Familie Rampaart in actie op het NK Jeugdsnelschaak

Afgelopen zondag werd in Harmelen het NK Jeugdsnelschaak georganiseerd. Vader Gerben schreef dit verslag:
De familie Rampaart reisde, met 3 jeugdleden van SV De Pion op de achterbank, vol goede moed af naar het NK Jeugdsnelschaak 2022 te Harmelen voor hun eerste grote schaaktoernooi.

Er werd gespeeld onder echte snelschaak (3+2) regels, wat betekent 3 minuten per partij en 2 seconde extra per zet. Ook was de claim regel actief voor onreglementaire zetten. Wat betekent: als een onreglementaire zet werd gedaan (je zet jezelf schaak, je rokeert terwijl je schaak staat, etc.) EN je had op de klok gedrukt volgde onherroepelijk verlies bij een claim van de tegenstander. Als je niet op de klok had gedrukt had je nog de kans het aangeraakte stuk ergens anders neer te zetten maar was dat niet mogelijk; verlies.

Dit zijn scherpe regels voor kinderen, vooral die van 10 jaar of jonger, vele gewonnen stellingen gingen verloren door een onreglementaire zet in tijdnood. Er vloeide menig traantje en er werd schaak-karakter gekweekt. In totaal moest ieder kind 18 partijen spelen over de dag, tegen 9 tegenstanders, een keer met wit en een keer met zwart in Zwitsers toernooi formaat met ondertussen pauzes van 20 minuten.

Tim Rampaart kwam uit in de C categorie (tm 14), Yfke Rampaart kwam uit in de D categorie (tm 12) en Nynke Rampaart in de F categorie (tm 9)

Tim Rampaart eindigde de dag met 8.5 punten uit 18. Net niet de helft van het aantal punten waar hij op hoopte. Hij is net 13 en dan speel je in de C categorie tegen tegenstanders van soms bijna 15 en met een FIDE van 2000+, want het is tenslotte het NK. Hij eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke 19e plaats van de 29 deelnemers met een TPR van 1389. Hij baalde vooral van de gemiste kansen en de klok die hem parten speelde in enkele gewonnen stellingen. Maar volgend jaar mag hij nog een keer uitkomen in dezelfde categorie en dan zullen we het, in zijn eigen woorden, ‘nog wel eens zien’.

20221016-113453-1137

Yfke Rampaart eindigde de dag met 9 punten uit 18, een 26e plek van de 39 met een TPR van 920. Yfke had dit jaar ook nog een beetje pech door als net 11-jarige in de tm 12 categorie uit te komen. Maar als echte chess.com bullet fan wist Yfke wel raad met het korte tijdsformaat. Halverwege het toernooi bereikte ons het bericht dat Yfke aan de leiding stond in haar categorie bij de meisjes! Dit bleek tot de laatste partij uitermate spannend maar ze werd nog net gepasseerd op een half punt. Een beker voor de 2e plaats D meisjes. Knap! Volgend jaar nog een keertje D categorie Yfke! Ze heeft er nu al zin in.

20221016-132144-2218

20221016-173434-2492

Nynke Rampaart eindigde de dag met 5 punten uit 18, een 18e plek van de 19. Nynke vond het snelle formaat moeilijk maar genoot van de gezelligheid en de indrukken van het

toernooi. Uiteindelijk heeft ze een aantal partijen kunnen winnen en was het een zeer leerzame dag. Ze bofte, want ook in haar categorie waren er bekers voor meisjes, en daardoor ging ze met een beker voor de 2e plaats naar huis.