Degradatie is een feit

Op zaterdag 17 april werd de laatste ronde van de KNSB-competitie in klasse 1B gezamenlijk gespeeld in Wageningen. Op zich een leuk initiatief, en door gastheer Wageningen prima georganiseerd. Wel was de zaal, behorend bij een kerkgebouw, vooral wat de ventilatie betreft van matige kwaliteit; het was er warm en enigszins benauwd.
De Pion 1 stond voor een eenvoudig te begrijpen opgave: er moest met 10-0 worden gewonnen van Eindhoven waardoor we ingeval De Wijker Toren niet meer dan anderhalf punt zou scoren tegen Voerendaal ons alsnog zouden handhaven. De missie was glashelder, alleen de haalbaarheid was toch wel enigszins voor discussie vatbaar.
Het voorspel van de wedstrijd was niet goed. De auto van Rogier (met als gedachte passagiers Arlette van Weersel, Frans Peeters die de wedstrijd van Voerendaal zou leiden, en Charles Kuijpers) kon pas ruim een kwartier na het beoogde vertrektijdstip gaan rijden doordat gewacht moest worden op Arlette. Zij kwam door een merkwaardige communicatiestoornis niet opdagen, waardoor het Charles voor de zoveelste keer niet lukte niet-spelend teamleider te zijn. Hij werd veroordeeld tot een zwartpartij op bord 6.
Enfin, we kwamen nog net op tijd aan in Wageningen alwaar zich derhalve maar liefst 100 eersteklassers in één ruimte begaven. Vanzelfsprekend was het een gezellig weerzien van vele oude bekenden. Het heeft wel iets, zo’n gezamenlijke ronde, en het is ook wel gemakkelijk dat je de prestaties van de “concurrenten” (in dit geval dus De Wijker Toren) direct kunt volgen.
En daar ging het voor ons al snel niet goed. Terwijl de teamleider van De Pion al zijn spelers de harde opdracht had gegeven va banque te spelen en remises had verboden, vielen bij de wedstrijd Voerendaal – De Wijker Toren in hoog tempo drie remises. Het bontst maakte het wel grootmeester Orlov die zijn tegenstander Rick Duijker reeds na zes zetten remise aanbood.
Toen was duidelijk dat onze missie volstrekt onmogelijk was geworden, en stond teamleider Charles het aan een om privacyredenen niet nader te noemen speler toe om een remiseaanbod van zijn tegenstander te aanvaarden, waarmee het doek ook formeel voor ons viel.
Uw verslaggever heeft door eigen drukke bezigheden op zijn bord deze keer wel erg weinig van de andere partijen gezien. De wedstrijd eindigde in een 6-4 nederlaag. Remises waren er voor Stefan Docx (opnieuw een spannend gambiet waarin Bas goed verdedigde en een niet te winnen toreneindspel met pluspion bereikte), Stefan Colijn (een doldwaze partij met een zeer ongebruikelijke materiaalverhouding), Thierry Penson (steeds enig voordeel maar niet groot genoeg), Ludo Tolhuizen (een solide partij tegen oud-kampioen van Nederland neef Frans), Pim Eerens (hetzelfde als bij Thierry) en Rogier van Loon (ook zoiets).
David Du Pont boekte een fraaie winstpartij met een treffend staaltje “opdracht van de teamleider opvolgen” tegen Hans Bosscher.
Verlies was er voor Andy Baert (tegenstandster WGM Erika Sziva speelde gewoon heel sterk), Charles Kuijpers (onder tijdsdruk in vrijwel gelijke stelling toch de verkeerde opmars gespeeld waarvan de hele partij al duidelijk was dat die niet goed was) en Robert Schuermans (won een kwaliteit doch ten koste van een tochtige koningsstelling en een sterke witte vrijpion op d6).
Het resultaat is dat De Pion 1 degradeert naar de tweede klasse. Ik meen dat we daar niet al te rouwig om moeten zijn. Wellicht heeft er iets meer in gezeten, maar het komend seizoen hebben we een sterke selectie waarmee we een serieuze gooi kunnen doen naar een terugkeer naar de eerste klasse.
Fantastisch voor onze vereniging is dat het tweede team kampioen werd in klasse 3F en zich dus komend jaar (eveneens) in de tweede klasse KNSB mag bewijzen. Namens De Pion 1 van harte gelukgewenst!!
Te hopen is dat het feit dat aankomend vader Peter Kuijpers stopt met schaken, kan worden gecompenseerd vanuit de aanstormende jeugd.

1. Bas vd Plassche (2388) – Stefan Docx (2397) ½ – ½
2. Fred Hallebeek (2242) – Stefan Colijn (2166) ½ – ½
3. Luuk van Kooten (2295) – Thierry Penson (2238) ½ – ½
4. Frans Kuijpers (2235) – Ludo Tolhuizen (2163) ½ – ½
5. Erika Sziva (2236) – Andy Baert (2210) 1 – 0
6. Thijs Laarhoven (2219) – Charles Kuijpers (1982) 1 – 0
7. Jan Vosselman (2114) – Pim Eerens (2137) ½ – ½
8. Jos Sutmuller (2172) – Robert Schuermans (2149) 1 – 0
9. Frits Schalij (1918) – Rogier van Loon (2024) ½ – ½
10.Hans Bosscher (2057) – David Du Pont (2023) 0 – 1

Geef een reactie