geef een reactie