Gertrudiscollege plaatst zich voor de finale van het NK Schoolschaak!!

Het schoolschaakteam van het Gertrudiscollege, bestaande uit de Pionnekes Stefan Colijn, Jos Kuijpers, Ngo Hin Cheng en Bart Peeters heeft vandaag voor een enorme stunt gezorgd door zich te plaatsen voor de finale van het NK Schoolschaken.
In de halve finale waren drie vrij sterke teams de tegenstanders.
Allereerst traden onze mannen aan tegen Het Baken Park Lyceum uit Almere. Jos was niet in zijn gewone doen en verloor heel snel. Door winst van Ngo Hin en Bart kwam Gertrudis op voorsprong. Stefan stond bedenkelijk doch schwindelde zich naar een gewonnen stelling die hij in hoge tijdnood echter weer uit handen gaf. Een uitslag van 2-2 derhalve, niet slecht maar met de twee sterkste teams nog voor de boeg toch een somber begin.
Dat werd erger door een verlies van 2 ½ – 1 ½ tegen Stedelijk Gymnasium Leiden. Stefan en Bart verloren. Ngo Hin won weer, en solide, waarna Jos de onmogelijke taak had voor de gelijkmaker te zorgen in een volkomen verloren eindspel. Dat lukte ook niet, maar hij wist nog wel op miraculeuze wijze remise te maken.
Mijn peptalk voor de laatste wedstrijd tegen het Stanislascollege was in beginsel tegen beter weten in. Dat team was in zijn sterkste opstelling gekomen met Chiel van Oosterom en Joram op den Kelder op de eerste twee borden, en had na de eerste twee wedstrijden 7 ½ bordpunt uit 8 partijen.
Er kwam echter een daverende verrassing. Weliswaar verloor Jos vrij kansloos van Joram, maar Ngo Hin won weer op gedegen wijze (zij het deze keer wel met een vliegende tijdnood). Gertrudis kwam zelfs op voorsprong toen Bart zijn tegenstander plotseling mat zette. De bijbehorende anekdote vertel ik hier niet, zo heb ik Bart beloofd.
Aller ogen waren vervolgens gericht op Stefan die tegen Chiel van Oosterom een complexe partij speelde. In opkomende tijdnood offerde Stefan vrijwel gedwongen zijn dame tegen toren plus loper. Hij had daarvoor slechts wat vage praktische kansen. Chiel deed echter in tijdnood een paar mindere zetten terwijl Stefan juist op dat moment zijn beste zetten van de hele middag wist te produceren. Door wat tactische grapjes kreeg Stefan zijn tegenstander met een moordend loperpaar volledig in de houdgreep, en hij wist met nog 40 seconden op de klok de partij fraai af te maken.
Een enorme ontlading volgde, want met evenveel matchpunten als het Stedelijk Gymnasium Leiden, maar met twee bordpunten méér, legde het Gertrudiscollege beslag op de tweede plaats en bereikte daarmede de finale van het NK. Een unicum in de historie van het schoolschaak!

Volgende week zaterdag is de finale, wederom in Nijmegen. De tegenstanders zijn het Stanislascollege (Delft), het Stedelijk Gymnasium Leiden II (!) en het Cambreurcollege (Dongen).
Voor mij is het Stanislascollege toch huizenhoog favoriet, maar we zullen zien of er nog een ultieme stunt inzit……..

Geef een reactie