Gertrudiscollege Brabants kampioen schoolschaak!

Op 1 april 2007 trokken 7 teams ten strijde om de felbegeerde titel: “Brabants kampioen schoolschaak” en/of een plaats op het Nederlands Kampioenschap schoolschaken. In deze strijd ging het Marklandcollege (Benny Onrust, Chris Lambregts, Jasper Onrust, Frank Lambregts) lang aan kop tot en met ronde 5. Hierin had het Gertrudis (Stefan Colijn, Erik-Jan Colijn, Sander le Sage, Jasper van der Heijdt, Martijn Verbeek) 2-2 tegen het Jan Tinbergen College (Ivo Kok, Cees IJzermans, Emile Broeders, Sander Rovers) gespeeld en had het Marklandcollege met 3-1 gewonnen van het JTC. Hier had de wedstrijd Gertrudis – Marklandcollege nog niet plaatsgevonden. Dit bracht de volgende tussenstand met zich mee:

Plaats Team MP BP
1 Marklandcollege 10 17½
2 Gertrudiscollege 9 14
3 Jan Tinbergen College 7 14½

In ronde 6 barstte de kampioensstrijd pas echt los. Hierin kreeg het Gertrudis de laatste kans om de toernooiwinst in eigen hand te hebben. Het moest dan wel winnen van de nummer 1: het Marklandcollege. De eerste partij die was afgelopen was de partij van Stefan, hij versloeg Benny dankzij een mooi ondekbaar mat met een toren en een loper; 1-0. Daarna verloor Erik-Jan van Chris, omdat hij zijn loper in liet sluiten: 1-1. Sander nam het op tegen Jasper. Sander kreeg een sterke aanval op de koningsvleugel van Jasper met als gevolg dat Sander het punt binnenhaalde: 2-1. Toen spande het erom, Martijn Verbeek kon de toernooizege voor het Gertrudis veilig stellen door remise te spelen of te winnen van Frank. Na een mooie combinatie van Martijn wist hij een stuk te winnen. In het eindspel dat daarop volgde wist Martijn remise af te dwingen: 2½-1½! En omdat het Gertrudis de volgende ronde vrijaf had, was de toernooizege veilig gesteld!

In ronde 7 kon het JTC alleen nog maar hopen op een 2e plaats. Het JTC won met 4-0 en legde dus de druk weg bij Frank die bij een voorsprong van 2-1 aan remise of winst genoeg had. Maar Frank bleek een koele kikker te zijn door zijn partij te winnen. Dit leverde de uiteindelijke top 3 op bestaande uit:

Plaats Team MP BP
1 Gertrudiscollege 13 20½
2 Marklandcollege 12 21½
3 Jan Tinbergen College 11 22

Zowel het Gertrudis als het Marklandcollege mogen op 26 mei laten zien wat ze waard zijn en proberen de volgende ronde te bereiken. Wordt vervolgd!

Geef een reactie