Drionezen winnen: 7½-½

{jcomments on}In de derde ronde van NBSB klasse 1A hebben de Drionezen aangegeven dat rekening met hen moet worden gehouden. Tegen BSV 3 kwamen we vliegend uit de startblokken. Al snel werd er op een aantal borden hout opgepakt en na dik 2 uur spelen stond het al 6-0! Over de partijen valt schaaktechnisch niet veel te zeggen, want het krachstverschil was zo groot dat er eigenlijk niet van echte partijen sprake was. De 7-0 viel niet veel later en toen was het wachten op de laatste Drionees.

Alleen Marcel spelende op bord 4 had een serieuze tegenstander. Dat was hij namelijk zelf. Vanuit de opening zette hij een drie rijen systeem op met zwart. Maar het zag er niet zo heel solide uit, omdat zijn pionnen op de derde rij op enig moment niet werden ondersteund door verdedigende pionnen op de tweede rij. Niet getreurd, Marcel maalde niet om die zwakke broeders en ging voor de activiteit. Dat leverde hem terecht een stuk op, maar toen begon het. Marcel had zichtbaar moeite om de winst binnen te hengelen en op zeker moment leek de stelling zelfs hooguit remise. Maar Marcel lokte zijn tegenstander uit de tent (of zijn tegenstander werd overmoedig en wilde teveel). Dat werd hardhandig afgestraft en na een zettenwisseling had Marcel het punt stevig in handen. Toch raakte hij langzaam weer van het pad af. Hij wikkelde af naar een eindspel met een paard meer tegen een pion. Marcel deed wat onnodige zetten met zijn paard en het leek erop dat zijn tegenstander terug in de stelling kwam. Uiteindelijk offerde Marcel zijn paard en ging pionnenrace aan. Deze leek winnend. Marcel promoveerde eerst en kon met een handige zet voorkomen dat zijn tegenstander vervolgens ook zou promoveren. Maar hij trapte zelf in de stelling en koos voor een voortzetting waarin hij de promotie niet meer kon voorkomen, zonder zijn dame te moeten geven. Dit was ook nog steeds geen probleem, want had hij dat gedaan, dan kon Marcel vervolgens met zijn koning opstomen de laatste witte pion te ruimen en vrij baan te maken voor zijn eigen laatste pion. Marcel was echter moegestreden en kon het niet meer rondrekenen. Hij gaf remise en de eindstand was een feit. Zijn partij was een echte thriller die heen en weer waaide tussen hoop en vrees.

De volgende ronde wordt BSV 2 thuis ontvangen. Zij zijn van een ander kaliber, maar de opdracht is dezelfde: winnen en liefst met zo groot mogelijk verschil. Inmiddels zijn we op één punt van de koploper genaderd omdat zij in deze ronde 4-4 hebben gespeeld tegen BSV 2. Aangezien wij DSC nog tegenkomen, begint het er langzamerhand weer zonnig uit te zien voor de Drionezen.

 

Uitslagen en standen zijn terug te vinden op de NBSB website:

http://www.nbsb.nl/download/1112/1al1.html

Geef een reactie