DSC – De Pion I 6,5 – 3,5; verlies in een vierpuntenwedstrijd

Het eerste team van De Pion was in de wedstrijd in Delft tegen DSC helaas ernstig verzwakt. Kopman Helmut Froeyman (huwelijksfeest van een goede vriend) en Andy Baert (onverwachte buitenlandreis) waren verhinderd, hetgeen een forse aderlating betekende.
Dat weerspiegelde zich helaas in de uitslag: de vierpuntenwedstrijd ging met 6 ½ – 3 ½ verloren. Een pleister op de wonde was het mooie resultaat van het tweede, dat DSC 2 versloeg.

Als eerste verloor Pim Eerens. Hij speelde met wit een slappe opening. Na dameruil kreeg Pim geen echte aanval op gang en werd vervolgens uitgeteld.
Daarna verloor Ludo van Marten Wortel. Hij was vrijdagnacht teruggekomen van een buitenlandtrip, had overnacht in een hotel op Schiphol maar was tóch present. Op zich zeer prijzenswaardig. Helaas koos Ludo in goede stelling het verkeerde plan en daarna was het snel gebeurd.
Charles Kuijpers werd voor de zoveelste keer in de opening verrast en kwam in een toreneindspel met een minuspion terecht. Taai verdedigen leverde een halfje op. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Charles op het moment dat zijn tegenstander Van der Lijn remise aanbood, vermoedelijk verloren stond. Maar ach….
Marc Dogge speelde tegen Chiel van Oosterom in de Svesjnikov een wilde partij waarbij hij in het verre middenspel een goede mogelijkheid verzuimde. Toen hij door een simpel tussenschaakje een dame verloor, was het over.
Bert van Ael bereikte in het middenspel gering voordeel, sloeg na zeer lang nadenken een remiseaanbod af, maar dat werd het uiteindelijk in een toreneindspel toch.
De teamleider van DSC verloor tegen Carlo Rens zijn dame tegen twee lichte stukken waarvan hij er vervolgens ook nog een in de aanbieding deed. Hij kon direct opgeven.
Zo stond het dus al 4-2. De resterende partijen boden geen hoop op een matchpunt. Jan Schuurmans had tegen Arend van Dop lange tijd het beste van het spel, doch in wederzijdse tijdnood verdween zijn voordeel als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk mocht hij blij zijn met remise.
Op bord 5 speelde Peter Kuijpers de Aljechin tegen met Pc3, zoals pa dat vroeger ook deed. Hij speelde echter in een vrij goede stelling dermate planloos dat zwart aan het roer kwam. Gert Legemaat koerste recht op de zege af.
Ook zijn broer Paul had een zware middag. Na voor de derde keer in successie de theorie van het Frans te hebben verrijkt, raakte Paul in een dame-eindspel een pion kwijt en werd vervolgens door Ted Barendse zeer zorgvuldig van het bord geschoven.
Restte nog de partij van Robert Schuermans. Deze trok zich van alle kommer en kwel om zich heen niets aan en speelde een bijzonder fraai eindspel met gelijke lopers tegen Leo Hofland naar winst. Robert bracht daarmee zijn serie sinds het begin van het vorige seizoen op 12 ½ uit 14!! Alle superlatieven schieten tekort.
En zoals Ludo op de terugweg snedig opmerkte: het handhavingsspook is weer even uit beeld.

1. Marten Wortel (2328) – Ludo Tolhuizen (2230) 1 – 0
2. Leo Hofland (2192) – Robert Schuermans (2151) 0 – 1
3. Chiel van Oosterom (2145) – Marc Dogge (2143) 1 – 0
4. Arend van Dop (2182) – Jan Schuurmans (2118) ½ – ½
5. Gert Legemaat (2145) – Peter Kuijpers (2016) 1 – 0
6. Nick van der Lijn (2169) – Charles Kuijpers (2041) ½ – ½
7. Joram op den Kelder (2079)- Pim Eerens (2106) 1 – 0
8. Ted Barendse (2173) – Paul Kuijpers (2006) 1 – 0
9. Kees van der Meer (2099) – Bert van Ael (2009) ½ – ½
10.Dolf Beltz (2069) – Carlo Rens (1974) 0 – 1

Geef een reactie