Een hele dag supersnel houtjes schuiven

Gisteren hebben Paul en Charles Kuijpers in Apeldoorn meegespeeld in het NK Lightning Chess, ofwel 45 partijen van 2 minuten per speler.
Het tournooi was sterk bezet en werd met overmacht gewonnen door IGM Daniel Fridman, voor Sipke Ernst.
Paul plaatste zich met 22 uit 28 voor de tweede finalegroep, Charles met 20,5 uit 28 voor de derde groep.
In de finale kon Paul geen potten meer breken. Veel goede stellingen werden door iets te langzaam spel (en dat bij Paul!) om zeep geholpen. Charles eindigde in groep 3 rond de 50 procent. Ik houd de scores nooit bij in dit soort gebeurtenissen. Glorieuze overwinningen werden afgewisseld met grove blunders.
Twee opmerkingen. In de voorronde werd Charles één maal totaal kansloos van het bord geschoven met wit. Toen hij daarna bij de groepsleider informeerde wie die tegenstander eigenlijk was, bleek dat diezelfde Daniel Fridman te zijn. Deze man is overigens een erkend (super)vluggeraar.
Wat verder nog opviel was het gebrek aan sportiviteit bij een aantal veelal jongere spelers. Sommigen liepen na een nederlaag zonder een woord te zeggen zeer geagiteerd weg. En natuurlijk waren er weer enkele genante incidenten. Ik zal geen namen noemen, maar het zijn altijd weer dezelfde spelers die bij dat soort zaken betrokken zijn.
Kort samengevat: het was een dag die gezellig was doch ontsierd werd door toenemende onsportiviteit van een aantal jeugdspelers. Voor mij was het daardoor waarschijnlijk de laatste keer!

Geef een reactie