Een korte terugblik van de wedstrijdleider

Het schaakseizoen is voorbij en dus kan voorzichtig de balans worden opgemaakt. Voor een meerderheid betekent dat uithuilen en weer opnieuw beginnen. De winterkampioenen waren met uitzondering van de winterkampioen in de A-groep in het tweede deel van dit seizoen niet echt op dreef. Het vaderschap, studie en werk waren daar onder meer debet aan.

De winterkampioen van de A-groep gaf in het tweede deel van het seizoen iedereen het nakijken. Pim Eerens werd, en dat is een ongeëvenaarde prestatie in de historie van De Pion, eveneens zomerkampioen en dus met afstand clubkampioen. Met zo’n clubkampioen kun je voor de dag komen op het PK van de NBSB dat in het weekend van 19 tot en met 21 augustus aanstaande door De Pion wordt georganiseerd. Surf voor meer informatie maar eens naar: www.pknbsb.org. Snel aanmelden is gewenst: VOL = VOL!

Ton van der Werf en Jordy Schouten werden zomerkampioen in de B1 en B2 en krijgen de A-status. Voor Jordy was de tweede competitiehelft een kwestie van het voldoen aan de verwachting om snel terug te keren op het hoogste niveau, iets harder werken en handhaving in de A-groep komt binnen zijn bereik. Ton is terug van weggeweest, ik hoop dat hij zich in het nieuwe seizoen verder kan verbeteren. In de C-groep werd Frans Peeters voor de eerste keer in zijn schaakleven zomerkampioen. Frans had sowieso een topseizoen. Hij werd namelijk door de FIDE benoemd tot Internationaal Arbiter; IA Frans Peeters. Pim, Ton, Jordy en Frans van harte gefeliciteerd! Jullie worden in het zonnetje gezet tijdens de ALV op 2 september 2011. Wellicht kan iedereen die datum alvast in zijn agenda noteren.

In dit seizoen werden in het tijdvak van 10 september 2010 tot en met 17 juni 2011 totaal 356 partijen voor de interne competitie en 145 partijen voor de Visie Cup gespeeld. Het hadden zelfs 16 partijen (4,5%) meer kunnen zijn, die werden namelijk in de interne competitie reglementair beslist.

In een poging het aantal remises in de A-groep terug te dringen is het afgelopen seizoen, met instemming van een meerderheid van de spelers in de A-groep, bij wijze van proef met  voetbalscores gewerkt,  dat wil zeggen: drie punten voor een overwinning, één punt voor een remise en een nul bij een nederlaag. In het seizoen 2009 – 2010 zijn van de 91 partijen maar liefst 50 partijen (55%) in remise geëindigd. In het afgelopen seizoen zijn van de 102 partijen 43 partijen (42%) in remise geëindigd. Een verschil van maar liefst 13 procent. Bovendien is vastgesteld dat salonremises bijna niet meer voorkomen, er wordt meer strijd geleverd.  Wat mij betreft: proef geslaagd!

Het schaakseizoen is voorbij. Om al het zitvlees een beetje kwijt te raken nodig ik iedereen uit voor de sportdagen op vrijdag  24 juni aanstaande vanaf 16.00 uur en zondag 26 juni aanstaande vanaf 09.00 uur op het Jan Tinbergen College. Dit betekent ook dat het zomeravondschaak op vrijdag 24 juni aanstaande bij Merks komt te vervallen.

Geef een reactie