Eerste winst voor 3e team

ZZICT 3 – De Pion 3 in de “Orangerie”

De Baronielaan in niet de Ginnekenweg maar toch sloegen we daar in. Oeps, snel keren dan maar…. Uiteraard vonden onze achterliggers dat niet zo geweldig, maar ja zis is Breda.
Dit spelletje moesten we nog een keer herhalen voordat we voorbij onze bestemming reden om zo een paar honderd meter verderop gratis te kunnen parkeren.

Bij aankomst bleek dat bord 1 niet aanwezig was. De voorzitter, snip verkouden als ie was, ging op bord 1 zitten en haalde zo het eerste punt binnen.

Mark, Ngo Hin en Wouter moesten nog geruime tijd wachten op hun tegenstander maar zo rond kwart voor 2 was dan toch eindelijk iedereen aan het spelen.

Met onder andere Henk Verstappen aan bord 4 bleken onze tegenstanders een sterk team op de been te hebben gebracht. Ngo Hin, als een van de laatste begonnen, kwam snel een stuk tegen 2 pionnen achter.
De entourage bij Uncle Jean was erg bijzonder. 2e en 3e team zaten beneden en de betere ‘goden’ van het 1e team zaten boven op het balkon. Het kraakte aardig daarboven, nooit geweten dat die mannen, sorry mevrouw Peng, zo hard na konden denken.

De ronde trap van gietijzer, die naar boven leidde, maakte ook een prachtig piepend geluid. En dat alles overgoten met kerst decoraties; ballen, een boom, en wat niet meer zij.
Dat het licht even uitviel, net na het begin van de wedstrijd, zal u waarschijnlijk niet verbazen.

Als laatste valt nog te vermelden dat de Rotary club hier ook thuis is zoals te lezen viel op de oorkonde aan de muur.
Het is inmiddels 10 voor 3 en Bart staat een paard voor met nog allebei een toren en wat pionnen op het bord. Op de rest van de borden staat het redelijk gelijk. De chocolade melk met slagroom, goed tegen de verkoudheid, smaakt uitstekend!
Ngo Hin krijgt het lastig. Maar volgens mij vergeet zijn tegenstander iedere keer de klok in te drukken. Dat maakt het extra moeilijk voor mij om na te gaan wie er nu aan zet is.

Om drie uur haalt Bart het eerste ‘echte’ punt binnen. De tegenstander van Bart ziet dat verder spelen geen zin meer heeft. Bart zijn pion op e3 zal snel aan de overkant zijn.
Mark is onze remise koning. Dit keer tegen Victor de Bruin. In een eindspel met dame, toren tegen dame, toren en allebei 3 pionnen kan Victor schaakjes blijven geven.

Het enige wat Ngo Hin nog kan redden is overmoed van de tegenstander. Deze staat namelijk wel zo verschrikkelijk goed …

Rob stond op een gegeven moment erg goed tegen Henk Verstappen, en kon volgens Stefan, zelfs mat geven na een toren offer?? Nu komt Henk steeds een klein beetje beter te staan. Van het eerdere nadeel is bijna niets meer over.
Bij Stefan beheersen de witte paarden op c5 en e5 het centrum. Langzaam wordt hij door zijn, zo aan de leeftijd te oordelen, meer ervaren tegenstander van het bord geduwd.

Rob heeft een kwaliteit gegeven voor een pion. Zijn loperpaar is sterk. Maar is het sterk genoeg? Vast niet als je een fout maakt en je loper weggeeft. Dat is een fikse tegenvaller!

Ngo Hin heeft een snel mat kunnen verkomen. De dames zijn geruild en Ngo Hin probeert zelfs een kleine tegenaanval. Dan blijkt dat ook bij ZZICT fouten worden gemaakt. De tegenstander van Ngo Hin geeft pardoes zijn toren weg. Nu is het een heel ander spelletje geworden. Even houtjes tellen…. Nou dat hoeft al niet meer. De tegenstander van Ngo Hin geeft op.
DE PROGNOSE: (ja gewaagd hoor) met nog 3 partijen te gaan. Stefan 0, Wouter remise en Jos minimaal remise.
Zoals gemeld zaten we in een wat nostalgisch aandoende oud bruin café achtige gelegenheid. Met de verlichting was het dan ook niet zo best gesteld. Lange schaduwen wierpen zich over de borden. Zowel boven bij het 1e team als beneden wisselden spelers van tafel toen zo rond half 5 buiten de duisternis inviel.
‘Mag ik het afmaken’, vraagt Stefan opeens aan mij. Ik kijk hem aan en vertel hem dat hij uiteraard mag gaan winnen. Remise, daar denkt ie aan verteld hij mij. Even later is de partij afgelopen. Geen winst of remise voor Stefan. Hij verliest.
Wouter, zo zie ik nu, staat een stuk achter. Ik was even boven om in tijdnoodfase de zetten van de partij tussen Peng en Chucelov bij te houden. Peng ging, alhoewel ze met iets meer tijd de tijdnoodfase inging op de 35e zet door de vlag.

Wouter verliest. Dat brengt de stand dus op 3,5 – 3,5 met nog 1 partij te gaan.

Jos, die als laatste nog bezig is, heeft net de opdracht gekregen om te winnen .
En Jos gaat een poging doen. De hele partij heeft hij een tikje beter gestaan maar nu kan hij pas gaan oogsten. Zijn vrijpion rukt op de naar de 6e rij. Snel nog even een warme chocolade melk met slagroom bestellen.

Terug gekomen in de zaal zie ik dat bij Jos de beslissing bijna gevallen is. De oprukkende vrijpion heeft de partij beslist. Jos wint!
Onze eerste overwinning. Ik ben trots op het team en al ik proost zit de lekkere slagroom in mijn snor.

ZZICT 3 De Pion 3 3½-4½
NO Ad Bruijns 0-1
J.v. Baarle Stefan Colijn 1-0
F. Vreugdenhil Wouter de Koning 1-0
H. Verstappen Rob van de Weegen 1-0
J. v. Dijk Jos Kuijpers 0-1
L. Lelkes Ngo Hin Cheng 0-1
V. de Bruin Mark Mathon ½-½
H. Sommer Bart Peeters 0-1

Geef een reactie