Jan Timman

FishPartners Open

Ad en Erik waren afgelopen zaterdag wedstrijdleider bij het FishPartners Open in Bunschoten/Spakenburg. Dat is een bijzonder toernooi, want in dat toernooi doen altijd meerdere schaakcomputers mee. Er is altijd één sterke computer (rond de 2400) en nog een aantal wat minder sterke computers. De sponsor van het toernooi is een schaker en een echte fan van schaakcomputers. De computers die meedoen zijn ook in zijn eigendom en hij is één van de operators, meestal van de sterkste computer. De operator voert dus de zet van de computer uit op een normaal schaakbord. De computers kunnen niet tegen elkaar loten (er zijn verboden paringen ingevoerd in SwissManager) en de computer heeft altijd zwart. Voor de resultaten tegen een computer worden ook verschillende geldprijzen beschikbaar gesteld.

Bij het FishPartners Open doet ook altijd een aantal grootmeesters mee. Ze ontvangen startgeld. Eén van de vaste grootmeesters is Jan Timman. Ook zijn vriend Ulf Andersson doet meestal mee, maar Ulf kan met de allerbesten niet meer mee. De hoofsponsor is ook één van de sponsors van SV IJsselmeervogels en het toernooi wordt gespeeld in de kantine van het voetbalstadion in Spakenburg. Ook voetbalclub Spakenburg speelt in dat stadion trouwens. Vast onderdeel van het toernooi is ook de lunch met gratis vis en frietjes voor iedereen die meedoet. Het is voor de organisatoren van De Pion altijd een groot feest om het toernooi te organiseren. Dankzij de live partijen is het toernooi op de voet te volgen.

Hoewel er zeven grootmeesters meededen werd het toernooi gewonnen door een hele jonge FM: Loek van der Hagen. Hij verloor van Loek van Wely maar won van twee andere grootmeesters. De eindstand vind je hier. Ad heeft foto’s gemaakt uiteraard. Op de foto hierboven zie je Jan Timman aan de slag tegen de sterkste computer. De operator links is de sponsor. Jan verloor van de computer.

Geef een reactie